WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την πρώιμη και πρόωρη εμμηνόπαυση  


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Σεπτεμβρίου 2024

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την πρώιμη και πρόωρη εμμηνόπαυση  
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πρώιμη και την πρόωρη εμμηνόπαυση

Η εμπειρία της εμμηνόπαυσης μπορεί να ποικίλλει. Ορισμένες γυναίκες έχουν εξουθενωτικές εξάψεις, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, που παρεμποδίζουν τον ύπνο, την εργασία και οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους. Ενώ άλλες περνάνε αυτήν την αλλαγή - το τέλος της εμμήνου ρύσεως που χαρακτηρίζεται από έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς περίοδο - με σχεδόν κανένα παράπονο. Άλλες πάλι βρίσκονται κάπου στη μέση.

Πότε ξεκινάει η εμμηνόπαυση

Γενικά η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη. Η εμμηνόπαυση μεταξύ 40 και 45 ετών θεωρείται «πρώιμη εμμηνόπαυση» και πριν από τα 40 ονομάζεται «πρόωρη εμμηνόπαυση». Περίπου το 5% των γυναικών βιώνουν πρώιμη εμμηνόπαυση και περίπου το 1% των γυναικών βιώνουν την πρόωρη εμμηνόπαυση. Η πρώιμη και η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν τις ίδιες αιτίες, η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι η ηλικία στην οποία ξεκινάνε.

Υπάρχουν ορισμένοι γενετικοί λόγοι και αυτοάνοσες παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πρώιμη ή πρόωρη εμμηνόπαυση, αλλά τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε πραγματικά γιατί συμβαίνει.

Τα συμπτώματα της πρώιμης και πρόωρης εμμηνόπαυσης

Η πρώιμη και η πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν τα ίδια συμπτώματα με την κανονική εμμηνόπαυσης, όπως:

  • Νυχτερινές εφιδρώσεις

  • Εξάψεις

  • Κολπική ξηρότητα

  • Διαταραχές ύπνου

  • Ευερεθιστότητα ή αλλαγές της διάθεσης

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κανονικής εμμηνόπαυσης.

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την πρώιμη και πρόωρη εμμηνόπαυση

Τα αίτια της πρώιμης και πρόωρης εμμηνόπαυσης δεν είναι πάντα γνωστά

Η πρώιμη ή πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί για άγνωστους λόγους ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ιατρικών θεραπειών ή διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας ή της πυελικής ακτινοβολίας για καρκίνο, της χειρουργικής αφαίρεσης των ωοθηκών και της αφαίρεσης της μήτρας (υστερεκτομή ).

Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης ή πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι πιο πιθανό να περάσουν νωρίς αυτή τη μετάβαση. Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά αν η μητέρα σας έχει περάσει την εμμηνόπαυση σε πολύ νεαρή ηλικία, τότε μπορεί να συμβεί και σε εσάς.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρης ή πρόωρης εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν μια αυτοάνοση κατάσταση ή ορισμένες άλλες ασθένειες (όπως νόσος του θυρεοειδούς , ρευματοειδής αρθρίτιδα ή HIV/AIDS ) και συγκεκριμένες γενετικές καταστάσεις (όπως το σύνδρομο Turner ).

Jenny.Gr
pexels

Η εμμηνόπαυση είναι πιο δύσκολη για τις νεότερες γυναίκες

Εκτός από τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν την εμμηνόπαυση, που κυμαίνονται από κολπική ξηρότητα και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, αυτή η περίοδος είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις γυναίκες που είναι νεότερες. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει απώλεια οστικής μάζας σε νεαρή ηλικία, η οποία μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι γυναίκες με πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση θα περάσουν περισσότερα χρόνια της ζωής τους χωρίς τα οφέλη των οιστρογόνων

Τα οιστρογόνα είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται κυρίως στις ωοθήκες και είναι σημαντική για την κατασκευή και τη διατήρηση των οστών. Σε νεαρές γυναίκες, μπορεί επίσης να αποτρέψει την αγγειακή βλάβη. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες δεν παράγουν πολλά οιστρογόνα.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που βιώνουν πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης, επειδή θα περάσουν περισσότερα χρόνια της ζωής τους χωρίς τα οφέλη των οιστρογόνων.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πριν από την ηλικία των 45 ετών, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες πιθανές ασθένειες και να πάρετε τη θεραπεία που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα.

Δυστυχώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε με βεβαιότητα πότε θα μπείτε στην εμμηνόπαυση, μόνο ο χρόνος θα ορίσει πότε θα ξεκινήσει η μετάβαση σας. Αν όμως επισκέπτεστε συχνά τον γιατρό σας και συζητάτε μαζί του τα διάφορα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν, θα είστε περισσότερο προετοιμασμένες για αυτή την καινούρια περίοδο της ζωής σας, ακόμα και αν έρθει νωρίτερα. Τέλος, παρόλο που η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη φάση, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, πρέπει να τη δείτε σαν ένα φυσιολογικό κομμάτι στη ζωή σας και να οπλιστείτε με κέφι, για να αντιμετωπίσετε τις καινούριες προκλήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.