WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα απαλλαγείς από την καούρα τη νύχτα


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Οκτωβρίου 2024

Πώς θα απαλλαγείς από την καούρα τη νύχτα
pexels
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανακούφιση της νυχτερινής καούρας. Μάθετε ποιες τροφές να αποφεύγετε και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για να ανακουφίσετε την καούρα.

Ένας στους 3 ανθρώπους εμφανίζει καούρα κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, και πολλοί που λαμβάνουν δημοφιλή φάρμακα για την καούρα συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα.

Τι είναι η καούρα

Η καούρα είναι ένα άβολο αίσθημα καύσους στο στήθος σας, που συνήθως το νιώθετε πίσω από το στέρνο, αλλά μερικές φορές εκτείνεται μέχρι τον λαιμό. Ο πόνος είναι συχνά χειρότερος όταν σκύβετε ή ξαπλώνετε και συνήθως εμφανίζεται μετά το φαγητό. Η καούρα συμβαίνει ως αποτέλεσμα του όξινου περιεχομένου του στομάχου που επανέρχεται στον οισοφάγο (ο σωλήνας που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι) και ερεθίζει την επένδυση του.

Τι προκαλεί την καούρα

Όταν καταπίνετε την τροφή, αυτή περνάει από το λαιμό και τον οισοφάγο σας. Ένας δακτύλιος από μυϊκές ίνες στο κάτω μέρος του οισοφάγου σας, που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES), χαλαρώνει για να αφήσει το φαγητό να περάσει στο στομάχι σας.

Εάν ο σφιγκτήρας δεν κλείνει σωστά μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος, όπου το οξύ του στομάχου διαρρέει πίσω στον οισοφάγο σας. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ένα αίσθημα καύσου στην άνω κοιλιακή περιοχή ή στο στήθος, που ονομάζεται καούρα.

Πιθανές αιτίες καούρας

  • Εξασθενημένος κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES)

  • Διαφραγματοκήλη

  • Κάπνισμα

  • Ορισμένα τρόφιμα

  • Ορισμένα φάρμακα

Πολλοί από τους παραπάνω παράγοντες αποδυναμώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρας και έτσι το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο. Όταν ο LES χαλαρώνει, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καούρας.

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για την καούρα

Μία από τις πρώτες συμβουλές για την καούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι να αποφεύγετε τροφές που μπορούν να την επιδεινώσουν.

Περιορίστε τον καφέ

Ο καφές και η καφεΐνη μπορούν να μειώσουν την πίεση του σφιγκτήρα, προκαλώντας τη χαλάρωση του και την αντίστροφη ροή του οξέος. Προσπαθήστε να πίνετε λιγότερο καφέ, ειδικά το βράδυ ή προς το τέλος της ημέρας.

Τρώτε λιγότερο όξινο φαγητό

Αποφύγετε τα όξινα τρόφιμα όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και η σοκολάτα. Αν σας αρέσουν αυτά τα φαγητά, το κλειδί είναι το μέτρο. Προσπαθήστε να τρώτε λιγότερο από αυτά τα τρόφιμα το βράδυ.

Αποφύγετε τα τηγανητά, λιπαρά τρόφιμα

Τα τηγανητά φαγητά μπορεί να αποτελέσουν καούρα σε μερικούς ανθρώπους. Αποφύγετε το τηγανητό γρήγορο φαγητό και μαγειρέψτε ψητά γεύματα στο σπίτι.

Περιορίστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να διεγείρει επιπλέον οξύ του στομάχου και να χαλαρώσει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, συμβάλλοντας στην αντίστροφη ροή του οξέος. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε καούρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ, προσπαθήστε να πίνετε λιγότερο.

Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά

Οι πικάντικες τροφές είναι κοινές αιτίες καούρας καθώς μπορούν να ερεθίσουν τον οισοφάγο και τον σφιγκτήρα. Αλλάξτε τα μπαχαρικά σας με φρέσκα βότανα ή κάντε μια ήπια διατροφή .

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά

Τα αναψυκτικά και τα αφρώδη ποτά σας προκαλούν ρέψιμο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος και συμπτώματα καούρας.

Αποφύγετε το τσάι μέντας

Τόσο η μέντα όσο και το τσάι μέντας μπορούν να χαλαρώσουν τη βαλβίδα του οισοφάγου και να επιδεινώσουν την καούρα.

Jenny.Gr

Ποιες τροφές μειώνουν τα συμπτώματα της καούρας

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καούρας.

Πιείτε τσάι τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από ερεθισμούς και φλεγμονές στον οισοφάγο και το πεπτικό σας σύστημα.

Τρώτε μάραθο

Ο μάραθος είναι ένα άλλο καταπραϋντικό χωνευτικό φάρμακο. Δοκιμάστε να ψήσετε αυτό το λαχανικό ή πιείτε τσάι με μάραθο.

Δοκιμάστε πλιγούρι βρώμης

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το πλιγούρι βρώμης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες , που σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να έχετε λιγότερες πιθανότητες να τρώτε υπερβολικά, κάτι που μπορεί να ανακουφίσει την καούρα.

Επιπλέον αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε τη νυχτερινή καούρα

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της νυχτερινής καούρας.

Να έχετε λίγο όρθιο το κεφάλι σας στο κρεβάτι

Εάν το πάνω μέρος του κρεβατιού σας είναι ψηλότερα από το κάτω μέρος, είναι πιο δύσκολο για το οξύ να ανέβει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με ένα ξύλο κάτω από το κρεβάτι ή μια σφήνα αφρού κάτω από το στρώμα.

Δοκιμάστε μαγειρική σόδα και νερό

Η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος. Δοκιμάστε να πιείτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ζεστό νερό.

Πάρτε αντιόξινα

Μπορείτε να αγοράσετε αντιόξινα από το φαρμακείο σας. Αυτά λειτουργούν αλλάζοντας το οξύ του στομάχου σας που προκαλεί καούρα.

Μην ξαπλώνετε αφού φάτε

Εάν χρειάζεστε μια απογευματινή σιέστα, ξαπλώστε σε όρθια θέση (ή σχεδόν όρθια) σε μια καρέκλα. Φάτε το δείπνο σας τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο και μην κάνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας το μεγαλύτερο σας.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Έχετε καούρα μετά την κατανάλωση πικάντικου φαγητού; Ή μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, όπως εσπεριδοειδή ή σάλτσα ντομάτας; Βλέπετε κάποιο μοτίβο μετά την κατανάλωση άλλων κοινών παραγόντων, όπως αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά ή καφεϊνούχα ποτά ή φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη; Ακούγοντας τα σήματα του σώματός σας, μπορείτε να βρείτε ενδείξεις και να αλλάξετε την προσέγγισή σας.

Αν συνεχίσει να συμβαίνει…

Εάν έχετε καούρα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) . Αυτή η επαναλαμβανόμενη παλινδρόμηση οξέος, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου Barrett (μια προκαρκινική κατάσταση).

Άλλα σημάδια της ΓΟΠΝ περιλαμβάνουν παλινδρόμηση, πονόλαιμο, ξινίλα ή ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση, οδοντική διάβρωση, λαρυγγίτιδα, αίσθημα τροφής που πιάστηκε στο λαιμό και άσθμα. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.