WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαργαρίνη vs Βούτυρο: Ποιο είναι πιο υγιεινό;


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Σεπτεμβρίου 2024

Μαργαρίνη vs Βούτυρο: Ποιο είναι πιο υγιεινό;
pexels
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε βούτυρο ή μαργαρίνες ;

Η συζήτηση για το ποιο είναι ποιο υγιεινό, το βούτυρο ή η μαργαρίνη, υπάρχει εδώ και χρόνια. Και τα δύο είναι λίπη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επάλειψη σε ψωμιά, στη μαγειρική και στο ψήσιμο. Και τα δύο περιέχουν παρόμοια ποσότητα λίπους, περίπου 80 τοις εκατό. Ποιο είναι όμως πιο υγιεινό;

Κορεσμένα λιπαρά: Ποιο έχει περισσότερα, το βούτυρο ή η μαργαρίνη;

Το βούτυρο παρασκευάζεται αναδεύοντας την κρέμα και αφαιρώντας το βουτυρόγαλα, επομένως περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά - περίπου 50 τοις εκατό. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 5 γρ. κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι ένα μεγάλο ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, η οποία είναι 20 γρ. για τις γυναίκες και 30 γρ. για τους άνδρες. Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει την κακή (LDL) χοληστερόλη, η οποία με τη σεριά της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Οι μαργαρίνες παρασκευάζονται από τον συνδυασμό φυτικών ελαίων όπως ηλίανθου, ελιάς και ελαιοκράμβης. Μερικές μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες φοινικέλαιου ή λαδιού καρύδας, και τα δύο κορεσμένα λίπη, για να γίνουν πιο στερεές. Αλλά οι περισσότερες τυπικές μαργαρίνες είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά και τουλάχιστον 50 τοις εκατό χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με το βούτυρο.

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε αυτές που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λίπη μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας και τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.

Τι γίνεται με το γκι, το βούτυρο βοσκήσιμης κτηνοτροφίας και το vegan βούτυρο; Είναι πιο υγιεινά;

Το γκι, που χρησιμοποιείται κυρίως στην ασιατική μαγειρική, παρασκευάζεται με θέρμανση βουτύρου για την απομάκρυνση του νερού και των στερεών του γάλακτος, επομένως είναι πιο συμπυκνωμένο σε λίπος. Αυτό σημαίνει ότι είναι υψηλότερο σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά από το κανονικό βούτυρο.

Το βούτυρο βοσκήσιμης κτηνοτροφίας, το οποίο παρασκευάζεται από το γάλα αγελάδων που τρέφονται κυρίως με χόρτο και όχι με σιτηρά, αν και περιέχει περισσότερη βιταμίνη Α, βήτα-καροτίνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από το κανονικό βούτυρο, εξακολουθεί να περιέχει την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.

Το vegan βούτυρο παρασκευάζεται με φυτικά έλαια. Αυτό σημαίνει ότι είναι χωρίς λακτόζη και γαλακτοκομικά και κατάλληλο για vegans. Αλλά για να γίνει το vegan βούτυρο στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, προστίθενται επίσης κορεσμένα λίπη όπως η καρύδα ή το φοινικέλαιο. Διατροφικά, το vegan βούτυρο δεν διαφέρει από το κανονικό βούτυρο καθώς περιέχει 80 τοις εκατό λιπαρά και σχεδόν 50 τοις εκατό κορεσμένα λιπαρά.

Υπάρχουν trans λιπαρά στις μαργαρίνες;

Παλαιότερες οι μαργαρίνες περιείχαν τεχνητά παραγόμενα trans λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη σας, αλλά μειώνουν επίσης την «καλή» (HDL) χοληστερόλη. Πλέον όμως υπάρχουν νέοι τρόποι παρασκευής μαργαρινών χωρίς να σχηματίζονται trans λιπαρά, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό το είδος λίπους στις μαργαρίνες.

Jenny.Gr
pexels

Τι γίνεται με το αλάτι στο βούτυρο και τις μαργαρίνες;

Δεν είναι μόνο τα κορεσμένα λιπαρά που πρέπει να σκεφτείτε όταν επιλέγετε ένα άλειμμα. Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά αλείμματα, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καθημερινή σας πρόσληψη αλατιού και στον κίνδυνο να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση .

Παραδοσιακά το αλάτι προστίθεται στο βούτυρο κατά τη διαδικασία παρασκευής για να ενισχύσει τη γεύση και να λειτουργήσει ως συντηρητικό. Υπάρχουν όμως και βούτυρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Οι μαργαρίνες μπορούν επίσης να έχουν διαφορετικές ποσότητες πρόσθετου αλατιού και οι περισσότερες είναι μέτριες σε αλάτι. Έτσι, εκτός από τα κορεσμένα λιπαρά, αξίζει να ελέγξετε τη διατροφική ετικέτα για να δείτε ποιες μαργαρίνες έχουν το λιγότερο αλάτι.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε βούτυρο καθώς οι μαργαρίνες είναι πιο επεξεργασμένες;

Σύμφωνα με το πιο διαδεδομένο σύστημα ταξινόμησης των επεξεργασμένων τροφίμων, το βούτυρο θεωρείται επεξεργασμένο συστατικό μαγειρικής – το γάλα αναδεύεται για να σχηματιστεί βούτυρο και μπορεί να έχει προσθήκη αλατιού.

Η μαργαρίνη θεωρείται εξαιρετικά επεξεργασμένη τροφή, καθώς μπορεί να έχει πρόσθετα συστατικά κατά την παραγωγή της, όπως γαλακτωματοποιητές και τεχνητά χρώματα.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η έρευνα δεν είναι ακόμα τόσο σαφής για το ότι πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Ορισμένα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως οι μαργαρίνες, τα δημητριακά πρωινού και το ψωμί ολικής αλέσεως εξακολουθούν να περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που έχουν οφέλη. Η μαργαρίνη έχει προφίλ υγιούς λίπους, καθώς είναι υψηλή σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε βούτυρο ή μαργαρίνη (ή κάτι άλλο);

Οι τρέχουσες συμβουλές παραμένουν στο ότι είναι καλύτερο για την καρδιά σας να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λίπη με ακόρεστα. Κάνοντας την απλή εναλλαγή από βούτυρο σε αλείμματα μαργαρίνης είναι ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό.

Ωστόσο, το αν θα επιλέξετε βούτυρο ή μαργαρίνη εξαρτάται από τις δικές σας ανάγκες υγείας και από το πόσο ισορροπημένη είναι η συνολική σας διατροφή. Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή/και διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά από άλλες πηγές, όπως λιπαρά κρέατα και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, κέικ και μπισκότα, τότε η εναλλαγή από βούτυρο σε μαργαρίνη είναι μια απλή επιλογή. Εάν όμως βουτυρώνετε ελαφρά το πρωινό σας τοστ και η υπόλοιπη διατροφή σας είναι ισορροπημένη, τότε η χρήση βουτύρου είναι απίθανο να αποτελεί πρόβλημα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.