WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 7 οφέλη του τένις που θα σε πείσουν να πάρεις μια ρακέτα και να πας στο γήπεδο


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Σεπτεμβρίου 2024

Τα 7 οφέλη του τένις που θα σε πείσουν να πάρεις μια ρακέτα και να πας στο γήπεδο
pexels
Το τένις είναι ένα εξαιρετικό άθλημα καθώς μεγαλώνετε γιατί συνδυάζει φυσική κατάσταση, πνευματική οξύτητα και κοινωνικοποίηση.

Το τένις δεν είναι απλώς ένα άθλημα, είναι τρόπος ζωής. Είναι κάτι περισσότερο από μια προπόνηση - είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί φυσική κατάσταση, εστίαση, στρατηγική και αποφασιστικότητα. Το πιο σημαντικό, είναι πραγματικά απίστευτα διασκεδαστικό.

Έτσι λοιπόν εδώ είναι 7 οφέλη του τένις που θα σας κάνουν να θέλετε να πάρετε μια ρακέτα και να πάτε στο γήπεδο.

Γυμνάζει όλο το σώμα

Πριν από χρόνια, θυμάμαι ότι διάβασα ότι το τένις ήταν το απόλυτο άθλημα για να μορφοποιήσεις και να τονώσεις τα πόδια σου. Είμαι βέβαιη ότι οι συγγραφείς ήθελαν να πουν ότι το τένις είναι ένας απίστευτος τρόπος για να χτίσετε τη δύναμη των γλουτών, του τετρακέφαλου, του μηριαίου και της γάμπας. Επίσης, βοηθά στην ισορροπία επειδή πρέπει να στμαματάτε και να αλλάζετε κατεύθυνση συνεχώς.

Όμως το τένις δεν γυμνάζει μόνο τα πόδια, αλλά όλο το σώμα, διότι καθώς παίζετε χρησιμοποιείτε σχεδόν όλους τους μυς του σώματός σας.

Είναι επίσης μια εξαιρετική προπόνηση για τον κορμό σας, γιατί όταν κουνάτε τη ρακέτα, το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, είτε το γνωρίζετε είτε όχι, προέρχεται από τους μυς του πυρήνα σας.

Μια μελέτη του 2019 στο Sports Health: A Multidisciplinary Approach συνέκρινε τα μυοσκελετικά συστήματα σε ψυχαγωγικούς παίκτες τένις έναντι μη παικτών του τένις σε ένα φάσμα ηλικιών. Οι παίκτες του τένις έδειξαν πολύ καλύτερες λειτουργίες των μυών και των αρθρώσεων στο πάνω μέρος του σώματος, αλλά είχαν επίσης καλύτερη λειτουργία και στο κάτω μέρος.

Πέρα από την οικοδόμηση μυϊκής δύναμης, το τένις θα ενισχύσει επίσης το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Αν παίζετε μία ή δύο φορές την εβδομάδα τένις, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει σημαντική βελτίωση στα σύντομα σπριντ και την αντοχή σας. Αυτές οι σύντομες εκρήξεις προσπάθειας που ακολουθούνται από περιορισμένη ανάκαμψη είναι το μυστικό για την ενίσχυση της αναερόβιας ικανότητας.

Και το καλύτερο μέρος; Καθώς βελτιώνεστε, δεν γίνεται ποτέ πιο εύκολο. Τα ράλι μεγαλώνουν, η μπάλα έρχεται πιο γρήγορα και οι αντίπαλοί σας γίνονται καλύτεροι. (Εντάξει, ίσως αυτό δεν είναι καλά νέα για όλους.)

Είναι διασκεδαστικό ακόμα και όταν είστε αρχάριοι

Παρά τις σωματικές απαιτήσεις του αθλήματος, οι αρχάριοι μπορούν να αρχίσουν να διασκεδάζουν μέσα σε λίγα λεπτά. Πολλοί πιστεύουν, με βάση τους αγώνες που παρακολουθούν στην τηλεόραση, οτι πρέπει να είσαι σε εξαιρετική φόρμα για να παίξεις τένις, αλλά στην πραγματικότητα, είναι προσβάσιμο σχεδόν σε όλους. Δεν απαιτεί τόση φυσική κατάσταση όσο πιστεύουν οι περισσότεροι και επίσης δεν απαιτεί να έχετε κάποια ιδιαίτερη ικανότητα για να είναι διασκεδαστικό.

Προωθεί μια νοοτροπία ανάπτυξης

Εδώ είναι ένα από τα αγαπημένα μου οφέλη του τένις: Ανεξάρτητα από το επίπεδο που θα φτάσετε, πάντα μαθαίνετε κάτι νέο. Για πολλούς αυτό σημαίνει ότι αφιερώνουν ώρες στην επίλυση προβλημάτων, στην έρευνα και στην εργασία για νέες τεχνικές.

Η ψυχική πρόκληση της βελτίωσης και της επίτευξης προσωπικών στόχων είναι σημαντική. Και παρά τους διαφορετικούς στόχους που έχει ο καθένας, όλοι μοιράζονταν μια κοινή επιθυμία: να γίνουν καλύτεροι. Καθώς βελτιώνεστε, οι προσδοκίες σας εξελίσσονται, οδηγώντας σε συνεχή πνευματική δέσμευση. Αυτή η ώθηση σας κρατά σε εγρήγορση και αποτρέπει τη στασιμότητα.

Στο τένις υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης, κάτι που νομίζω ότι, διανοητικά, είναι υπέροχο γιατί σας κρατάει σας σε πνευματική διαύγεια.

Jenny.Gr
pexels

Διδάσκει την ανθεκτικότητα

Καθώς ξεκινάτε να παίζετε, θα παρατηρήσετε ότι κάθε σημείο, παιχνίδι, σετ και αγώνας είναι ένα συναισθηματικό τρενάκι. Θα υπάρχουν μέρες που δεν θα χάνετε ούτε μια βολή. Θα έχετε επίσης περιόδους ήττας, αγώνες όπου δεν θα μπορείτε να χτυπήσετε τη μπάλα ή κάποια συγκεκριμένο χτύπημα δεν θα λειτουργεί, και θα πρέπει να ξεπεράσετε τις συναισθηματικές παγίδες και να χρησιμοποιήσετε τη λογική για να προχωρήσετε.

Αγωνίζεσαι κυρίως ενάντια στον εαυτό σου. Και παρόλο που υπάρχει κάποιος άλλος στην άλλη πλευρά του φιλέ που προσπαθείς να νικήσεις, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να παίξεις το καλύτερο τένις για σένα. Μαθαίνεις ότι μπορείς να χάσεις και να παίζεις πολύ καλά και μπορείς να κερδίσεις και να παίξεις πολύ άσχημα.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του τένις είναι να μάθετε πώς να αποδέχεστε τις αποτυχίες σας και να ηρεμείτε ή να είστε σε εγρήγορση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες.

Εξάλλου ένα από τα κύρια πράγματα που βλέπουμε είναι ότι η αυτοπεποίθηση αυξάνεται μέσα από τις δύσκολες ημέρες.

Σας βοηθάει να κάνετε ένα διάλειμμα από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας

Όσοι από εσάς, όπως όλοι μας, σκέφτεστε 20 εκατομμύρια πράγματα ταυτόχρονα, το τένις είναι ένα καταπληκτικό εγκεφαλικό διάλειμμα. Στο τένις, πρέπει να εστιάσετε, ανεξάρτητα από το επίπεδο που παίζετε, στην κίτρινη μπάλα. Είναι τόσο απλό. Η έντονη συγκέντρωση είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Αλλά αν προσπαθήσετε, μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας αποτελεσματικός διαλογισμός .

Είναι το απόλυτο κοινωνικό άθλημα

Το τένις βοηθάει στη δημιουργία των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, δεδομένου ότι είναι πραγματικά ένα παιχνίδι δύο ή περισσότερων παικτών. Φαίνεται ότι άνθρωποι από διαφορετικές δουλειές και από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα ενώνονται μέσα από το τένις.

Υπάρχει μια κουλτούρα σύνδεσης στην κοινότητα του τένις. Συζητάτε κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, παρακολουθείτε τους αγώνες και προτού το καταλάβετε, καλείστε να συμμετάσχετε σε μαθήματα, ομάδες και πρωταθλήματα.

Είναι για μια ζωή

Ίσως έχετε ακούσει ότι το τένις είναι ένα άθλημα που διαρκεί όλη τη ζωή, και είναι αλήθεια. Μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε μόλις μπορέσετε να κρατήσετε μια ρακέτα και μπορείτε να παίξετε καλά μέχρι τα χρυσά σας χρόνια. Θεωρείται άθλημα για μια ζωή διότι είναι ένα άθλημα που δεν απαιτεί επαφή και μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να έχει μικρότερο αντίκτυπο στις αρθρώσεις και τους μυς σας καθώς μεγαλώνετε.

Θα δείτε παίκτες που έπαιξαν σε πολύ υψηλό επίπεδο και που τώρα είναι 70 ή 80 ετών και προφανώς δεν παίζουν στο ίδιο επίπεδο που έπαιζαν, αλλά εξακολουθούν να πηγαίνουν στο γήπεδο και να παίζουν τένις.

Είναι ένα εξαιρετικό άθλημα καθώς μεγαλώνετε γιατί συνδυάζει φυσική κατάσταση, πνευματική οξύτητα και κοινωνικοποίηση. Και, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2017 στο British Journal of Sports Medicine , το τένις όχι μόνο είναι ένα άθλημα ζωής, αλλά μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο κατά περίπου 10 χρόνια.

Πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι παίκτες του τένις έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και κατάθλιψης.

Και φυσικά είναι πολύ ωραίο να νιώθεις ότι βελτιώνεσαι πάντα σε κάτι. Και το τένις θα σου προσφέρει απλόχερα αυτή την ευχαρίστηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.