WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το νούμερο 1 λάθος που κάνεις όταν αγοράζεις φρούτα και λαχανικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Οκτωβρίου 2024

Το νούμερο 1 λάθος που κάνεις όταν αγοράζεις φρούτα και λαχανικά
pexels
Αυτό το λάθος θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπατάλη τροφίμων και χρημάτων.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υπέροχα για πολλούς λόγους: Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και στην υγεία του σώματος από τον εγκέφαλό σας μέχρι το έντερο.

Όμως πολλοί είναι εκείνοι που δεν λαμβάνουν τις προτεινόμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μέρος αυτής της απομάκρυνσης ξεκινάει από όταν πηγαίνετε να τα αγοράσετε. Γιατί ενώ ξεκινάτε με τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να προκύψουν ορισμένες προκλήσεις. Τα φρέσκα προϊόντα μπορεί να είναι ακριβά και χαλάνε γρήγορα (πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη τροφίμων και χρημάτων).

Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να επιλέξετε φρούτα και λαχανικά που στην πραγματικότητα δεν σας αρέσει να τρώτε. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικά απλό, αλλά ένα βασικό μέρος ενός υγιεινού και βιώσιμου διατροφικού μοτίβου είναι η συμπερίληψη των τροφών που απολαμβάνετε. Επιπλέον, το να αγοράζετε φρούτα και λαχανικά που δεν σας αρέσουν μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη τροφίμων, καθώς και σε σπατάλη χρημάτων.

Τα φρούτα και τα λαχανικά έρχονται σε τόσα πολλά διαφορετικά μεγέθη, σχήματα, χρώματα και γεύσεις. Αντί να προσπαθείτε να υποφέρετε τρώγοντας κάτι που δεν σας αρέσει, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό μέχρι να βρείτε τα αγαπημένα σας.

Jenny.Gr
pexels

Για παράδειγμα, δοκιμάστε σέσκουλο, αν το λάχανο δεν σας αρέσει. Μπορείτε ακόμη να πάρετε παρόμοια θρεπτικά συστατικά από σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών. Δεν σας αρέσουν τα μήλα; Πάρτε φυτικές ίνες από άλλα φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια ή τα πορτοκάλια. Η ποικιλία είναι το κλειδί όταν πρόκειται για υγιεινή διατροφή.

Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν τον τεμαχισμό και την προετοιμασία των λαχανικών μια χρονοβόρα εργασία, και όντως ομολογώ ότι απαιτεί επιπλέον χρόνο. Αν είναι κάτι που σας κρατά έξω από την κουζίνα, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για να κάνετε την προετοιμασία του γεύματός σας πιο γρήγορη και εύκολη. Για παράδειγμα, επιλέξτε κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα λαχανικά που μαγειρεύονται πιο γρήγορα. Μια άλλη επιλογή είναι να αγοράσετε προκομμένα λαχανικά.

Με λίγα λόγια, μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής είναι η επιλογή των τροφών που γνωρίζετε ότι θα απολαύσετε και τα φρούτα και τα λαχανικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Πριν λοιπόν από την επόμενη επίσκεψή σας στο παντοπωλείο, κάντε μια λίστα με πράγματα που ανυπομονείτε να φάτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και τα τρόφιμα που ταιριάζουν στο πρόγραμμά σας και το επίπεδο άνεσης σας. Και μην ξεχνάτε επίσης τις κονσερβοποιημένες και τις κατεψυγμένες επιλογές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.