WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τζίντζερ: Οφέλη για την υγεία και πότε είναι καλό να το αποφεύγεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Σεπτεμβρίου 2024

Τζίντζερ: Οφέλη για την υγεία και πότε είναι καλό να το αποφεύγεις
Οφέλη για την υγεία και πότε πρέπει να αποφύγετε το τζίντζερ.

Το τζίντζερ προέρχεται από ένα ανθοφόρο φυτό από τη Νοτιοανατολική Ασία. Το δημοφιλές μπαχαρικό χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς από την αρχαιότητα και είναι επίσης κοινό συστατικό σε πολλά γαστρονομικά πιάτα.

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει με τη ναυτία, τα στομαχικά προβλήματα, το κοινό κρυολόγημα, τη φλεγμονή και πολλά άλλα. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορεί να προστατεύσουν από νευρολογικές διαταραχές και άλλες ασθένειες. Μπορείτε να το καταναλώσετε φρέσκο, αποξηραμένο ή σε σκόνη. Ή, μπορείτε να φτιάξετε τσάγια, έλαια ή χυμούς τζίντζερ.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει πάνω από 400 φυσικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες δρουν κατά της φλεγμονής . Μια ανασκόπηση περισσότερων από 16 μελετών διαπίστωσε ότι οι χημικές ουσίες στο τζίντζερ έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 2

Η χρόνια φλεγμονή εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας υπερδιεγείρεται συνεχώς. Και είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε περισσότερους από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη πολλών διαφορετικών ασθενειών, όπως:

  • Αυτοάνοσες διαταραχές
  • Καρκίνοι
  • Διαβήτης
  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Καρδιολογικά προβλήματα
  • Πνευμονοπάθειες
  • Ψυχικές ασθένειες
  • Νευρολογικά προβλήματα

Άλλα οφέλη για την υγεία

Μειώνει τα αέρια και βελτιώνει την πέψη

Το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει την πέψη βοηθώντας το φαγητό να περάσει από το στομάχι σας πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει από δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα , δυσκοιλιότητα , κράμπες και αέρια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας, μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρόνια δυσπεψία.

Ανακουφίζει από τη ναυτία

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη ναυτία. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι αυτό το μπαχαρικό μπορεί να βελτιώσει την πρωινή ναυτία σε εγκύους και τη ναυτία σε άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Το τζίντζερ έχει επίσης αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τη ναυτία και τον έμετο σε άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Jenny.Gr
pexels

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το τζίντζερ μπορεί να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος . Εργαστηριακή έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ έχει υψηλότερη αντιβακτηριδιακή δράση από τα αντιβιοτικά κατά των βακτηρίων που προκαλούν τη στρεπτόκοκκο λαιμό . Μασήστε φρέσκια ρίζα τζίντζερ ή προσθέστε τη σε ζεστό νερό για να απαλύνετε τον πονόλαιμο.

Ανακουφίζει από πόνους στους μυς

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου. Σε μια μελέτη, άτομα που έλαβαν 4 γραμμάρια ενός συμπληρώματος τζίντζερ για πέντε ημέρες παρατήρησαν καθυστέρηση στον μυϊκό πόνο μετά από έντονη άσκηση σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μια άλλη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ενός ατόμου.

Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας, γιατί περιέχει συγκεκριμένους τύπους αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες , οι οποίες μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 4 γρ. τζίντζερ καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 8% και καρδιακών παθήσεων κατά 13%.

Δοσολογία

Αν και η ακριβής δόση του τζίντζερ για λόγους υγείας δεν έχει καθοριστεί, οι περισσότερες έρευνες έχουν συμπεριλάβει δόσεις μεταξύ 170 χιλιοστόγραμμα (mg) ή 1 γρ. τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Οι ενήλικες δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 4 γρ. τζίντζερ ημερησίως. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο από 1 γρ. την ημέρα.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά ορισμένα άτομα θα πρέπει να το αποφεύγουν. Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μην είναι κατάλληλο εάν είστε έγκυος και κοντά στον τοκετό, έχετε ιστορικό αποβολής ή έχετε κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, τα άτομα με διαταραχές της πήξης του αίματος μπορεί να μην μπορούν να πάρουν τζίντζερ, καθώς μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη λήψη τζίντζερ εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις.

Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις

Το τζίντζερ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά του αίματος, όπως βαρφαρίνη, ασπιρίνη ή άλλα. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Πιθανές παρενέργειες

Αν και το τζίντζερ είναι ένα φυσικό μπαχαρικό, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις, όπως:

  • Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία
  • Διάρροια
  • Καούρα
  • Ερεθισμός στόματος και λαιμού

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως:

  • Υπερβολική αιμορραγία
  • Χολολιθίαση
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)

Εν κατακλείδι το τζίντζερ είναι ένα αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος, να προστατεύει από ασθένειες, να ανακουφίζει από τον πόνο, να υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα. Ωστόσο, απαιτούνται πιο αυστηρές μελέτες για τον προσδιορισμό της βέλτιστης δόσης και της ακριβούς αποτελεσματικότητας του.

Μπορείτε να βάλετε τζίντζερ στα αγαπημένα σας πιάτα ή να πάρετε ένα συμπλήρωμα. Ενημερώστε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη διατροφή σας, συμπεριλαμβανομένου του τζίντζερ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.