WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 συμπληρώματα που μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Σεπτεμβρίου 2024

4 συμπληρώματα που μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα
pexels
Μερικά από τα συμπληρώματα που παίρνετε μπορεί να επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα σας.

Η δυσκοιλιότητα σχετίζεται συνήθως με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, αλλά μπορεί επίσης να προκαλείται από ορισμένα συμπληρώματα και φάρμακα. Είτε πρόκειται για συμπλήρωμα βιταμινών, μετάλλων ή ακόμα και φυτικών ουσιών, υπάρχουν μερικά που μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία του εντέρου.

Αντί να βασίζεστε σε μη ελεγχόμενα (και συχνά ακριβά) συμπληρώματα , στοχεύστε σε μια προσέγγιση με προτεραιότητα τα τρόφιμα. Θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες μαζί με άφθονο νερό μπορούν να βοηθήσουν την καλή λειτουργεία του εντέρου.

4 συμπληρώματα μπορεί να θέλετε να αποφύγετε εάν έχετε δυσκοιλιότητα

Συμπληρώματα ασβεστίου

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα επειδή επιβραδύνουν την εντερική κινητικότητα, κάτι που είναι απλώς ένας επιστημονικός τρόπος για να εξηγήσουμε τη διαδικασία που η τροφή κινείται μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Το ασβέστιο μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο υγρό εκκρίνεται στο έντερο, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται σκληρά.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα με υψηλές δόσεις ασβεστίου και δεν πίνετε αρκετό νερό ή δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι απαραίτητη, όπως η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου για την οστεοπόρωση, επομένως μιλήστε με τον γιατρό σας και έναν διαιτολόγο για να δείτε ποιες επιλογές μπορεί να είναι διαθέσιμες για εσάς.

Συμπληρώματα σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα από τα κορυφαία συμπληρώματα που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Επομένως εάν έχετε έλλειψη, μπορεί να θελήσετε πρώτα να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο (όπως όσπρια, φυλλώδη λαχανικά, ψάρια και κόκκινο κρέας) και βιταμίνη C (όπως εσπεριδοειδή, φρούτα, φυλλώδη λαχανικά και πιπεριές), πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα.

Ο θειικός σίδηρος είναι το πιο κοινό συμπλήρωμα που θα βρείτε στα καταστήματα. Η λήψη αυτού του τύπου συμπληρώματος σιδήρου με άδειο στομάχι ή σε υψηλότερη δόση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Εάν πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου, δοκιμάστε να το παίρνετε μαζί με το φαγητό και σκεφτείτε να το χωρίσετε σε μικρότερες δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Jenny.Gr
unsplash

Συμπληρώματα φυτικών ινών

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα σε μερικούς ανθρώπους, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Με βάση την τρέχουσα έρευνα, οι φυτικές ίνες φαίνεται να ωφελούν τη δυσκοιλιότητα για τους περισσότερους γενικά υγιείς ενήλικες και είναι μία από τις κύριες θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, η απλή αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών ή η χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να μην βοηθά πάντα τις κινήσεις του εντέρου, ανάλογα με τη βασική αιτία της δυσκοιλιότητας.

Τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορούν να αυξήσουν υπερβολικά τα κόπρανα και να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, ειδικά το συμπλήρωμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες.

Η πολύ γρήγορη αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

Οι φυτικές ίνες απορροφούν νερό στο πεπτικό σύστημα, επομένως εάν καταναλώνετε πολλές ίνες χωρίς να αυξήσετε την πρόσληψη νερού, τα κόπρανα μπορεί να επιδεινώσετε τη δυσκοιλιότητα.

Συμπληρώματα βιταμίνης D

Όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις, τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ασβεστίου που κυκλοφορεί στο αίμα σας και όπως αναφέραμε παραπάνω, η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου στο σώμα μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

Εάν παίρνετε συμπλήρωμα βιταμίνης D, μιλήστε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι η δόση σας είναι κατάλληλη για εσάς. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε μια ποικιλία από ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα για να υποστηρίξετε ένα υγιές έντερο .

Άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα και να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου, αντί να βασίζεστε σε συμπληρώματα. Συνήθειες όπως η κατανάλωση περισσότερου νερού και η εύρεση τρόπων για να είστε περισσότερο δραστήριοι, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία από ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά όπως miso, κεφίρ, kimchi και ξινολάχανο.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την πέψη. Αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν επίσης μια σειρά από άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων, φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών, που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία μας.

Τέλος, προσπαθήστε να ενσωματώσετε περισσότερη καθημερινή κίνηση με όποιον τρόπο είναι δυνατό, είτε πρόκειται για περπάτημα, γιόγκα, ποδηλασία ή κάτι άλλο που σας αρέσει και μπορείτε να το ακολουθήσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.