Τα 3 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να σταματήσεις τον προδιαβήτη
Τζουλιάννα Καρνέζη
12 Σεπτεμβρίου 2024
Ο προδιαβήτης, πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2, είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερα από τα τυπικά επίπεδα. Ο αριθμός των ατόμων με την πάθηση αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που είναι ανησυχητικό καθώς ο προδιαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις και να αντιμετωπίσετε άλλες επιπλοκές.
Οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί να σας κάνουν να αναρωτιέστε εάν έχετε ήδη προδιαβήτη και πώς θα ξέρετε εάν διατρέχετε κίνδυνο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον προδιαβήτη, τα συμπτώματά του, τους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να τον αναπτύξετε και τι μπορείτε να κάνετε για να τον αποτρέψετε.
Τι είναι ο προδιαβήτης
Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ελαφρώς υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο με τον διαβήτη. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται όταν καταναλώνετε τρόφιμα, κυρίως υδατάνθρακες. Η ινσουλίνη, η οποία εκκρίνεται από το πάγκρεας, είναι η κύρια ορμόνη που επεξεργάζεται το σάκχαρο στο αίμα σας και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων. Σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη, συμβαίνει ένα από τα δύο πράγματα - είτε το πάγκρεας σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα σας δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας.
Όταν το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη και δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος, αναπτύσσετε μια κατάσταση γνωστή ως «αντίσταση στην ινσουλίνη». Αυτό προκαλεί διάφορα πράγματα: Για να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο αίμα, το σώμα σας παράγει επιπλέον ινσουλίνη. Καθώς ο χρόνος προχωρά και δεν γίνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής, η αντίσταση στην ινσουλίνη επιδεινώνεται. Το σώμα δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και εμφανίζεται ο πλήρης διαβήτης.
Για να διαγνωστείτε ότι έχετε προδιαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας νηστείας πρέπει να είναι μεταξύ 100 και 125 mg/dl. Η αιμοσφαιρίνη A1C (HbA1c) είναι επίσης δείκτης των προτύπων σακχάρου στο αίμα και ένα επίπεδο μεταξύ 5,7% και 6,4% είναι ενδεικτικό του προδιαβήτη.
Ο προδιαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και γενικά επηρεάζει τις μικρές αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.
Ο προδιαβήτης είναι μια «σιωπηλή» ασθένεια. Συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Μπορεί να αισθάνεστε φυσιολογικά ενώ η ασθένεια εξελίσσεται και αυτό μπορεί να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.
3 βήματα για να σταματήσετε τον προδιαβήτη
Εάν έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη, ακολουθώντας αυτά τα βήματα μπορεί να αποτραπεί η εξέλιξη του διαβήτη:
Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι
Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια ενός μέτριου ποσού βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ακόμη και η απώλεια του 7% του σωματικού σας βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 58%. Για κάποιον που ζυγίζει 200 κιλά, αυτό θα ήταν απώλεια βάρους 14 κιλών. Αλλά θυμηθείτε, η υγιής και διαρκής απώλεια βάρους είναι 1 έως 2 κιλά την εβδομάδα.
Κινηθείτε περισσότερο
Τριάντα λεπτά σωματικής δραστηριότητας πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Επιλέξτε μια δραστηριότητα—χορό, κολύμπι, τρέξιμο— που απολαμβάνετε και να θυμάστε ότι κάθε κίνηση μετράει. Ανεβείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και σηκωθείτε από το γραφείο σας κάθε ώρα. Αυτά τα μικρά κομμάτια κίνησης μπορούν να προστεθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή
Η λήψη υγιεινών διατροφικών επιλογών και η ανάπτυξη διατροφικών μοτίβων που είναι ευεργετικά για την υγεία σας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ψάρια, έχει δείξει δυνατότητες πρόληψης του διαβήτη. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με 19% μείωση του κινδύνου για διαβήτη.
Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Φάρμακα όπως η μετφορμίνη είναι επιτυχή στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, αλλά μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε εάν τα χρειάζεστε.
Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι πιο αποτελεσματικές από τα φάρμακα όταν πρόκειται για τη μείωση των συμπτωμάτων του προδιαβήτη, τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την πρόληψη της εξέλιξης της πάθησης σε διαβήτη τύπου 2.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.