WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το καλύτερο τσάι για την υγεία του εγκεφάλου


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Οκτωβρίου 2024

Αυτό είναι το καλύτερο τσάι για την υγεία του εγκεφάλου
pexels
Αυτό το τσάι μπορεί να παρασκευαστεί ζεστό ή παγωμένο και να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου.

Στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, η διατήρηση της βέλτιστης υγείας του εγκεφάλου είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ο εγκέφαλός μας είναι υπεύθυνος για κάθε σκέψη, συναίσθημα και δράση, καθιστώντας την ευημερία του καθοριστική για τη συνολική υγεία.

Και ενώ πολλοί εστιάζουν στην άσκηση και τη διατροφή για τη σωματική υγεία, ο εγκέφαλος απαιτεί επίσης προσοχή και φροντίδα. Παραδόξως, το τσάι, ένα απλό ρόφημα που απολαμβάνουν όλοι οι πολιτισμοί, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου. Αν και συχνά συνδέεται με χαλάρωση και κοινωνικές συγκεντρώσεις, το τσάι έχει πιθανά οφέλη που υπερβαίνουν τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Μεταξύ των πολλών τσαγιών εκεί έξω, υπάρχει μια ποικιλία που έχει περισσότερα οφέλη από άλλες. Μάθετε περισσότερα για αυτό το τσάι και γιατί αξίζει τη φήμη του για την υγεία του εγκεφάλου.

Το καλύτερο τσάι για την υγεία του εγκεφάλου

Πολλές ποικιλίες τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τους δείκτες της υγείας του εγκεφάλου, αλλά το πράσινο τσάι ξεχωρίζει ως ο ξεκάθαρος νικητής. Αρχικά, το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες θεωρούνται ένα είδος αντιοξειδωτικού. Αν και υπάρχουν χιλιάδες πολυφαινόλες, ένας από αυτούς τους τύπους είναι η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία βρίσκεται στο πράσινο τσάι.

Μάλιστα μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δείχνει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να υποστηρίζουν την εργασία και τη μακροπρόθεσμη μνήμη, ειδικά σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες.

Επιπλέον τα φλαβονοειδή του πράσινου τσαγιού βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, διατηρώντας τα τρέχοντα εγκεφαλικά κύτταρα υγιή και προάγοντας τη ροή του αίματος στο τμήμα του εγκεφάλου που τρέφει το κέντρο της συναισθηματικής. Τα φλαβονοειδή είναι η ομάδα πολυφαινολών που περιλαμβάνει η επιγαλλοκατεχίνη

Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση, έχοντας αντικαταθλιπτικές και κατά του άγχους ιδιότητες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία της L-θεανίνης, ενός αμινοξέος που βρίσκεται φυσικά στα φύλλα του πράσινου τσαγιού. Η L-θεανίνη έχει συσχετιστεί με βελτιώσεις στο άγχος και μπορεί να βελτιώσει την ανθεκτικότητα στο στρες.

Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πράσινο τσάι δεν είναι ένα μαγικό ρόφημα που θα σας γιτρέψει. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια και να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν η προσθήκη πράσινου τσαγιού στη διατροφή σας είναι κατάλληλη για εσάς.

Jenny.Gr
pexels

Άλλες στρατηγικές για την υγεία του εγκεφάλου

Πολλά τρόφιμα μπορεί να υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου εκτός του πράσινου τσαγιού. Εάν θέλετε να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη, είναι καλή ιδέα να δείτε τη διατροφή σας συνολικά. Μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Καταναλώστε θαλασσινά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Τα θαλασσινά, ειδικά τα λιπαρά ψάρια κρύου νερού, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, παρέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνδέονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Η επιλογή ψαριού με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο διασφαλίζει ότι θα κερδίσετε τα οφέλη αυτών των θρεπτικών συστατικών χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την έκθεση στον υδράργυρο, υποστηρίζοντας έτσι τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Οι επιλογές θαλασσινών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο περιλαμβάνουν σολομό, σαρδέλες και γαύρο.

Καταναλώστε περισσότερα μούρα

Η πρόσληψη φρούτων είναι σημαντική για τη γενική υγεία, αλλά τα μούρα παίρνουν την πρωτιά από την άποψη της γνωστικής υγείας. Αυτά τα φρούτα μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία και μια ανασκόπηση έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη ορισμένων τομέων της γνωστικής λειτουργίας και της απόδοσης της μνήμης.

Συμπεριλάβετε τα αυγά στη διατροφή σας

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων από ένα αυγών την εβδομάδα σχετίζεται με 47% μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση αυγών. Τα αυγά είναι πλούσια πηγή χολίνης, η οποία συμβάλει στην υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και σπόρους

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν βιταμίνη Ε, ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά ξεχνιέται. Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ήπιας γνωστικής εξασθένησης λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.

Εν κατακλείδι μόνο ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου. Από τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες μέχρι τους σταθεροποιητές της διάθεσης, το πράσινο τσάι είναι καλό για την εγκεφαλική σας υγεία. Είτε το απολαμβάνετε ζεστό είτε παγωμένο, μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη αυτού του υπέροχου ροφήματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.