WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σπόροι Chia: Όλα όσα πρέπει να προσέχεις πριν τους καταναλώσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σπόροι Chia: Όλα όσα πρέπει να προσέχεις πριν τους καταναλώσεις
unsplash
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των σπόρων Chia.

Οι σπόροι Chia προέρχονται από ένα ποώδες φυτό της Νότιας Αμερικής. Αν και τρώγονται εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν κερδίσει την προσοχή το τελευταίο διάστημα λόγω του εξαιρετικά θρεπτικού τους προφίλ, το οποίο περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Όμως παρά τα οφέλη τους για την υγεία, οι σπόροι chia περιλαμβάνουν και κάποιες παρενέργειες που καλό είναι να γνωρίζετε.

Κίνδυνοι από τους σπόρους Chia

Μερικοί είναι αλλεργικοί στους σπόρους Chia

Αποφύγετε τους σπόρους chia εάν είστε αλλεργικοί σε αυτούς ή στα συστατικά τους. Εάν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση (φαγούρα, κνίδωση, δύσπνοια), αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Αν και σπάνια, έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις από τους σπόρους chia, αναζητήστε βοήθεια εάν εμφανίσετε τα παρακάτω:

  • Ζάλη

  • Έκζεμα και φαγούρα στα χέρια

  • Οίδημα προσώπου

Οι αλλεργίες στο σουσάμι και στους σπόρους chia μπορεί να σχετίζονται. Εάν έχετε αλλεργία στο σουσάμι , συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τους σπόρους chia.

Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα

Οι ενώσεις στους σπόρους chia, όπως οι διαλυτές ίνες, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ακόλουθα φάρμακα απορροφώνται ή χρησιμοποιούνται από το σώμα σας:

Φάρμακα για τον διαβήτη : Οι σπόροι Chia μπορούν να σταθεροποιήσουν το σάκχαρο στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων. Εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες μαζί με φάρμακα ή συμπληρώματα διαβήτη (π.χ. βερβερίνηή κανέλα ), μπορεί να ενισχύσουν τα αποτελέσματά τους. Παρακολουθήστε προσεκτικά το σάκχαρό σας και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το φάρμακό σας.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση : Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι σπόροι chia μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι διαλυτές φυτικές ίνες στους σπόρους μπορεί να επιβραδύνουν την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, μειώνοντας ενδεχομένως τη διαθεσιμότητα και τα αποτελέσματά τους. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο παίρνετε ξεχωριστά τους σπόρους chia και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση κατά μερικές ώρες.

Φάρμακα για την αραίωση του αίματος ( αντιπηκτικά): Οι σπόροι Chia είναι μια σημαντική φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Υψηλές δόσεις αυτών των οξέων μπορεί να καθυστερήσουν την πήξη του αίματος και μπορεί να ενισχύσουν τα αποτελέσματα των φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα.

Μέταλλα : Μπορεί να προκύψουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σπόρων chia και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών. Οι ίνες και το φυτικό οξύ μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση των συμπληρωμάτων ψευδαργύρου , ασβεστίου και σιδήρου.

Καταναλώστε σπόρους chia και τα συμπληρώματα ξεχωριστά για να μειώσετε τις αλληλεπιδράσεις. Μπορείτε επίσης να μειώσετε την περιεκτικότητα σε φυτικά άλατα μουλιάζοντας τους σπόρους chia πριν τους φάτε.

Jenny.Gr
unsplash

Μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα

Οι σπόροι chia παρέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος.

Όταν προσθέτετε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, ξεκινήστε από μικρές ποσότητες και αυξήστε τις σταδιακά για να μειώσετε τις πιθανές παρενέργειες. Είναι επίσης απαραίτητο να πίνετε νερό για την υποστήριξη της κανονικής κίνησης του εντέρου και την περαιτέρω πρόληψη τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη φυτικών ινών κατά τη διάρκεια των έξαρσης. Ωστόσο, οι σπόροι chia συνιστώνται σε περιόδους ύφεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ωμέγα-3. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ακόμη και μια σχέση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3 και μειωμένου κινδύνου για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Είναι εντάξει να τρώτε σπόρους Chia κάθε μέρα;

Ναι, είναι εντάξει για τους περισσότερους ανθρώπους να τρώνε σπόρους chia κάθε μέρα. Μπορείτε πιθανότατα να συνεχίσετε να προσθέτετε σπόρους chia στη διατροφή σας για να αποκομίσετε τα οφέλη αυτής της υγιεινής τροφής, αρκεί να καταναλώνετε το ένα τρίτο του φλιτζανιού καθημερινά. Και μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κατανείμετε αυτή την ποσότητα μέσα στην ημέρα.

Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και αντιοξειδωτικά. Η προσθήκη σπόρων chia στη διατροφή σας υποστηρίζει την υγεία του εντέρου σας , τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης και σας βοηθά να επιτύχετε τις συστάσεις για φυτικές ίνες.

Ενώ οι κίνδυνοι των σπόρων chia πρέπει να ληφθούν υπόψη, συνολικά παραμένουν μια υγιεινή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφική επιλογή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.