WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι καλό να παίρνεις εάν έχεις διαβήτη τύπου 1


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Αυγούστου 2024

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι καλό να παίρνεις εάν έχεις διαβήτη τύπου 1
pexels
Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με συστηματική σωματική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επίπεδων του σακχάρου αίματος.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια πάθηση που αναγκάζει το πάγκρεας του σώματος να σταματήσει να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να λειτουργεί υγιεινά. Αυτή η κατάσταση απαιτεί γιατρό για τη διάγνωση της, παράλληλα με τα συνεχιζόμενα θεραπευτικά σχήματα.

Σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με την πάθηση, η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως ένα εξατομικευμένο σχήμα ινσουλίνης που συμβουλεύεται ένας γιατρός για τον διαβήτη.

Η θεραπεία με ινσουλίνη για τον διαβήτη τύπου 1 βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη του αίματος που απελευθερώνεται από την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων που καταναλώνονται.

Αυτή η αδυναμία χρήσης της γλυκόζης του αίματος προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, όπως η διάσπαση των μυϊκών αποθεμάτων του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση και ακόμη και θάνατο.

Οι διαβητικοί τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με ινσουλίνη κάθε μέρα είτε με ένεση είτε χρησιμοποιώντας αντλία ινσουλίνης, καθώς και να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης τους. Ωστόσο, η λήψη ινσουλίνης δεν είναι η μόνη πτυχή της φροντίδας που πρέπει να κάνουν οι διαβητικοί τύπου 1. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να γυμνάζονται.

Πρωτεΐνη

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει πρωτεΐνες καλής ποιότητας μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα με διαβήτη τύπου 1. Η κατανάλωση πρωτεΐνης μαζί με υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απόκρισης του σακχάρου στο αίμα.

Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός μας, επομένως καλό είναι να καταναλώνετε πρωτεΐνες καλής ποιότητας για να βοηθήσετε στη δημιουργία νέων κυττάρων και στην αποκατάσταση της κυτταρικής βλάβης. Στόχος να προσθέσετε μια σειρά από νόστιμες υγιεινές πρωτεΐνες στη διατροφή σας, συμπεριλαμβανομένων:

  • Τόφου

  • Tempeh

  • Άπαχο κρέας

  • Άπαχα πουλερικά

  • Αυγά

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Φακές

  • Ψάρι

  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Jenny.Gr
pexels

Υδατάνθρακες

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον διαβήτη τύπου 1. Ιδανικά, στοχεύστε σε 3 μερίδες την ημέρα. Ο διαβητολόγος σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη σημασία της τακτικής σταθερής απελευθέρωσης του σακχάρου στο αίμα από τη διατροφή σας και οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως αποτελούν ουσιαστικό μέρος αυτού.

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι, επομένως, για να βελτιστοποιήσετε την ισορροπημένη διατροφή σας, στοχεύστε να επιλέξετε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων δημητριακών.

Παραδείγματα τροφών ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν:

  • Σίκαλη

  • Κινόα

  • Ψωμί ολικής

  • Καστανό ρύζι

  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

  • Βρώμη

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, από τα υπέρ-επεξεργασμένα δημητριακά, γι αυτό και είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Λαχανικά

Τα λαχανικά περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες και επομένως δεν αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος. Επίσης είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, μετάλλων και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες Β και κάλιο.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και τα όσπρια μπορούν επίσης να είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη τύπου 1. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν ευεργετικά επίπεδα φυτικών ινών, υγιών λιπαρών, πρωτεΐνης συν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και πολλά άλλα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.