WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι ρόλο παίζει η διατροφή μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Οκτωβρίου 2024

Τι ρόλο παίζει η διατροφή μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού
pexels
Είναι σημαντική η διατροφή μετά τον καρκίνο του μαστού;

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την ανάπτυξη και την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Είναι φυσικό να μην είστε σίγουροι για το τι να φάτε μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες πληροφορίες. Είναι όμως σημαντικό οι συμβουλές που ακολουθείτε να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και να μην έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν κάποια δυσάρεστα συμπτώματα.

Συνιστάται μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού να ακολουθείτε τις ίδιες οδηγίες που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη του. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα πιο σημαντικά πράγματα για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση και η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής. Δεν υπάρχουν ειδικές τροφές που πρέπει να τρώτε, δίαιτες που πρέπει να ακολουθείτε ή συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Τι είναι μια ισορροπημένη διατροφή;

Μια ισορροπημένη διατροφή σημαίνει ότι τα γεύματά σας αποτελούνται από πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες και ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Πρωτεΐνη

Οι ανάγκες σας σε πρωτεΐνη εξαρτώνται από το σωματικό σας βάρος. Γενικά μία έως δύο μερίδες πρωτεϊνούχων τροφών κάθε μέρα είναι επαρκείς. Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά και όσπρια.

Λίπος

Τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι αυτά που χρειάζεται το σώμα μας. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που έχετε ανάγκη μπορεί να ληφθεί από τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο και τα πολυακόρεστα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και το λάδι canola.

Υδατάνθρακας

Οι υδατάνθρακες απαιτούνται για να έχετε ενέργεια, για τη συστολή των μυών και για τη λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα είναι καλό να αποφεύγονται.

Οι ανάγκες σας σε υδατάνθρακες εξαρτώνται από το πόση ενέργεια χρειάζεται το σώμα σας, αλλά οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις μερίδες κάθε μέρα.

Ασβέστιο

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να λαμβάνουν δύο έως τρεις μερίδες τροφών που περιέχουν ασβέστιο κάθε μέρα για να διατηρούν τα οστά τους υγιή. Καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν γάλα χαμηλών λιπαρών, τυρί και γιαούρτι, ψάρια με κόκκαλα, σουσάμι, βραζιλιάνικα καρύδια, αμύγδαλα και προϊόντα σόγιας όπως το τόφου και το γάλα σόγιας.

Φρούτα και λαχανικά

Μια φυτική διατροφή έχει βρεθεί ότι προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυτικές τροφές περιέχουν πολυάριθμες βιταμίνες, μέταλλα και άλλες προστατευτικές ουσίες γνωστές ως φυτοθρεπτικά συστατικά και είναι γενικά πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε πολλές διαφορετικές φυτικές τροφές για να αποκτήσετε μια μεγάλη ποικιλία από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Καλό είναι να έχετε ως στόχο να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες διαφορετικών λαχανικών και δύο μερίδες φρούτων κάθε μέρα. Μία μερίδα φρούτων είναι 150 γραμμάρια φρέσκα φρούτα (π.χ. 1 μέτριο μήλο) και 75 γραμμάρια φρέσκων λαχανικών (μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά).

Jenny.Gr
pexels

«Αντικαρκινικές» δίαιτες

Οι δίαιτες που ισχυρίζονται ότι αποτρέπουν την επανεμφάνιση του καρκίνου, συνιστώντας μεγάλες ποσότητες οποιουδήποτε συγκεκριμένου τροφίμου (συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων και φυτικών προϊόντων), δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στη διατροφή σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν Διαπιστευμένο Διαιτολόγο εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε μια ειδική δίαιτα.

Οδηγίες για μια ισορροπημένη διατροφή

Ακολουθούν οι οδηγίες για μια ισορροπημένη διατροφή για ενήλικες:

  • Απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα από τις πέντε ομάδες τροφίμων κάθε μέρα

  • Περιορίστε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετο αλάτι, πρόσθετα σάκχαρα και αλκοόλ

  • Διατήρηση υγιούς βάρους

Αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους για τον καρκίνου του μαστού. Και αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως το να είστε λιγότερο δραστήριες από το συνηθισμένο, τα συχνά σνακ για την πρόληψη της ναυτίας, η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών τροφών από το συνηθισμένο ή η λήψη φαρμάκων όπως τα στεροειδή και η χημειοθεραπεία.

Είναι όμως σημαντικό να προσπαθείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, γιατί θα ωφελήσει τη γενική υγεία σας και θα βοηθήσει στην πρόληψη πολλών άλλων χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και άλλοι τύποι καρκίνου.

Τα οφέλη της άσκησης μετά τη θεραπεία σας για τον καρκίνο του μαστού

Η σωματική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει άμεσα τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 30 έως 45 λεπτά, κατά προτίμηση έως 60 λεπτά, σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Οποιεσδήποτε δραστηριότητες όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι και ποδηλασία είναι ευεργετικές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.