WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 φαινομενικά υγιεινές συμπεριφορές που στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαταραγμένης διατροφής


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Αυγούστου 2024

10 φαινομενικά υγιεινές συμπεριφορές που στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαταραγμένης διατροφής
unsplash
Όσο αφορά τη σχέση σας με το φαγητό, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε ότι τυχόν φαινομενικά υγιείς συμπεριφορές που μπορεί να εμποδίζουν την πρόοδό σας.

Η διαταραγμένη διατροφή αναφέρεται σε ένα πλήθος συμπεριφορών. Γενικά αφορά οποιαδήποτε διατροφική συμπεριφορά ή μοτίβο που περιλαμβάνει εμμονή ή ενασχόληση με το φαγητό. Παρόλα αυτά αυτές οι συμπεριφορές δεν πληρούν απαραίτητα την κλινική διάγνωση για μια διατροφική διαταραχή.

Σύμφωνα με την Academy of Nutrition & Dietetics

η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε:

  • Συχνή δίαιτα, άγχος που σχετίζεται με συγκεκριμένα τρόφιμα ή παράλειψη γευμάτων

  • Χρόνιες αυξομειώσεις βάρους

  • Άκαμπτα τελετουργικά και ρουτίνες γύρω από το φαγητό και την άσκηση

  • Αισθήματα ενοχής και ντροπής που σχετίζονται με το φαγητό

  • Η ενασχόληση με το φαγητό, το βάρος και την εικόνα του σώματος που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής

  • Αίσθημα απώλειας ελέγχου γύρω από το φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των καταναγκαστικών διατροφικών συνηθειών

  • Χρήση άσκησης, περιορισμός τροφής, νηστεία για να αναπληρώσετε τα «κακά τρόφιμα» που καταναλώθηκαν

Οι ακόλουθες συμπεριφορές θεωρούνται συχνά υγιεινές και/ή αβλαβείς, αλλά μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαταραγμένης διατροφής. Εάν μπορείτε να σχετιστείτε με οποιοδήποτε από αυτά, μην ανησυχείτε – αντίθετα, να ξέρετε ότι ακόμη και η ανάγνωση αυτής της λίστας είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για να θεραπεύσετε τη σχέση σας με το φαγητό.

10 φαινομενικά υγιεινές συμπεριφορές που στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαταραγμένης διατροφής

Επιλογή τροφίμων με τις χαμηλότερες θερμίδες

Ίσως είστε έξω για φαγητό ή παραγγέλνετε να φάτε στο σπίτι και σας ακούγεται καλό… όμως μέχρι να δείτε τον αριθμό των θερμίδων. Η παραγγελία με τις χαμηλότερες/χαμηλότερες θερμίδες σε ένα μενού απλώς και μόνο επειδή δεν έχει πολλές θερμίδες είναι ένας τρόπος να αποφύγετε τις πραγματικές επιθυμίες και ανάγκες του σώματός σας και να διατηρήσετε άκαμπτες τις επιλογές τροφίμων.

Πρέπει να καταγράψετε όλα όσα τρώτε

Γνωρίζω ότι η μέτρηση θερμίδων είναι αμφιλεγόμενη, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μια υγιής ή αβλαβής συμπεριφορά. Αν νιώθετε την ανάγκη να καταγράφετε ό,τι τρώτε– και να αγχώνεστε γι’ αυτό ή να ασχολείστε εκ των προτέρων με αυτό – είναι σημάδι ότι η μέτρηση θερμίδων πιθανότατα έχει ξεφύγει από το φυσιολογικό.

Αγνοείτε την πείνα σας γιατί δεν είναι ώρα για φαγητό

Τα διαταραγμένα διατροφικά πρότυπα είναι συχνά άκαμπτα. Τα επίπεδα πείνας ποικίλλουν μέρα με τη μέρα, επομένως είναι επίσης λογικό να διαφέρουν και οι ώρες που τρώτε. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, οι διατροφικές επιλογές καθοδηγούνται περισσότερο από το ρολόι ή το διατροφικό σας πρόγραμμα παρά από τα σημάδια του σώματός σας.

Διαλέγετε την πιο υγιεινή επιλογή φαγητού ακόμα και όταν δεν είναι αυτό που θέλατε

Ας πούμε ότι κάνετε ψώνια. Επιλέγετε τυρί και επιλέγετε αυτό με χαμηλά λιπαρά από το πλήρες, με σκοπό να μειώσετε λίπος και θερμίδες, παρόλο που γνωρίζετε ότι σας αρέσει περισσότερο η γεύση του πλήρους τυριού. Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα επιλογής φαγητού με βάση διφορούμενους κανόνες διατροφής, αντί για τις δικές σας προτιμήσεις.

Jenny.Gr
pexels

Συγκρίνετε αυτά που τρώτε με αυτά με τα τρώνε οι άλλοι

Είναι στην ανθρώπινη φύση να συγκρίνεις – όλοι το κάνουμε. Αλλά, όταν η σύγκριση επηρεάζει το τι ή πόσο τρώτε – για παράδειγμα, αν παραγγέλνετε μια σαλάτα που δεν θέλατε επειδή ο σύντροφός σας σταμάτησε να τρώει, μπορεί να δείχνει μια προβληματική σχέση με το φαγητό.

Τρώτε «υγιεινά» όλη την ημέρα και έχετε υπερφαγικά επεισόδια τη νύχτα

Αυτό το σενάριο είναι συνηθισμένο: Τρώτε «υγιεινά» όλη μέρα και καταλήγετε να πεινάτε και να τρώτε υπερβολικά το βράδυ. Εάν αισθάνεστε έτσι τη νύχτα, είναι συνήθως μια καλή ένδειξη ότι δεν τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δεν καταναλώνετε τροφές που σας αρέσουν.

Ζυγίζεστε συχνά και προσαρμόζετε τις διατροφικές σας συμπεριφορές με βάση τη ζυγαριά

Εκτός αν μπορείτε να κοιτάξετε τη ζυγαριά με εντελώς ουδέτερο τρόπο – π.χ. όταν ζυγίζεστε να μην υπεραναλύετε τον αριθμό και να συνεχίζετε τη μέρα σας – πραγματικά δεν συνιστώ να ζυγιστείτε. Ειδικά όταν αυτός ο αριθμός επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τρώτε όλη την ημέρα.

Εξαλείφετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σας

Ίσως διαβάσατε κάπου ότι ένα συγκεκριμένο φαγητό ήταν «κακό» ή είδατε ότι κάποιον διάσημο να μην τρώει μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων. Όμως εάν δεν έχετε ιατρικό, ηθικό ή θρησκευτικό λόγο για να αποφύγετε κάποια ομάδα τροφίμων, δεν υπάρχει λόγος να το αποφεύγετε γιατί μπορεί να κάνετε κακό στην υγεία σας.

Τρώτε κάποια τρόφιμα και αμέσως μετά αισθάνεστε ενοχές

Σε μια υγιή σχέση με το φαγητό κανένα φαγητό δεν θεωρείται καλό ή κακό. Το φαγητό αντιμετωπίζεται με ουδέτερο τρόπο. Το φαγητό είναι περιέχει θρεπτικά συστατικά και η διατροφή είναι σημαντική. Αλλά το φαγητό έχει επίσης να κάνει με την απόλαυση, την ικανοποίηση, την κοινωνικοποίηση, τη νοσταλγία, τη δημιουργία αναμνήσεων και πολλά άλλα. Τα τρόφιμα που τρώμε δεν πρέπει να παρέχουν απλώς θρεπτικά συστατικά, πρέπει επίσης να τα απολαμβάνουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.