WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρως και τι να αποφεύγεις όταν έχεις πονόλαιμο


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Οκτωβρίου 2024

Τι να τρως και τι να αποφεύγεις όταν έχεις πονόλαιμο
pexels
Ποια είναι τα τρόφιμα και τα υγρά που πρέπει να αποφεύγετε με τον πονόλαιμο και ποια να προτιμάτε.

Οι ιοί, τα βακτήρια, οι αλλεργίες και οι περιβαλλοντικοί ερεθιστικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο, δυσκολεύοντας το φαγητό. Η κατάποση τροφών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να σας κάνει να νιώθετε χειρότερα. Ωστόσο, κάποια τρόφιμα και τα υγρά μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.

Τρόφιμα και υγρά προς αποφυγή

Ορισμένες τροφές τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου. Αυτά τα τρόφιμα είναι γενικά το είδος που μπορεί να γρατσουνιστούν τον λαιμό, τα πικάντικα, τα όξινα τρόφιμα και όσα περιέχουν πάρα πολλά γαλακτοκομικά.

Τραγανές, ξηρές και σκληρές τροφές

Όταν έχετε πονόλαιμο είναι καλύτερο να αποφεύγετε αυτές τις τροφές γιατί τείνουν να είναι δύσκολο και επώδυνο να τις καταπιείτε. Αυτό περιλαμβάνει τροφές όπως πατατάκια, κράκερ, κουλουράκια, ξηρούς καρπούς και ωμά λαχανικά.

Όξινα φρούτα και χυμοί

Τα όξινα τρόφιμα και ροφήματα μπορεί να ερεθίσουν τον πονόλαιμο, επιδεινώνοντας την αίσθηση καψίματος. Μερικά παραδείγματα φρούτων και χυμών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ είναι τα σταφύλια, το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς και τα πορτοκάλια. Η σάλτσα ντομάτας είναι επίσης όξινη.

Πικάντικα καρυκεύματα

Ακόμα κι αν έχετε υψηλή ανοχή στα καυτερά, όταν έχετε πονόλαιμο, είναι καλύτερο να αποφύγετε την προσθήκη καυτερής σάλτσας, καυτερής πιπεριάς και σκόνης τσίλι στο φαγητό σας. Τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά που είναι όξινα και πικάντικα μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον πόνο στο λαιμό, επομένως καλό είναι να καταναλώνετε πιο ήπιες τροφές.

Αλκοόλ

Δεδομένου ότι το αλκοόλ είναι και όξινο, μπορεί να επιδεινώσει τον πονόλαιμο. Ενώ αναρρώνετε, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά (συμπεριλαμβανομένης της μπύρας και του κρασιού) και αντ 'αυτού να πίνετε νερό και τσάι.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Η υπερβολική ποσότητα γαλακτοκομικών μπορεί να κάνει τη βλέννα πιο παχύρρευστη, γεγονός που μπορεί να κάνει την οπισθρινική σταγόνα πιο επιβαρυντική σε έναν ήδη πονόλαιμο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά μείωσε τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα ρινοφαρυγγικού(το πάνω μέρος του λαιμού πίσω από τη μύτη) εκκρίσεων. Εκτός από το γιαούρτι, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση γάλακτος, τυριού, και παγωτού μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος στον λαιμό σας.

Jenny.Gr
pe

Τρόφιμα και υγρά για να επιλέξετε

Ακριβώς όπως υπάρχουν τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τον πονόλαιμο, ορισμένες τροφές μπορεί να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο ή, τουλάχιστον, να είναι λιγότερο επιβαρυντικές.

Ζεστές σούπες και ζωμοί

Τα ζεστά υγρά έχουν φυσικά καλή αίσθηση σε έναν πρησμένο λαιμό. Η ζεστασιά από τη σούπα ή τον ζωμό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της συμφόρησης, μειώνοντας έτσι τη μεταρινική σταγόνα (που συμβάλλει σημαντικά στον πονόλαιμο).

Κατεψυγμένες λιχουδιές

Τα κρύα συχνά σας ανακουφίζουν όταν έχετε πονόλαιμο. Τα επιδόρπια που είναι μαλακά μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι βάζετε μια παγοκύστη μέσα στο λαιμό σας. Δοκιμάστε το σορμπέ φρούτων, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και χωρίς τεχνητά χρώματα.

Smoothie

Όταν δεν αισθάνεστε καλά, ένα smoothie μπορεί γρήγορα να γίνει ένα πλήρες γεύμα, παρέχοντας πρωτεΐνες, υγιή λίπη, πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επειδή τα smoothies είναι υγρά και κρύα, καταπραΰνουν τον πονόλαιμο. Ανακατέψτε μια χούφτα λάχανο ή σπανάκι με νερό ή γάλα φυτικής προέλευσης, σκόνη πρωτεΐνης, κατεψυγμένα μούρα ή μια μπανάνα και αβοκάντο ή βούτυρο ξηρών καρπών για ένα θρεπτικό σνακ ή γεύμα.

Μαγειρεμένα λαχανικά

Αντί για ωμά λαχανικά, μαγειρέψετε τα για μια θρεπτική και ανακουφιστική επιλογή όταν έχετε πονόλαιμο. Δοκιμάστε λαχανικά που είναι ιδιαίτερα μαλακά όταν μαγειρεύονται, όπως πουρέ πατάτας, γλυκοπατάτες και σκουός.

Μαλακά φρούτα

Παραδείγματα μαλακών φρούτων που καταπίνονται εύκολα είναι οι μπανάνες, η σάλτσα μήλου, τα ώριμα πεπόνια και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα ή αχλάδια.

Αυγά

Τα βραστά αυγά είναι τέλεια τροφή για τον πονόλαιμο. Ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα και καταπίνονται ευχάριστα. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε αυγά ποσέ που είναι ακόμα πιο μαλακά και λίγο πιο ρευστά.

Μαλακά, χορταστικά φαγητά

Τρόφιμα που είναι μαλακά και χορταστικά, όπως ο πουρές πατάτας, το πλιγούρι βρώμης και τα ζυμαρικά, είναι εξαιρετικές επιλογές. Αυτές οι τροφές παίζουν διπλό ρόλο, όπως στο να σας κρατούν ικανοποιημένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν μπορεί να μην έχετε όρεξη να φάτε και να απαλύνουν το λαιμό σας όταν καταπίνετε.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο όταν είστε άρρωστοι, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου. Το τσάι τζίντζερ και άλλα προϊόντα τζίντζερ μπορεί να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο μειώνοντας τη φλεγμονή.

Άλλες σπιτικές θεραπείες για τον πονόλαιμο

Δοκιμάστε τα ακόλουθα για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο:

  • Πιπιλίστε παστίλιες ή σκληρές καραμέλες για να διατηρήσετε το λαιμό υγρό

  • Πίνετε πολλά υγρά

  • Χρησιμοποιήστε σπρέι λαιμού χωρίς ιατρική συνταγή

  • Χρησιμοποιήστε αναλγητικά

Ο πονόλαιμος συνήθως βελτιώνεται μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, μερικές φορές, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν δεν μπορείτε να πιείτε υγρά ή εάν ο πονόλαιμος σας είναι:

  • Δεν βελτιώνεται μετά από λίγες μέρες

  • Συνοδεύεται από υψηλό πυρετό ή πρησμένους αδένες

Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως ο στρεπτόκοκκος, που μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά.

Τέλος ένας υγραντήρας στην κρεβατοκάμαρά σας και ένα ποτήρι νερό κοντά μπορεί να βοηθήσουν στην ξηρότητα του λαιμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.