WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σόγια και καρκίνος του μαστού: Υπάρχει σχέση;


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Αυγούστου 2024

Σόγια και καρκίνος του μαστού: Υπάρχει σχέση;
pexels
Ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να είναι ο πιο κοινός τύπος διάγνωσης καρκίνου στις γυναίκες.

Ενώ οι θεραπείες έχουν βελτιώσει τη συνολική προοπτική και τα στατιστικά επιβίωσης, η φροντίδα για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε ύφεση δίνει συχνά έμφαση στις τροποποιήσεις του υγιεινού τρόπου ζωής.

Μαζί με την τακτική σωματική δραστηριότητα και ένα υγιές βάρος, η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στον αντίκτυπο των διαφορετικών τροφίμων, με ένα από αυτά να είναι η σόγια. Οι σκέψεις όσο αφορά τη σόγιας και τον καρκίνο του μαστού έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, οπότε ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις πιο πρόσφατες συστάσεις.

Οφέλη σόγιας

Τα οφέλη της σόγιας στην υγεία είναι. Πλέον υπάρχει μια ποικιλία επιλογών που περιλαμβάνουν τη σόγια ως κύριο ή πρόσθετο συστατικό. Και κάθε ένα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Ισοφλαβόνες

  • Πρωτεΐνη

  • Βιταμίνες Β

  • Σίδηρος

  • Κάλιο

  • Μαγνήσιο

Επιπλέον, η σόγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτική εναλλακτική για πηγές ζωικής πρωτεΐνης. Ανάλογα με την επεξεργασία των τροφίμων, ενδέχεται να συμβούν αλλαγές στην ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών και τα τρόφιμα συνήθως εμπίπτουν στις κατηγορίες των ζυμωμένων ή μη ζυμωμένων. Παραδείγματα:

  • Ζυμωμένο: miso, μαγειρεμένο tempeh, natto

  • Χωρίς ζύμωση: edamame, tofu, σόγια, γάλα σόγιας, τυρί σόγιας ή μπιφτέκια σόγιας

Οι ζυμωμένες επιλογές τείνουν έχουν περισσότερες ισοφλαβόνες. Για παράδειγμα, το miso (1/2 φλιτζάνι) και το tempeh περιέχουν συνολικά πάνω από 50 mg. Συγκριτικά, ορισμένα προϊόντα σόγιας όπως το τυρί τσένταρ, ένα μπιφτέκι και το γάλα σόγιας χαμηλών λιπαρών (1 φλιτζάνι) έχουν λιγότερες από οκτώ συνολικά ισοφλαβόνες ανά μερίδα.

Jenny.Gr

Καρκίνος του μαστού και σόγια

Μία από τις αρχικές ανησυχίες με τη σόγια είναι ότι περιέχει φυσικά ισοφλαβόνες, μια πηγή φυτικών οιστρογόνων. Η δραστηριότητα των φυτικών οιστρογόνων μπορεί να φαίνεται παρόμοια με αυτή του ανθρώπινων οιστρογόνων, αλλά στην πραγματικότητα, είναι διαφορετική. Ενώ η αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων αναγνωρίζεται ως κίνδυνος για τον καρκίνο του μαστού, οι ισοφλαβόνες στα τρόφιμα που περιέχουν σόγια δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα ή τον ίδιο κίνδυνο.

Αντίθετα, οι ισοφλαβόνες στη σόγια αναγνωρίζονται ότι έχουν αντι-οιστρογόνο επίδραση, δηλαδή ανταγωνίζονται και συνδέονται με τους υποδοχείς οιστρογόνων, μειώνοντας επομένως τον συνολικό κίνδυνο.

Οι γενικές συστάσεις από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο υποδεικνύουν ότι η σόγια μπορεί να συμπεριληφθεί σε ασθενείς με ή σε κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ενώ η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη, η σόγια περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές και αντιοιστρογονικές ιδιότητες που είναι ευεργετικές ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Κάθε τρόφιμο με σόγια προσφέρει επίσης διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τον ασθενή σε κίνδυνο ή με καρκίνο του μαστού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.