WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς αυτό που τρως μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Οκτωβρίου 2024

Πώς αυτό που τρως μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα σου
Unsplash
Η φλεγμονή συχνά ενοχοποιείται ως η αιτία πίσω από ένα πλήθος ανησυχιών για την υγεία. Τι είναι όμως ακριβώς η φλεγμονή; Και, το πιο σημαντικό, τι μπορείτε να κάνετε για να τη μειώσετε;  

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία που καθοδηγείται από το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβαίνει ως απάντηση σε προκλήσεις, όπως ασθένεια ή τραυματισμό. Υπάρχουν δύο τύποι φλεγμονής: οξεία και χρόνια.

Η οξεία (βραχύχρονη) φλεγμονή εμφανίζεται γρήγορα ως απόκριση σε μόλυνση ή τραυματισμό και συνήθως υποχωρεί σε λίγες ώρες ή ημέρες.

Για παράδειγμα, είναι κάτι που μπορεί να έχετε βιώσει γύρω από ένα μικρό κόψιμο ή τσίμπημα εντόμου και είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Το σώμα σας στέλνει λευκά αιμοσφαίρια που απελευθερώνουν χημικές ουσίες, όπως η ισταμίνη, οι οποίες αυξάνουν τη ροή του αίματος στο σημείο του τραυματισμού για να φέρουν περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού για να πολεμήσουν έναν εισβολέα. Αυτή η ανοσολογική απόκριση μπορεί να προκαλέσει ένα ή περισσότερα από τα πέντε ενδεικτικά σημάδια οξείας φλεγμονής , τα οποία περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πόνο, πρήξιμο, ζέστη και απώλεια λειτουργικότητας.

Ενώ η οξεία φλεγμονή είναι ένα σημαντικό μέρος της αντίδρασης του σώματος σε λοιμώξεις και ασθένειες, όταν η φλεγμονή συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Η χρόνια φλεγμονή είναι μια πολύ πιο μακροχρόνια ανοσολογική απόκριση που επιμένει για μήνες ή και χρόνια. Αυτός ο τύπος φλεγμονής είναι επιβλαβής για την υγεία σας και έχει συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, τα καρδιακά προβλήματα και το εγκεφαλικό .

Δυστυχώς, είναι πολύ πιο δύσκολο να ανιχνευθεί η χρόνια φλεγμονή, γιατί συμβαίνει συχνά σιωπηλά, με συμπτώματα που είναι εύκολο να παραβλεφθούν , όπως πόνος στο σώμα, κόπωση, αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, πεπτικά προβλήματα, αύξηση βάρους και συχνές λοιμώξεις.

Πώς μετράμε τη φλεγμονή

Οι γιατροί μπορούν να μετρήσουν συγκεκριμένους βιοδείκτες στην κυκλοφορία του αίματός σας για να ανιχνεύσουν χρόνια φλεγμονή. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε βιοδείκτες που ονομάζονται GlycA (ακετυλίωση γλυκοπρωτεΐνης) και IL-6 (ιντερλευκίνη 6) για να μετρήσουμε τα επίπεδα φλεγμονής στους συμμετέχοντες στη μελέτη PREDICT.

Ενώ η IL-6 έχει χρησιμοποιηθεί συμβατικά ως μέτρο φλεγμονής, το GlycA έχει πρόσφατα εμφανιστεί ως πιο ισχυρός δείκτης φλεγμονής. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα GlycA σχετίζονται επίσης με διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως λιπώδες ήπαρ, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

Ένας άλλος συχνά χρησιμοποιούμενος κλινικός δείκτης φλεγμονής περιλαμβάνει την υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (hs-CRP). Γενικά, υψηλότερα επίπεδα CRP υποδεικνύουν φλεγμονή, αλλά αυτό το μέτρο είναι γνωστό ότι ποικίλλει πολύ από μέρα σε μέρα στο ίδιο άτομο και είναι πιο χρήσιμο ως δείκτης σοβαρής φλεγμονής σε μεγαλύτερο πληθυσμό.

Υπάρχουν τροφές που προκαλούν φλεγμονή;

Η πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διάσημο American Journal of Clinical Nutrition , επικεντρώθηκε ειδικά στη μέτρηση της φλεγμονής που προκαλείται από τα τρόφιμα (επίπεδα φλεγμονής μετά το φαγητό) σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα επίπεδα φλεγμονής μετά το φαγητό διέφεραν ευρέως μεταξύ των συμμετεχόντων, παρόλο που όλοι έτρωγαν τα ίδια γεύματα στα ίδια διαστήματα. Μερικοί είχαν μειωμένη φλεγμονή μετά το φαγητό, ενώ άλλοι είχαν πιο αυξημένη. Πώς ακριβώς όμως το φαγητό πυροδοτεί τη φλεγμονή; Όταν τρώτε, η ζάχαρη και το λίπος μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματός σας. Σε απάντηση, το σώμα σας αναλαμβάνει δράση για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου και λίπους στο αίμα σας σε φυσιολογικά επίπεδα με ελεγχόμενο τρόπο.

Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες, υπερβολικές και ανεξέλεγκτες αποκρίσεις σακχάρου και λίπους στο αίμα, μπορεί να προκαλέσετε μια αλυσίδα δυσμενών μεταβολικών επιδράσεων (που ονομάζεται «διατροφική φλεγμονή») που μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία αρνητικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων για την υγεία με την πάροδο του χρόνου, όπως χρόνια φλεγμονή, αύξηση βάρους, χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις και 2 διαβήτης.

Χρησιμοποιούμε τον όρο «διατροφική φλεγμονή» για να καταγράψουμε όλες τις ανθυγιεινές μεταβολικές επιδράσεις που μπορεί να προκληθούν από τη διατροφή. Όμως εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί μηχανισμοί, από την αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και το οξειδωτικό στρες, έως τον αλλοιωμένο μεταβολισμό του λίπους στο αίμα. Η διατροφική φλεγμονή είναι το «μαύρο κουτί» που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει τα αποτελέσματα της υγείας μακροπρόθεσμα.

Jenny.Gr

Ποιος είναι πιο πιθανό να εμφανίσει φλεγμονή μετά το φαγητό

Σχεδόν όλοι μας βιώνουμε κάποιο είδος φλεγμονής αμέσως μετά το φαγητό, λόγω του αντίκτυπου της πέψης και του μεταβολισμού του λίπους και των υδατανθράκων. Ωστόσο, η έρευνά όχι μόνο μας δείχνει ότι όλοι έχουμε διαφορετικές αποκρίσεις ζάχαρης και λίπους μετά το φαγητό (ακόμα και πανομοιότυπα δίδυμα, που μοιράζονται όλα τα γονίδιά τους), αλλά και ότι οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις μας στο φαγητό είναι εξατομικευμένες. Ένα τρόφιμο που προκαλεί μια ανθυγιεινή απόκριση σακχάρου ή λίπους στο αίμα και τη φλεγμονή που μπορεί να ακολουθήσει σε ένα άτομο, μπορεί να μην προκαλέσει το ίδιο σε ένα άλλο άτομο.

Η φλεγμονή και το μικροβίωμα του εντέρου συνδέονται μεταξύ τους

Έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο Nature Medicine υπογραμμίζει νέες ανακαλύψεις σχετικά με τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου και των δεικτών υγείας (συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής). Συνολικά βρέθηκαν 15 «φιλικά» βακτήρια που συσχετίστηκαν με καλύτερους δείκτες για την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, όπως χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Βρέθηκαν επίσης 15 «μη φιλικά» βακτήρια, τα οποία συσχετίστηκαν σταθερά με χειρότερους δείκτες υγείας, όπως υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και πιο ανθυγιεινές αποκρίσεις σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Η πραγματικότητα είναι ότι το μικροβίωμα του εντέρου μας, οι διατροφικές επιλογές και ο μεταβολισμός είναι όλα περίπλοκα αλληλένδετα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη φλεγμονή

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή με μια ισορροπημένη διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η φλεγμονή που προκαλείται από τα τρόφιμα προκαλείται από τροφές που προκαλούν ανθυγιεινές αποκρίσεις λίπους και σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό, κάτι που εξαρτάται από τη μοναδική βιολογία σας και τις τροφές που επιλέγετε. Παρακάτω θα δείτε κάποιες γενικές συμβουλές για τη μείωση του αντίκτυπου της φλεγμονής μετά το φαγητό:

  • Επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη, αυξάνοντας την πρόσληψη υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών από πηγές όπως ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και μειώνοντας το συνολικό σωματικό σας λίπος

  • Επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και περιορίστε, άλλα δεν χρειάζεται να εξαλείψετε, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με ζάχαρη και αναψυκτικά

  • Επιλέξτε «αντιφλεγμονώδεις τροφές» με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοενεργά μόρια, όπως πολυφαινόλες , που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και άλλες φυτικές τροφές

  • Κατανοήστε τη βιολογία σας και επιλέξτε τροφές που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ανθυγιεινές αντιδράσεις στο λίπος ή το σάκχαρο μετά το φαγητό

Ο μόνος τρόπος για να πείτε με αξιοπιστία εάν είναι πιθανό να εμφανίσετε φλεγμονή που προκαλείται από τα τρόφιμα είναι να κατανοήσετε καλύτερα τις αντιδράσεις σας στο φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.