WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει διατροφική διαταραχή


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει διατροφική διαταραχή
unsplash
Μπορεί να είναι τρομακτικό όταν οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας αρχίζουν να αλλάζουν.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας σχετικά με το φαγητό, τις προτιμήσεις των τροφίμων, την πρόσληψη, τη σωματική δραστηριότητα, τη διάθεση ή ακόμα και το σώμα του. Ίσως το παιδί σας συνήθιζε να έτρωγε ό,τι του βάζατε μπροστά, αλλά ξαφνικά έγινε πολύ επιλεκτικό και θα φάει πολύ λίγη ποσότητα.

Μπορεί να είναι τρομακτικό όταν οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας αρχίζουν να αλλάζουν. Αλλά πώς ξέρετε πότε πρέπει να ανησυχείτε; Τι θα συμβεί αν το παιδί σας είχε απλώς μια αλλαγή στο αγαπημένο του φαγητό και φοβάστε ότι αντιδράτε υπερβολικά; Θα μπορούσαν πραγματικά αυτές οι αλλαγές να είναι σημάδια οτι έχει μια διατροφική διαταραχή;

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τυχόν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, το επίπεδο δραστηριότητας και την ανάπτυξη του παιδιού σας. Αν και κάθε αλλαγή δεν σημαίνει ότι το παιδί σας έχει μια διατροφική διαταραχή. Όμως το να γνωρίζετε τις συμπεριφορές της διατροφικής διαταραχής μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.

Προσδιορισμός του προβλήματος

Είναι απολύτως φυσιολογικό το σώμα - και οι προτιμήσεις των τροφίμων - να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και ως ενήλικες, τα σχήματα και τα μεγέθη του σώματός μας μπορεί να αλλάζουν. Επίσης από καιρό σε καιρό, μπορεί να προτιμάμε διαφορετικά φαγητά από άλλα. Οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να είναι διαφορετικές σε διάφορες εποχές. Μπορεί επίσης να ενδιαφερόμαστε για διαφορετικές ασκήσεις με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, όταν αυτές οι συμπεριφορές αρχίζουν να επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, τα συναισθήματα και τη συνολική ευημερία του παιδιού σας, αυτό μπορεί να είναι μια αιτία ανησυχίας. Η κατανόηση των προειδοποιητικών σημείων και συμπτωμάτων μιας διατροφικής διαταραχής μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε πότε πρέπει να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε το παιδί σας να θεραπευτεί.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για πιθανά σημάδια διατροφικής διαταραχής σε ένα παιδί.

Σημάδια ότι το παιδί σας έχει διατροφική διαταραχή

Ενώ ορισμένες από τις προτιμήσεις μας για τα τρόφιμα και τις διάφορες δραστηριότητες ενδέχεται να παρουσιάζουν διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου, οποιεσδήποτε ξαφνικές ή σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας θα μπορούσαν να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Είναι σημαντικό να είστε σε επιφυλακή για πρώιμα σημάδια διατροφικής διαταραχής στο παιδί σας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η έγκαιρη παρέμβαση έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάρρωση. Μερικά συμπτώματα μιας διατροφικής διαταραχής που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν.

Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

Εάν το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα δεν αποτελεί γενικά σημάδι ανησυχίας, θα ήταν ανησυχητικό αν αρχίσει να καταργεί ολόκληρες ομάδες τροφίμων, να τρώει πολύ περιορισμένη ποσότητα φαγητού, να το κρύβει, να το σπρώχνει ή να αναπτύσσει άλλες ασυνήθιστες ή τελετουργικές συμπεριφορές.

Αυξημένο ενδιαφέρον για το φαγητό, την άσκηση ή την εικόνα του σώματος

Εάν το παιδί σας αρχίσει ξαφνικά να ενδιαφέρεται έντονα για τις ιδιαιτερότητες που περιβάλλουν τα τρόφιμα - όπως ο αριθμός των θερμίδων, τα συγκεκριμένα συστατικά κ.λπ. - αυτό μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας.

Επιπλέον, εάν αποκτήσει ξαφνικά αυξημένη εστίαση για την άσκηση, για παράδειγμα εάν γυμνάζεται με στόχο το «κάψιμο θερμίδων» ή δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στην αλλαγή της εμφάνισής του, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει μια διαταραγμένη συμπεριφορά. Το να μιλάει το παιδί σας ή να εκφράζει την ανησυχία του για την εικόνα του σώματός του ή το βάρος του, είναι επίσης κάτι που θα ήταν καλό να λάβετε υπόψη.

Jenny.Gr
unsplash

Αλλαγές στο βάρος

Οποιαδήποτε πτώση ή στασιμότητα στο βάρος ή την ανάπτυξη του παιδιού σας προκαλεί ανησυχία. Και ενώ η απώλεια βάρους είναι ένα σημάδι που πρέπει να προσέχετε, επίσης το να μην παίρνει βάρος ή να παίρνει λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε ανάλογα με την ηλικία του θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Η απώλεια της εμμήνου ρύσεως κατά την εφηβεία είναι επίσης αιτία ανησυχίας.

Προβλήματα υγείας

Άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από τις διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, επιβράδυνση της πέψης, δυσκοιλιότητα, δυσκολία συγκέντρωσης ή ύπνου, ξηρό δέρμα, εύθραυστα μαλλιά και άλλα.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε

Αν και δεν προκαλεί ανησυχία κάθε αλλαγή του παιδιού σας στις διατροφικές συνήθειες, το βάρος ή τις δραστηριότητες, όταν όμως οι αλλαγές επηρεάζουν τις καθημερινές συνήθειες του και κατακλύζουν άλλους τομείς της ζωής του, είναι σημαντικό να το λάβετε σοβαρά υπόψη.

Μερικοί γονείς μπορεί να ανησυχούν ότι αντιδρούν υπερβολικά. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ υπερβολική η αντίδραση εάν σημαίνει ότι νοιάζεστε για την υγεία και την ευημερία του παιδιού σας. Οι διατροφικές διαταραχές και οι διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές πρέπει πάντα να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Το φαγητό πρέπει να είναι ένα τυπικό, χωρίς άγχος μέρος της ζωής ενός παιδιού. Όταν αυτό αλλάζει, τότε είναι ανησυχητικό.

Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρήσετε εάν οι διατροφικές του συμπεριφορές αρχίζουν να επηρεάζουν την υγεία του - είτε αυτό είναι το βάρος του, η ανάπτυξή του ή μια άλλη πτυχή της σωματικής του ευεξίας.

Επιπλέον καλό είναι να δείτε εάν αυτές οι συμπεριφορές ή οι ανησυχίες επηρεάζουν την ψυχική υγεία του παιδιού σας. Τα παιδιά δεν πρέπει να ανησυχούν για πράγματα που δεν τους φέρνουν χαρά.

Θυμηθείτε: Η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας μόλις παρατηρήσετε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.