WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε το μαγνήσιο μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Αυγούστου 2024

Πότε το μαγνήσιο μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία σου
pexels
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε πολύ μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα ζωτικό μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας. Διευκολύνει πολλές βιοχημικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας και τη σύνθεση DNA και RNA, είναι σημαντικό για τη δομική ανάπτυξη των οστών και παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά ασβεστίου και καλίου για τη λειτουργία των μυών, της καρδιάς και των νεύρων.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή τους, γι' αυτό οι γιατροί μπορεί να συστήσουν ένα συμπλήρωμα, ειδικά για την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα, τα προβλήματα ύπνου και οι μυϊκές κράμπες.

Αλλά όσο χρήσιμο κι αν είναι ένα συμπλήρωμα, υπάρχει κίνδυνος από την υπερβολική ποσότητα μαγνησίου.

Πόσο μαγνήσιο είναι ασφαλές;

Η τρέχουσα Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη (RDA), η οποία είναι η μέση ημερήσια επαρκής πρόσληψη για να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά σχεδόν όλων των υγιών ατόμων, για μαγνήσιο από όλες τις πηγές για τους ενήλικες είναι:

  • Ηλικίες 19 έως 30: 400 χιλιοστόγραμμα (άνδρες) και 310 mg (γυναίκες)

  • Ηλικίες 31 ετών και άνω: 420 mg (άνδρες) και 320 χιλιοστόγραμμα (γυναίκες)

Το μαγνήσιο υπάρχει φυσικά σε πολλά τρόφιμα , όπως τα αμύγδαλα, το σπανάκι, τα φασόλια και το τόφου. Εάν δεν το παίρνετε από αυτά, ορισμένοι γιατροί μπορεί να σας συστήσουν να πάρετε ένα συμπλήρωμα. «ίναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την τρέχουσα διατροφή σας και τη σωστή δόση. Η συνιστώμενη δόση θα κυμαίνεται ανάλογα με το συμπλήρωμα και τη μάρκα. Συνιστάται επίσης να παίρνετε το συμπλήρωμα μαζί με το φαγητό όταν είναι δυνατόν.

Jenny.Gr
pexels

Τι είναι η υπερδοσολογία μαγνησίου;

Η υπερδοσολογία μαγνησίου - επίσης γνωστή ως υπερμαγνησιαιμία – δεν είναι τόσο συνηθισμένη. Το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης, που ορίζεται από το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής για συμπληρωματικό μαγνήσιο είναι 350 mg. Αυτή είναι η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη που είναι απίθανο να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Η κατανάλωση πολύ μαγνησίου από τα τρόφιμα δεν είναι επιβλαβής. Ωστόσο, υψηλές δόσεις μαγνησίου μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, όπως οξείδιο μαγνησίου, κιτρικό ή χλωριούχο, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως διάρροια, ναυτία και πιθανώς κάποιες κράμπες.

Οι συχνές παρενέργειες της υπερβολικής πρόσληψης μαγνησίου περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια

  • Ναυτία

  • Κράμπες στο στομάχι

  • Χαμηλή πίεση αίματος

  • Μυϊκή αδυναμία

  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

  • Εμετός

  • Κατακράτηση ούρων (αδυναμία εκκένωσης όλων των ούρων από την ουροδόχο κύστη σας)

  • Κατάθλιψη

  • Λήθαργος και μυϊκή αδυναμία

Ποιος κινδυνεύει από υπερβολική δόση μαγνησίου;

Αν και η υπερμαγνησιαιμία είναι σπάνια, είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου, ιδιαίτερα εάν έχετε μια χρόνια ασθένεια. Για παράδειγμα, εάν έχετε μειωμένη νεφρική λειτουργία ή νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσετε συμπτώματα υπερβολικής δόσης μαγνησίου.

Η λήψη πολύ υψηλών δόσεων μαγνησίου που βρίσκονται σε ορισμένα αντιόξινα και καθαρτικά, έχει συσχετιστεί με περιπτώσεις τοξικότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφεύγετε. Αντίθετα, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες στην ετικέτα όταν παίρνετε αυτά τα φάρμακα.

Για να αποφευχθεί η υπερβολική δόση μαγνησίου, είναι καλύτερο να εστιάσετε σε πηγές τροφίμων πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, εάν η αγορά ενός συμπληρώματος είναι απαραίτητη και συνιστάται από γιατρό, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  • Αγοράστε συμπληρώματα υψηλής ποιότητας που έχουν ελεγχθεί για αποτελεσματικότητα.

  • Επιλέξτε μορφές μαγνησίου με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, όπως το κιτρικό μαγνήσιο.

  • Μην λαμβάνετε περισσότερα από 350 mg την ημέρα, το συνιστώμενο ημερήσιο ανώτατο όριο, εκτός εάν το συστήσει συγκεκριμένα κάποιος επαγγελματίας υγείας.

  • Ρωτήστε έναν επαγγελματία υγείας εάν άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με ένα συμπλήρωμα μαγνησίου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.