WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 μύθοι διατροφής που σίγουρα έχεις διαβάσει στα social media


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Αυγούστου 2024

7 μύθοι διατροφής που σίγουρα έχεις διαβάσει στα social media
pexels
Καταρρίπτουμε τους πιο δημοφιλείς μύθους διατροφής που διαβάζουμε στα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μας συνδέει παγκοσμίως. Ωστόσο, είναι επίσης γεμάτο από ισχυρισμούς και συμβουλές για τη διατροφή, πολλές από τις οποίες είναι παραπλανητικές ή απλώς ψευδείς. Ως αποτέλεσμα, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικούς από αυτούς τους δημοφιλείς διατροφικούς μύθους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σίγουρα έχετε διαβάσει. Στη συνέχεια θα τους απομυθοποιήσουμε παρέχοντας αποδείξεις για το αντίθετο. Ας ξεκινήσουμε…

Μύθοι διατροφής στα social media

Μύθος#1 Όλοι πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα μαγνησίου

Ένα συμπλήρωμα που μπορεί να έχετε δει πρόσφατα να εμφανίζεται στα social media είναι το μαγνήσιο. Είτε χρησιμοποιείται σε μοντέρνα mocktails για να βοηθήσει στον ύπνο, είτε χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της συνολικής διάθεσης, αυτό το συμπλήρωμα φαίνεται να είναι το κλειδί για τη βέλτιστη υγεία. Τουλάχιστον έτσι απεικονίζεται.

Αλλά, προτού τρέξετε στο κατάστημα και προμηθευτείτε το φαινόμενο των social media, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το συμπλήρωμα.

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που δεν παράγεται από τον οργανισμό. Επομένως, η απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της καθημερινής διατροφής. Ευτυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν αυτό το όριο από τις τροφές και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω συμπληρώματα .

Όπως κάθε άλλο συμπλήρωμα, το μαγνήσιο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν δεν μπορεί να ληφθεί απευθείας από τη διατροφή. Αυτό μπορεί να προσδιοριστεί με τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας. Δεν συνιστάται η χορήγηση συμπληρωμάτων σε άλλες περιπτώσεις. Μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνο, αν το παρακάνετε.

Μύθος#2 Τα χόρτα σε σκόνη είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο λαχανικών

Στα τόσο δημοφιλή βίντεο «Τι τρώω σε μια μέρα» στο Tiktok και στο Instagram απεικονίζεται μια αλεσμένη πράσινη σκόνη που αναμιγνύεται σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό και διατίθεται στο εμπόριο ως το τέλειο ξεκίνημα της ημέρας.

Είναι λοιπόν, αυτές οι σκόνες το εισιτήριο που θα σας βοηθήσει να πετύχετε την ημερήσια πρόσληψη λαχανικών;

Μια πιο προσεκτική εξέταση των πραγματικών συστατικών αυτής της σκόνης δείχνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για να προσφέρουν πραγματικά οφέλη. Επιπλέον, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που προσφέρουν τα πραγματικά φρούτα και λαχανικά είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που υπάρχει σε αυτά τα χόρτα σε σκόνη.

Ενώ τα χόρτα σε σκόνη παρέχουν κάποια ώθηση στην καθημερινή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, εξοικονομήστε χρήματα και καταναλώστε κανονικά λαχανικά. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας δροσιστικά smoothies στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα μείγμα κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές στο διαδίκτυο.

Μύθος#3 Η βρώμη είναι ανθυγιεινή

Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης . Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην υγεία της καρδιάς. Γιατί λοιπόν κάποιοι στα social media υποστηρίζουν ότι η βρώμη είναι ανθυγιεινή;

Η ρίζα αυτού του ισχυρισμού πηγάζει από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι γκουρού της διατροφής ισχυρίζονται ότι το πλιγούρι βρώμης προκαλεί αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τελικά μπορεί να πεινάσετε πολύ γρήγορα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε αυτούς τους ισχυρισμούς στα σοβαρά, γιατί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αλλάζουν συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα από την ποσότητα και τα είδη των τροφίμων που καταναλώνετε.

Επίσης το πλιγούρι βρώμης είναι ένα τρόφιμο με μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη (ένα εργαλείο που ομαδοποιεί τα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα μετατρέπονται σε γλυκόζη) και αυτό σημαίνει ότι η μετατροπή του σε γλυκόζη είναι μέτρια. Η βρώμη λοιπόν είναι το τέλειο πρωινό για να σας βοηθήσει να νιώσετε χορτάτοι μέχρι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Επομένως, απολαύστε το πλούσιο μπολ με πλιγούρι βρώμης για πρωινό και να ξέρετε ότι η λεγόμενη απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας είναι απλώς η φυσική αντίδραση του οργανισμού στο φαγητό.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος#4 Η carnivore diet (δίαιτα των σαρκοφάγων) είναι η βέλτιστη για απώλεια βάρους

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ακόμη μια δίαιτα έχει κυκλοφορήσει με πολύ καλά νέαγια να είναι αληθινά. Αν έχετε τύχει πρόσφατα να έχετε δει σε ένα βίντεο κάποιον να δαγκώνει ένα ραβδί βούτυρο, πιθανότατα ακολουθεί τη λεγόμενη carnivore diet.

Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης δίαιτας πιστεύουν ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική διάθεση . Όμως όπως πολλές άλλες δίαιτες της μόδας, έτσι και η carnivore diet είναι περιοριστική και δεν έχει όλες τις ομάδες τροφίμων. Η εστίασή της είναι κυρίως στα λίπη και τις πρωτεΐνες. Εάν όμως καταναλώνετε κρέατα, ειδικά κόκκινο, σε καθημερινή βάση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να αυξήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης και να έχετε πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα .

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας και να ξεκινήσετε το ταξίδι σας για απώλεια βάρους, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Μύθος#5 Το νερό με χλωροφύλλη βοηθά στην απώλεια βάρους

Ένα άλλο πράσινο ρόφημα που έχει σαρώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία δύο χρόνια είναι το νερό χλωροφύλλης. Και είναι ένας άλλος διατροφικός μύθος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως πολλά άλλα προϊόντα ευεξίας, η χλωροφύλλη διαφημίζεται ως φάρμακο για την απώλεια βάρους, τις ανησυχίες του δέρματος, ακόμη και την πρόληψη του καρκίνου . Πόσο βάσιμοι όμως είναι αυτοί οι ισχυρισμοί;

Η χλωροφύλλη είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα φυτά το πράσινο χρώμα τους και επίσης βοηθά στη φωτοσύνθεση. Αυτή η χρωστική μπορεί να γίνει και ημισυνθετικά. Αυτή είναι η μορφή που βρίσκεται σε συμπληρώματα.

Παρά τη δημοτικότητά του νερό με χλωροφύλλη, υπάρχει περιορισμένη έρευνα και ενώ ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό και εργαλείο αποτοξίνωσης , δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα θαυματουργό προϊόν.

Μύθος#7 Το νερό με λεμόνι είναι μια θαυματουργή θεραπεία

Το νερό με λεμόνι βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και πολλά χρόνια. Θέλετε καθαρό δέρμα; Δοκιμάστε νερό με λεμόνι. Θέλτε να χάσετε κιλά; Δοκιμάστε το νερό με λεμόνι. Θέλετε να αποτοξινώσετε το σώμα σας; Το νερό με λεμόνι είναι η απάντηση.

Φαίνεται ότι ένα ποτήρι χλιαρό νερό με χυμό λεμονιού το πρωί είναι η θαυματουργή θεραπεία για όλα τα προβλήματα υγείας σας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται πολλή επιστήμη για να απομυθοποιηθεί αυτή η δημοφιλής έννοια.

Το λεμονόνερο στην ουσία είναι απλώς νερό με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Αν και αυτό μπορεί να παρέχει μια μικρή ποσότητα βιταμίνης C, είναι ουσιαστικά το μόνο σας δίνει. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό συστατικό που θα σας κάνει ξαφνικά να χάσετε κιλά και θα σας επιτρέψει να έχετε τέλειο δέρμα.

Αυτοί οι ισχυρισμοί πιθανότατα προήλθαν από το γεγονός ότι η κατανάλωση νερού με λεμόνι σας επιτρέπει να είστε ενυδατωμένοι. Η καλύτερη ενυδάτωση έχει συνδεθεί με καλύτερο δέρμα και βοηθά στη ρύθμιση των διατροφικών συνηθειών.

Ας ελπίσουμε ότι τώρα βλέπετε πόση παραπληροφόρηση κυκλοφορεί σχετικά με τη διατροφή. Όπως και με οτιδήποτε άλλο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διεξαχθεί σωστή έρευνα. Είναι επίσης σημαντικό να συμβουλεύεστε αξιόπιστες πηγές.

Παρόλο που τα βίντεο διατροφής μπορεί να είναι ενημερωτικά και διασκεδαστικά, τα περισσότερα είναι απλώς διαφημίσεις και χορηγίες προϊόντων, κάτι που είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν αγοράσετε οτιδήποτε προωθείται στο διαδίκτυο. Για αξιόπιστες συμβουλές, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, όπως έναν διαιτολόγο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.