WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Γιατί αυξάνονται και πώς θα τις αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Οκτωβρίου 2024

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Γιατί αυξάνονται και πώς θα τις αντιμετωπίσεις
Freepik
Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των αλλεργιών;

Οι αλλεργίες του φθινοπώρου έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο σώμα σας, με το φτέρνισμα και τη φαγούρα στα μάτια; Δεν είστε οι μόνοι. Πλέον εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τις εποχικές αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να ποικίλλουν από ήπια ενόχληση έως να είναι εντελώς εξουθενωτικές.

Οι εποχικές και οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονται σε επιπολασμό και σοβαρότητα συμπτωμάτων και πλέον είναι σαφές ότι πολλοί αναπτύσσουν αλλεργίες που δεν είχαν ποτέ πριν.

Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των αλλεργιών;

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή, με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις, κάνει τα φυτά που παράγουν γύρη να ανθίζουν νωρίτερα και να διαρκούν περισσότερο – με αποτέλεσμα μια μακρύτερη περίοδος αλλεργιών με πιο παραγωγική και ισχυρή γύρη. Το φθινόπωρο, η αμβροσία είναι ο κύριος ένοχος της γύρης.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα - οι κοινότητες των βακτηρίων που ζουν στο δέρμα μας και στο έντερό μας - μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στη γύρη, ωθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει υπερβολικά. Τα συμπτώματα των φθινοπωρινών αλλεργιών μπορεί να κυμαίνονται από ρινική συμφόρηση έως ερεθισμένα μάτια, πονοκέφαλο, βήχα και υπερβολική κόπωση. Για μερικούς, οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρές καταστάσεις όπως λοιμώξεις και έξαρση του άσθματος.

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να διασταυρωθούν με τις τροφικές ευαισθησίες σε μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο τροφικής αλλεργίας γύρης (PFAS) ή σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (OAS). Για παράδειγμα, όσοι είναι αλλεργικοί στη γύρη της αμβροσίας μπορεί επίσης να αντιδράσουν στις μπανάνες, τα πεπόνια ή τα αγγούρια.

Jenny.Gr
pexels

Οι 3 κορυφαίες συμβουλές για τη διαχείριση των αλλεργιών σας:

  • Χρησιμοποιήστε μάσκα όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα

  • Κάντε ντους αφού βγείτε έξω και σκεφτείτε να πλύνετε ρούχα

  • Χρησιμοποιήστε A/C κατά την περίοδο των αλλεργιών όταν είναι δυνατόν

Επιλογές θεραπείας

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων των αλλεργιών. Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά δισκία χρησιμοποιούνται ευρέως. Για πιο σοβαρά συμπτώματα, τα ρινικά σπρέι με βάση την κορτιζόνη μπορεί να είναι χρήσιμα και πολλοί βρίσκουν ότι ο συνδυασμός των δύο παρέχει την καλύτερη ανακούφιση. Οι ασθενείς με άσθμα, ιδιαίτερα εκείνοι με άσθμα που προκαλείται από αλλεργία, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν αντιφλεγμονώδεις συσκευές εισπνοής. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα σχήμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Συνιστάται να ξεκινήσετε τα φάρμακά σας μία ή δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η εποχή των αλλεργιών για να αποτρέψετε την κλιμάκωση των συμπτωμάτων. Εάν τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή δεν είναι αποτελεσματικά, τα εμβόλια για αλλεργίες είναι μια αποδεδειγμένη, μακροπρόθεσμη θεραπευτική επιλογή. Μια άλλη νεότερη θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών ταμπλετών γύρης κάτω από τη γλώσσα. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με αυτές τις επιλογές πολύ πριν από την εποχή των αλλεργιών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.