WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 κοινοί μύθοι για τον διαβήτη και το σάκχαρο του αίματος που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Σεπτεμβρίου 2024

4 κοινοί μύθοι για τον διαβήτη και το σάκχαρο του αίματος που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
pexels
Σήμερα θα δούμε τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με τον διαβήτη και το σάκχαρο του αίματος που είναι καλό να σταματήσετε να πιστεύετε.

Το πολύ σάκχαρο στο αίμα είναι κακό, σωστά; Μήπως πρέπει να εγκαταλείψετε τους υδατάνθρακες ή να πιείτε ένα σφηνάκι ξύδι; Δεν έχετε διαβήτη, αλλά αυτό έκανε η αγαπημένη σας influencer ώστε να είναι υγιής. Ωστόσο, όλες αυτές οι πληροφορίες σας έχουν μπερδέψει περισσότερο από ποτέ.

Φυσικά, το σάκχαρο στο αίμα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής σας υγείας. Αλλά η αλήθεια μερικές φορές χάνεται στην παραπληροφόρηση των social media. Ο εγκέφαλός σας κατακλύζεται από προειδοποιήσεις—συχνά με μηδενική επιστημονική υποστήριξη.

Ο φόβος δεν είναι ποτέ η απάντηση στη βελτίωση της ευημερίας. Ούτε η υπερφόρτωση πληροφοριών. Γι αυτό και σήμερα θα δούμε τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με τον διαβήτη και το σάκχαρο του αίματος που είναι καλό να σταματήσετε να πιστεύετε.

4 κοινοί μύθοι για τον διαβήτη και το σάκχαρο του αίματος

Μύθος#1: Το να έχετε περισσότερο βάρος σημαίνει αυτόματα ότι θα αναπτύξετε διαβήτη

Η πραγματικότητα: Το βάρος και ο ΔΜΣ δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία ή τον κίνδυνο διαβήτη.

Αυτή η υπόθεση σχετικά με την υγεία που σχετίζεται με το μέγεθος του σώματος οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τους στίγματος και της προκατάληψης βάρους. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 παχύσαρκοι.

Το βάρος δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που περιλαμβάνουν την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τον προδιαβήτη ή διαβήτη κύησης.

Η εστίαση σε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία, όπως η άσκηση και ο ύπνος, αντί για έναν αριθμό στη ζυγαριά, μπορεί να ωφελήσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας ευεξία ανεξάρτητα από το αν έχετε ή όχι διαβήτη.

Μύθος#2: Δεν μπορείτε να φάτε καθόλου υδατάνθρακες εάν έχετε διαβήτη

Η πραγματικότητα: Η διατροφή για τα άτομα με διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνει υδατάνθρακες.

Τρόφιμα με υδατάνθρακες όπως η βρώμη, τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά συχνά αποφεύγονται από άτομα με διαβήτη (ή που θέλουν να τον αποτρέψουν) λόγω πιθανών αιχμών της γλυκόζης στο αίμα. Όμως η τακτική αποφυγή υδατανθράκων μπορεί να σας κάνει πιο κουρασμένους και να αυξήσει τη λαχτάρα σας για γλυκό. Μπορεί να νιώθετε στέρηση και να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο από το φαγητό που λαχταράτε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά σάκχαρα στο αίμα.

Γενικά, δηλώσεις όπως «μην τρώτε τη Χ τροφή» μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβείς, παρά να σας κάνουν καλό. Αυτή η νοοτροπία του «μη» σας προετοιμάζει για αποτυχία, επειδή στερεί βασικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να νιώθετε ευεξία και να είστε υγιείς.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος#3: Τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη είναι καλύτερες επιλογές όταν έχετε διαβήτη

Η πραγματικότητα: Τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης μειονεκτήματα.

Η αντικατάσταση όλων των τροφών με εναλλακτικές λύσεις χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι δελεαστική. Αλλά τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη είναι συχνά πολύ καλά για να είναι αληθινά. Καταρχάς πολλές τροφές χωρίς ζάχαρη έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο ή λίπος από αυτές με πλήρη λιπαρά. Βασικά, για να καλύψουν τη διαφορά γεύσης λόγω της χαμηλότερης ζάχαρης, οι επωνυμίες προσθέτουν νάτριο ή λίπος – κάτι που μπορεί να μην ταιριάζει με τους συγκεκριμένους στόχους υγείας σας.

Τούτου λεχθέντος, γενικά συνιστώ να επιλέγετε τρόφιμα που είναι φυσικά χαμηλότερα σε πρόσθετη ζάχαρη. Αλλά αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προϊόν χωρίς ζάχαρη που αγαπάτε, απολαύστε το. Απλώς μην το σκεφτείτε ως μαγική σφαίρα για τον διαβήτη.

Μύθος#4: Το να μετράτε συνέχει τη γλυκόζη στο αίμα σας είναι χρήσιμο ακόμα κι αν δεν έχετε διαβήτη

Η πραγματικότητα: Οι συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης παρέχουν πληροφορίες που είναι περιττές και δυνητικά μπερδεμένες για τους περισσότερους ανθρώπους χωρίς διαβήτη.

Οι συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) διατίθενται στο εμπόριο σε άτομα χωρίς διαβήτη ως ένας τρόπος παρακολούθησης του σακχάρου στο αίμα και χειρισμού του μεταβολισμού — αλλά πρέπει να τις χρησιμοποιείτε; Οι περισσότεροι ειδικοί του διαβήτη πιστεύουν ότι όχι. Υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου έρευνα που να υποστηρίζει τη χρήση τους σε κάποιον χωρίς διαβήτη και είναι αμφίβολο εάν βελτιώνουν τα αποτελέσματα της υγείας.

Το να μετράτε συνέχει το σάκχαρο σας να είναι αγχωτικό. Για παράδειγμα, το σάκχαρο στο αίμα του καθενός φυσικά ανεβαίνει και μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ως απάντηση στο τι τρώτε και σε άλλες συμπεριφορές. Αλλά αν δεν το γνωρίζετε και έχετε GCM, μπορεί να ανταποκριθείτε ακατάλληλα στα δεδομένα, όπως όταν δείτε μια φυσιολογική πτώση. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αγχώνεστε με κάθε αύξηση της γλυκόζης μετά το γεύμα (παρόλο που, πάλι, αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο).

Πού να βρείτε αξιόπιστες πληροφορίες για τον διαβήτη

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν διασφαλίσεις για την αποφυγή παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαχείριση μιας κατάστασης υγείας όπως ο διαβήτης. Ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο δεν ισχύει για όλους—ιδιαίτερα όσο αφορά τη διατροφή και τη διαχείριση του διαβήτη. Η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, είναι πολύ εξατομικευμένη.

Προτείνω λοιπόν να βρίσκετε αξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο—σκεφτείτε τους γιατρούς ή τους διαιτολόγους που ειδικεύονται στον διαβήτη, κυβερνητικούς οργανισμούς υγείας ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επικεντρώνονται στον διαβήτη.

Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της υγείας σας δεν θα πρέπει να είναι αγχωτική. Εάν αισθάνεστε ότι πιέζεστε, τότε κάντε ένα βήμα πίσω. Οι αλλαγές μπορούν να είναι χαλαρές, μικρές και σταδιακές, ώστε να είναι διαχειρίσιμες και βιώσιμες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.