WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί αρρωσταίνεις τόσο συχνά και πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί αρρωσταίνεις τόσο συχνά και πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα
pexels
Μερικοί άνθρωποι δεν φαίνεται να αρρωσταίνουν ποτέ, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν συνάχι πολλές φορές μέσα στον χρόνο. Εάν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, ίσως αναρωτιέστε, γιατί αρρωσταίνετε τόσο συχνά.

Ο μέσος ενήλικας παθαίνει δύο έως τρία κρυολογήματα το χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αλλά μερικοί πιο είναι επιρρεπείς. Και πολλοί από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο σχετίζονται με πράγματα στον τρόπο ζωής που μπορείτε να ελέγξετε. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά. Εδώ είναι μερικοί από τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους αρρωσταίνετε τόσο συχά και πώς μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνα του σώματός σας.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Ο μη ποιοτικός ύπνος μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τα μικρόβια. Οι άνθρωποι που κοιμούνται μόνο έξι ώρες τη νύχτα έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυώσουν όταν εκτίθενται σε ιό σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται για επτά ώρες ή περισσότερο.

Έχετε άγχος

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 Perspectives in Psychological Science , όταν είστε αγχωμένοι έχετε περίπου 2 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσετε. Όπως η στέρηση ύπνου, έτσι και τα υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ως αποτέλεσμα, τυχόν μικρόβια στα οποία εκτίθεστε περνούν πιο εύκολα από το αμυντικό σύστημα του σώματός σας και προκαλούν μόλυνση.

Έχετε μια υποκείμενη κατάσταση υγείας

Έχοντας ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, ιδιαίτερα αυτό που αποδυναμώνει ή καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αρρωσταίνετε πιο συχνά. Οι βασικοί ένοχοι μπορεί να είναι:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα
  • Νόσος του Crohn
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • Υπολειτουργικός ή υπερδραστήριος θυρεοειδής
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Διαβήτης τύπου 1
  • Βασικά, εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι συνδεδεμένο με άλλα πράγματα που σχετίζονται με τη χρόνια πάθησή σας, έχει λιγότερο εύρος ζώνης για να καταπολεμήσει τα εισερχόμενα μικρόβια.

Φταίει το περιβάλλον σας

Εάν ξοδεύετε περισσότερο χρόνο σε μέρη όπου υπάρχουν περισσότερα μικρόβια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξετε με γρίπη. Ίσως ξεκινήσατε πρόσφατα μια νέα δουλειά όπου είστε εκτεθειμένοι σε περισσότερα άτομα. Ή ίσως έρχεστε σε επαφή με περισσότερες επιφάνειες που τείνουν να φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια.

Jenny.Gr
pexels

Έχετε έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά

Οι βιταμίνες C, D και E μαζί με μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο παίζουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας. Και εάν έχετε ανεπάρκεια αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό θα μπορούσε να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσετε.

Πώς να αποτρέψετε το να αρρωσταίνετε τόσο συχνά

Αν υποψιάζεστε ότι κάποιο από τα παραπάνω ευθύνεται για το ότι είστε συνέχεια συναχωμένοι τότε τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την άμυνά σας και να μειώσετε την έκθεσή σας στα μικρόβια.

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά 20 τοις εκατό σύμφωνα με το CDC .

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τρώτε υγιεινά, η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και υγιεινά λιπαρά μπορεί να είναι μια από τις επιλογές σας. Μια μελέτη PLOS One του 2024 διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη διατροφή συνδέθηκε με χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων από COVID, για παράδειγμα.

Ασκηθείτε. Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και βοηθά στην απομάκρυνση των μικροβίων του αναπνευστικού από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Επιπλέον, βοηθάει στην από το άγχος.

Κοιμηθείτε αρκετά. Στόχος για τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Βρείτε χρόνο για χαλάρωση. Η μείωση του στρες είναι άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο για δραστηριότητες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε, όπως γιόγκα, ακούγοντας λίγη ήσυχη μουσική ή επιλέγοντας ένα δημιουργικό χόμπι.

Εμβολιαστείτε. Το εμβόλιο γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε έως και 60 τοις εκατό. Και ακόμα κι αν εμφανίσετε συμπτώματα, πιθανότατα θα ανακάμψετε πιο γρήγορα.

Αν συνήθως κρυώνετε δύο φορές το χρόνο, αλλά ξαφνικά αρρωσταίνετε πολύ πιο συχνά, για παράδειγμα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει και γι αυτό καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.