WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σημάδια αυτισμού σε κορίτσια και γυναίκες και γιατί μπορεί να παραβλεφθούν


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Οκτωβρίου 2024

Σημάδια αυτισμού σε κορίτσια και γυναίκες και γιατί μπορεί να παραβλεφθούν
pexels
Οι διαφορές στην παρουσίαση των συμπτωμάτων του αυτισμού μπορεί να οδηγήσουν σε υποδιάγνωση των γυναικών και των κοριτσιών

Προηγούμενες εκτιμήσεις έχουν δείξει ότι τα αγόρια έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού από τα κορίτσια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που με κάποιο τρόπο κάνουν ένα φύλο πιο ευάλωτο σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές; Ίσως.

Αλλά μπορεί αυτές οι αυξημένες πιθανότητες να οφείλονται στις διαφορές που υπάρχουν όσο αφορά στο πώς εμφανίζονται τα συμπτώματα του αυτισμού στα κορίτσια και στις γυναίκες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υποδιάγνωση των γυναικών και των κοριτσιών.

Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί από τον αυτισμό - απλώς επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες και τα κορίτσια, μπορεί να διαγνωστούν λανθασμένα ή να διαγνωστούν αργότερα και να χάσουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Κατανόηση του αυτισμού σε γυναίκες και κορίτσια

Τα συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά μεταξύ των φύλων. Δεν είναι απαραίτητα ότι τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν διαφορετικά συμπτώματα, αλλά αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ειδικούς, τους δασκάλους, τους γονείς και άλλους φροντιστές να παραβλέψουν τα συμπτώματα σε γυναίκες και κορίτσια.

Σημάδια αυτισμού σε γυναίκες και κορίτσια

Δεν υπάρχει οριστικό τεστ για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Αντίθετα, οι ειδικοί χρησιμοποιούν εξειδικευμένες αξιολογήσεις και προβολές που εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους.

Όταν οι ειδικοί της συμπεριφοράς εργάζονται για τη διάγνωση ενός παιδιού με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, αναζητούν ορισμένα σημεία και συμπτώματα, όπως:

  • Διαφορές στην οπτική επαφή

  • Πρόβλημα με τη χρήση χειρονομιών

  • Δυσκολία στην επικοινωνία.

  • Να τηρεί σθεναρά ορισμένες ρουτίνες ή να έχει ακραίες αντιδράσεις ακόμη και σε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα

  • Σημαντικές αποστροφές για αισθητηριακή διέγερση, όπως δυνατοί θόρυβοι, ορισμένα τρόφιμα ή υφές τροφίμων ή ύφασμα ή εφαρμογή ρούχων

  • Εμπλοκή σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το να στοιβάζει συνεχώς τα παιχνίδια.

  • Προσήλωση ή εμμονικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα πράγματα αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο

Γιατί τα αυτιστικά κορίτσια μπορούν να μείνουν αδιάγνωστα

Οι διαφορές μεταξύ των φύλων στη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι πιο πιθανό να παραβλεφθούν όταν είναι πιο λεπτές. Και αυτό συμβαίνει με τα κορίτσια με λιγότερο σοβαρό αυτισμό, γιατί τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή.

Το πρόβλημα είναι ότι οι προβολές διαταραχών του φάσματος του αυτισμού αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό με βάση την έρευνα που έγινε σε αυτιστικούς άνδρες και αγόρια. Και ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι αυτές οι προβολές δεν είναι πάντα αρκετά ευαίσθητες για να εξηγήσουν τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού σε γυναίκες και κορίτσια. Και εδώ είναι μερικοί λόγοι.

Jenny.Gr
pexels

Τα ίδια συμπτώματα μπορούν να εκφραστούν διαφορετικά

Ενώ αγόρια και κορίτσια με αυτισμό μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα, μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά. Και αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αν θα διαγνωστούν.

Για παράδειγμα, τα αγόρια είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν στερεότυπα συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυτισμό, όπως επανειλημμένα παρατάξεις αυτοκινήτων. Ή προσήλωση στα τρένα. Και ενώ τα κορίτσια μπορούν επίσης να επιδείξουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, μπορεί όμως να μην είναι τόσο εύκολο να αναγνωριστούν.

Για παράδειγμα ένα νεαρό κορίτσι μπορεί να φαίνεται ότι παίζει με τις κούκλες. Αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, μπορεί στην πραγματικότητα να οργανώνει επανειλημμένα τις κούκλες και τα αξεσουάρ της στο κουκλόσπιτο. Ή να αναπαριστά την ίδια σκηνή του παιχνιδιού επανειλημμένα. Και στα δύο παραδείγματα, το παιδί εμφανίζει συμπτώματα διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

Η διαφορά είναι η εξής: Η συμπεριφορά και τα ενδιαφέροντα του μικρού αγοριού μπορεί να σηκώσουν το κόκκινο πανί για γονείς και δασκάλους. Η συμπεριφορά και τα ενδιαφέροντα των κοριτσιών πολλές φορές περνούν απαρατήρητα.

Κοινωνικό καμουφλάζ

Ως αποτέλεσμα των κοινωνικών προδιαγραφών και των πολιτιστικών κανόνων, τα κορίτσια μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν κοινωνικό καμουφλάζ ή συγκάλυψη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αναμειχθούν στο σύνολο για να μην τραβήξουν την προσοχή.

Τα αυτιστικά κορίτσια μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν επίγνωση των κοινωνικών τους δυσκολιών και να εργάζονται πολύ σκληρά μελετώντας πώς αλληλεπιδρούν τα άλλα κορίτσια, έτσι ώστε να προσπαθήσουν να ταιριάξουν.

Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα κορίτσια μπορεί να δείχνουν περισσότερο κοινωνικό ενδιαφέρον. Και οποιεσδήποτε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή περιοριστικά ενδιαφέροντα μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή.

Για παράδειγμα, τα αυτιστικά παιδιά συχνά τείνουν να προτιμούν να παίζουν μόνα τους, παρά να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες. Αλλά τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να επιχειρήσουν να «καλύψουν» τις κοινωνικές τους δυσκολίες. Θα παίζουν μόνα τους, αλλά θα μείνουν πιο κοντά στην ομάδα. Ή θα μπαινοβγαίνουν από το παιχνίδι.

Όμως καλό είναι να θυμάστε πως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού σχετίζεται και με μια σειρά από άλλες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών σίτισης, του κακού ύπνου και της επιληψίας. Και χωρίς θεραπεία, τα αυτιστικά άτομα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος , κατάθλιψη ή αυτοτραυματισμό.

Έτσι λοιοπόν εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες σε κοινωνικές καταστάσεις, μιλήστε με έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα ορόσημα που μπορεί να φτάσει το παιδί σας ανάλογα με την ηλικία του και να λάβετε υποστήριξη εάν το παιδί σας δεν προχωρά με τον αναμενόμενο τρόπο. Οι γονείς γνωρίζουν καλύτερα τα παιδιά τους. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Και αναζητήστε βοήθεια εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.