WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μια νέα δίαιτα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν την ξεκινήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Σεπτεμβρίου 2024

Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μια νέα δίαιτα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν την ξεκινήσεις
pexels
Πριν αποφασίσετε να κάνετε μια δίαιτα θέστε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας.

Ζούμε σε μια κοινωνία που δοξάζει τη δίαιτα, με περίπου 42% των ενηλίκων παγκοσμίως να έχουν προσπαθήσει να χάσουν κιλά. Τα μηνύματα σχετικά με τις δίαιτες και την απώλεια βάρους ενισχύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναν ατελείωτο κύκλο από μόδες και τάσεις διατροφής.

Εν μέσω συχνά αντικρουόμενων μηνυμάτων και παραπληροφόρησης, αν ψάχνετε για συμβουλές διατροφής στο διαδίκτυο, είναι εύκολο να μπερδευτείτε. Επομένως, προτού ακολουθήσετε την τελευταία τάση απώλειας βάρους ή μια δίαιτα της μόδας, κάντε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας που θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια πιο τεκμηριωμένη απόφαση.

Τι είναι οι δίαιτες της μόδας

Πριν όμως προχωρήσουμε ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι μια δίαιτα της μόδας και τι είναι καλό να προσέχετε.

Οι δίαιτες μόδας είναι στο προσκήνιο λόγω της συμβολής τους στη γρήγορη απώλεια βάρους. Οι επιχρυσωμένοι όροι σε αυτές τις δίαιτες περιλαμβάνουν αφεψήματα από βότανα αδυνατίσματος, χάπια αδυνατίσματος, πράσινα smoothie και σχέδια διατροφής για αποτοξίνωση. Κάθε ένα από αυτά ισχυρίζεται ότι θα σας βοηθήσει να χάσετε δραστικά τα κιλά που επιθυμείτε. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι δίαιτες της μόδας βιώσιμες για την υγεία και τη γενική ευεξία.

Η αύξηση βάρους μπορεί να συμβεί γρήγορα, αλλά η απώλεια βάρους απαιτεί προσπάθεια, αφοσίωση και υπομονή. Οι μοντέρνες δίαιτες δεν έχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να τις υποστηρίζουν. Επιπλέον, βλέπουμε παλαιότερες δίαιτες να μην είναι πλέον στη μόδα και να αντικαθίστανται από νεότερες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ρίξουμε φως στους κινδύνους αυτών των διατροφικών προγραμμάτων που είναι στη μόδα, έτσι ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να μην πέσουν στις παγίδες της διατροφικής κουλτούρας.

Οι δίαιτες που διαφημίζονται ως ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι οι δίαιτες της μόδας. Δυστυχώς όμως πολλές μοντέρνες δίαιτες απαιτούν την εξάλειψη γευμάτων που περιλαμβάνουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία. Μια μοντέρνα δίαιτα μπορεί να εξασφαλίσει γρήγορα αποτελέσματα απώλειας βάρους. Ωστόσο, μια τέτοια απώλεια είναι προσωρινή.

Ορισμένες δίαιτες της μόδας σας συμβουλεύουν να αποφεύγετε ορισμένες τροφές σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Άλλες θα σας επιτρέψουν να φάτε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων σε συνδυασμό με ορισμένα άλλα τρόφιμα. Αυτά είναι τα είδη δίαιτας που προωθούνται συχνά από διασημότητες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα ερευνητικό άρθρο δείχνει ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα των μοντέρνων διαιτών ασκεί πίεση σε άτομα που επιθυμούν μια συγκεκριμένη εικόνα σώματος. Οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ίσως σε διατροφικές διαταραχές. Αν και οι μοντέρνες δίαιτες διαφημίζονται ως ένας απλός τρόπος απώλειας κιλών, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους προσαρμοσμένο σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Προσδιορισμός μιας δίαιτας της μόδας

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φυλλάδιο εξαπάτησης για την αναγνώριση μιας δίαιτας της μόδας, αλλά αυτές οι γενικές οδηγίες μπορούν να σας φανούν χρήσιμες. Τα ακόλουθα είναι τα χαρακτηριστικά μιας δίαιτας της μόδας:

  • Τα σχέδια απώλειας βάρους υπόσχονται να είναι γρήγορα.

  • Οι δίαιτες της μόδας επισημαίνουν ορισμένες ομάδες τροφίμων ως «κακές τροφές» και ότι πρέπει να τις εξαλείψετε.

  • Απαιτείται από εσάς να αγοράζετε διατροφικά προϊόντα ως λιποδιαλύτες, βοηθήματα μείωσης βάρους και ενισχυτικά του μεταβολισμού.

  • Πολλές δίαιτες της μόδας ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να ασκηθείτε.

  • Τονίζονται συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το γκρέιπφρουτ, το σιρόπι σφενδάμου, η λεμονάδα ή μια μοναδική σούπα.

Jenny.Gr
Freepik

Πριν λοιπόν αποφασίσετε να κάνετε μια δίαιτα θέστε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας

Είναι ρεαλιστική η δίαιτα;

Εάν η δίαιτα προέρχεται από κάποιον που προσπαθεί να σας πουλήσει κάτι – όπως ένα συγκεκριμένο προϊόν απώλειας βάρους – μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία ότι μπορεί να οδηγηθείτε σε απογοήτευση, στρες και να νιώσετε ότι έχετε αποτύχει. Άρα το πρόβλημα μπορεί να είναι η ίδια τη δίαιτα και όχι εσείς.

Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη δίαιτα;

Οι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» στο διαδίκτυο θα κάνουν συχνά ισχυρισμούς εστιασμένους σε συγκεκριμένες ομάδες, γνωστές ως πληθυσμοί-στόχοι . Αυτό μπορεί να είναι άνδρες ηλικίας 30 έως 50 ετών με διαβήτη, για παράδειγμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποδεικτικά στοιχεία γι αυτούς τους ισχυρισμούς μπορεί να προέρχονται από μελέτες σε ζώα, οι οποίες μπορεί να μην ισχύουν καθόλου για τον άνθρωπο.

Λάβετε λοιπόν υπόψη ότι εάν τα ευρήματα της έρευνας αφορούν μια ομάδα που δεν ταιριάζει με το προφίλ σας, τότε τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι τα ίδια σε εσάς. Χρειάζεται χρόνος και πολλές μελέτες υψηλής ποιότητας για να καταλάβουμε εάν μια «δίαιτα» είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Πώς θα επηρεάσει αυτή η δίαιτα τη ζωή μου;

Το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Παίζει πολλούς ρόλους στη ζωή μας, και ομοίως οι δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή με τρόπους που συχνά παραβλέπουμε.

Κοινωνικά και πολιτιστικά, το φαγητό μπορεί να είναι σημείο σύνδεσης και γιορτής. Μπορεί να είναι μια πηγή απόλαυσης, μια πηγή άνεσης ή ακόμα και ένας τρόπος για να εξερευνήσετε νέα μέρη του κόσμου.

Έτσι, όταν σκέφτεστε μια νέα δίαιτα, σκεφτείτε πώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικές στιγμές για εσάς. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να ταξιδέψετε, η δίαιτα σας θα επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές που θα κάνετε; Θα νιώσετε ότι δεν μπορείτε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα; Ή θα σας αποθαρρύνει να βγείτε για δείπνο με φίλους;

Αυτή η δίαιτα θα με κάνει να νιώθω ενοχές ή θα επηρεάσει την ψυχική μου υγεία;

Ποιο είναι το αγαπημένο σας γεύμα; Σας «επιτρέπει» αυτή η δίαιτα να το απολαύσετε; Φανταστείτε ότι επισκέπτεστε τη μαμά σας που έχει ετοιμάσει το αγαπημένο σας παιδικό γεύμα. Πώς θα επηρεάσει η διατροφή σας τα συναισθήματά σας για αυτές τις τροφές; Θα σας προκαλέσει άγχος ή ενοχές που απολαύσατε μια τούρτα ή ένα γεύμα που έχει μαγειρέψει ένα αγαπημένο σας πρόσωπο;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία και η παράλειψη γευμάτων μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους .

Πολλές δίαιτες δεν λαμβάνουν υπόψη τις ψυχολογικές πτυχές της διατροφής, παρόλο που η ψυχική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική σας υγεία. Το φαγητό δεν πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε άγχος ή ενοχές. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν μια άλλη δίαιτα, σκεφτείτε πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία.

Απομάκρυνση από τη νοοτροπία της δίαιτας

Ακούτε πολύ συχνά ότι η απώλεια βάρους είναι ο δρόμος για καλύτερη υγεία. Όμως μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία σας χωρίς να εστιάζετε στα κιλά. Τα συνεχή μηνύματα σχετικά με την ανάγκη απώλειας βάρους μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή για την ψυχική υγεία και όχι απαραίτητα χρήσιμα για τη σωματική υγεία .

Η έρευνα έχει ανακαλύψει ότι η διατροφή που δίνει προτεραιότητα στην υγεία έναντι της απώλειας βάρους, συνδέεται με μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία και την ευημερία. Αυτά περιλαμβάνουν μια πιο θετική σχέση με το φαγητό και λιγότερες ενοχές και άγχος.

Όμως, όπως τα περισσότερα πράγματα έτσι και εδώ χρειάζεται εξάσκηση και χρόνος για να οικοδομήσετε μια θετική σχέση με το φαγητό. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, αναζητήστε επαγγελματίες υγείας και οι αλλαγές θα έρθουν. Τέλος, να θυμάστε ότι επιτρέπεται να βρίσκετε χαρά στο φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.