4 κοινοί μύθοι για τον διαβήτη και το σάκχαρο του αίματος που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
Τζουλιάννα Καρνέζη
3 Σεπτεμβρίου 2024
Το πολύ σάκχαρο στο αίμα είναι κακό, σωστά; Μήπως πρέπει να εγκαταλείψετε τους υδατάνθρακες ή να πιείτε ένα σφηνάκι ξύδι; Μπορεί να μη έχετε διαβήτη, όμως αυτό που έκανε η αγαπημένη σας influencer την κράτησε υγιή. Όλες αυτές οι πληροφορίες σας έχουν μπερδέψει περισσότερο από ποτέ, έτσι δεν είναι;
Φυσικά, το σάκχαρο στο αίμα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής σας υγείας. Αλλά η αλήθεια μερικές φορές χάνεται στην παραπληροφόρηση των social media. Ο εγκέφαλός σας κατακλύζεται από προειδοποιήσεις—συχνά με μηδενική επιστημονική υποστήριξη.
Ο φόβος δεν είναι ποτέ η απάντηση στη βελτίωση της ευημερίας. Ούτε η υπερφόρτωση πληροφοριών. Γι αυτό και σήμερα θα δούμε τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με τον διαβήτη και το σάκχαρο του αίματος που είναι καλό να σταματήσετε να πιστεύετε.
4 κοινοί μύθοι για τον διαβήτη και το σάκχαρο του αίματος
Μύθος #1: Το να έχετε περισσότερο βάρος σημαίνει αυτόματα ότι θα αναπτύξετε διαβήτη
Η πραγματικότητα: Το βάρος και ο ΔΜΣ δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία ή τον κίνδυνο διαβήτη.
Αυτή η υπόθεση με το ότι η υγεία σχετίζεται αποκλειστικά από το μέγεθος του σώματος οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του στίγματος και της προκατάληψης του βάρους. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 παχύσαρκοι.
Το βάρος δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη ασθένεια και περιλαμβάνουν την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τον διαβήτη κύησης. Η εστίαση σε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία, όπως η άσκηση και ο ύπνος, αντί για τον αριθμό στη ζυγαριά, μπορεί να ωφελήσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας ευεξία ανεξάρτητα από το αν έχετε ή όχι διαβήτη.
Μύθος #2: Δεν μπορείτε να φάτε καθόλου υδατάνθρακες εάν έχετε διαβήτη
Η πραγματικότητα: Η διατροφή για τα άτομα με διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνει υδατάνθρακες.
Πολλοί έχουν αρχίσει να περιορίζουν δραματικά τους υδατάνθρακες επειδή δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Και δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές αρνητικές συζητήσεις για τους υδατάνθρακες αυτές τις μέρες, μπορεί να φαίνεται ότι η μείωση τους είναι μια καλή επιλογή για τη διαχείριση του διαβήτη. Αλλά ο πλήρης αποκλεισμός των υδατανθράκων δεν είναι η λύση. Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες περιέχουν επίσης και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας, όπως βιταμίνες και μέταλλα.
Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί είναι ότι η παρακολούθηση της πρόσληψης υδατανθράκων-και η προσοχή στο πώς τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες επηρεάζουν το σάκχαρό σας-είναι το κλειδί για τη διαχείριση του διαβήτη.
Μύθος #3: Τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη είναι καλύτερες επιλογές όταν έχετε διαβήτη
Η πραγματικότητα: Τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης μειονεκτήματα.
Η αντικατάσταση όλων των τροφών με εναλλακτικές λύσεις χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι δελεαστική. Αλλά τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη είναι συχνά πολύ καλά για να είναι αληθινά. Καταρχάς πολλές τροφές χωρίς ζάχαρη έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο ή λίπος από αυτές με πλήρη λιπαρά. Βασικά, για να καλύψουν τη διαφορά γεύσης λόγω της χαμηλότερης ζάχαρης, οι επωνυμίες προσθέτουν νάτριο ή λίπος – κάτι που μπορεί να μην ταιριάζει με τους συγκεκριμένους στόχους υγείας σας.
Τούτου λεχθέντος, γενικά συνιστώ να επιλέγετε τρόφιμα που είναι φυσικά χαμηλότερα σε πρόσθετη ζάχαρη. Αλλά αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προϊόν χωρίς ζάχαρη που αγαπάτε, απολαύστε το. Απλώς μην το σκεφτείτε ως μαγική σφαίρα για τον διαβήτη.
Μύθος #4: Το να μετράτε συνέχεια τη γλυκόζη στο αίμα σας είναι χρήσιμο ακόμα κι αν δεν έχετε διαβήτη
Η πραγματικότητα: Οι συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης παρέχουν πληροφορίες που είναι περιττές και δυνητικά μπερδεμένες για τους περισσότερους ανθρώπους χωρίς διαβήτη.
Οι συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) διατίθενται στο εμπόριο σε άτομα χωρίς διαβήτη ως ένας τρόπος παρακολούθησης του σακχάρου στο αίμα και χειρισμού του μεταβολισμού — αλλά πρέπει να τις χρησιμοποιείτε; Οι περισσότεροι ειδικοί του διαβήτη πιστεύουν ότι όχι. Υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου έρευνα που να υποστηρίζει τη χρήση τους σε κάποιον χωρίς διαβήτη και είναι αμφίβολο εάν βελτιώνουν τα αποτελέσματα της υγείας.
Πού να βρείτε αξιόπιστες πληροφορίες για τον διαβήτη
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν διασφαλίσεις για την αποφυγή παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαχείριση μιας κατάστασης υγείας όπως ο διαβήτης. Ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο δεν ισχύει για όλους—ιδιαίτερα όσο αφορά τη διατροφή και τη διαχείριση του διαβήτη. Η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, αλλά είναι πολύ εξατομικευμένη.
Προτείνω λοιπόν να βρίσκετε αξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο—σκεφτείτε τους γιατρούς ή τους διαιτολόγους που ειδικεύονται στον διαβήτη, κυβερνητικούς οργανισμούς υγείας ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επικεντρώνονται στον διαβήτη.
Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της υγείας σας δεν θα πρέπει να είναι αγχωτική. Εάν αισθάνεστε ότι πιέζεστε, τότε κάντε ένα βήμα πίσω. Οι αλλαγές είναι σημαντικό να είναι χαλαρές, μικρές και σταδιακές, ώστε να είναι διαχειρίσιμες και βιώσιμες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.