WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυτική διατροφή: 3 σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουνίου 2022

Φυτική διατροφή: 3 σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η διατροφή με βάση τα φυτά δεν είναι το ίδιο με μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Δεν αποκλείει εντελώς το κρέας ή όλα τα ζωικά προϊόντα, αλλά τα περιορίζει.

Η φυτική διατροφή επικεντρώνεται, όπως υποδηλώνει το όνομα της, στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Αυτά περιλαμβάνουν όλα τα είδη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τρώνε φυτικές τροφές, εξακολουθούν να καταναλώνουν κρέας και ζωικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά η μερίδα και η συχνότητα με την οποία απολαμβάνουν αυτά τα τρόφιμα είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνους που δεν ακολουθούν μια φυτική διατροφή. Το κρέας θεωρείται ως προσθήκη σε ένα γεύμα και όχι ως το κύριο τρόφιμο.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη της διατροφής με βάση τα φυτά;

Προστατεύει από χρόνια νοσήματα

Οι φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο προκαλεί πολλές χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, γνωστική εξασθένηση (π.χ. άνοια) ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών προϊόντων επιτρέπει μεγαλύτερη πρόσληψη αυτών των τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά.

Ομοίως, με τη μειωμένη πρόσληψη ζωικών προϊόντων έρχεται η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων και η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών από τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Αυτά τα διατροφικά πρότυπα είναι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους βοηθά στο να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει συχνά (αλλά όχι πάντα) σε μειωμένη ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και θα βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Είναι εξαιρετική για το περιβάλλον

Η παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σχεδόν στο 30% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (περίπου το 75% των οποίων αποδίδεται στη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων). Αυτές οι βιομηχανίες συνήθως απαιτούν επίσης μεγάλες ποσότητες νερού για την εκτροφή ζώων και βοοειδών γαλακτοπαραγωγής. Επομένως, η συλλογική μείωση της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών προϊόντων θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της χρήσης νερού.

Ακόμα δεν είστε σίγουροι για το αν μια φυτική διατροφή είναι ιδανική για εσάς;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.