WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Ιουλίου 2024

Τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά;
pexels
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι και οι δύο μορφές μπορούν να περιέχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων.

Οι καταψύκτες παντοπωλείων είναι εφοδιασμένοι με αρακά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μπουκίτσες μπρόκολου, καλαμπόκι και καρότα. Αυτά τα βολικά, προκομμένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και, συνήθως, χαμηλότερη τιμή από τις φρέσκες εκδόσεις.

Τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα είναι διατροφικά παρόμοια. Σε αυτό λοιπόν που θα επικεντρωνόμουν περισσότερο είναι τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και την οικογένειά σας με βάση πράγματα όπως το κόστος, η ευκολία και οι προσωπικές προτιμήσεις, με κύριο στόχο την αύξηση της συνολικής πρόσληψης λαχανικών.

Πώς τα κατεψυγμένα λαχανικά παραμένουν θρεπτικά

Τα λαχανικά περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες Α και C, και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορες παθήσεις. Τα κατεψυγμένα λαχανικά που διατίθενται στο εμπόριο συλλέγονται στη μέγιστη ωρίμανση, ασπρίζονται και καταψύχονται γρήγορα με μια διαδικασία που διατηρεί τη θρεπτική τους ποιότητα.

Ουσιαστικά, τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά ζεματίζονται —είτε βυθίζονται σε βραστό νερό είτε μεταβιβάζονται μέσω ατμού- για να σταματήσουν τα ένζυμα να συνεχίσουν να ωριμάζουν το προϊόν.

Το ζεμάτισμα είναι μια βασική διαδικασία που βοηθά στην καταστροφή ορισμένων βακτηρίων στα λαχανικά και απενεργοποιεί ένζυμα που διαφορετικά θα έβλαπταν το θρεπτικό περιεχόμενο, την υφή και τη γεύση του λαχανικού. Μετά το ζεμάτισμα, τα λαχανικά τοποθετούνται σε λουτρό πάγου για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος, στραγγίζονται, στεγνώνουν και καταψύχονται.

Οι επιστήμονες τροφίμων έχουν καθορίσει τη βέλτιστη ποσότητα χρόνου ζεματίσματος για διάφορα λαχανικά για να εξασφαλίσουν ελάχιστη απώλεια θρεπτικών συστατικών και την αδρανοποίηση των ενζύμων, ενώ φροντίζουν να μην μαγειρεύουν τα λαχανικά. Το κουνουπίδι χρειάζεται 3 λεπτά σε βραστό νερό, ενώ τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού χρειάζονται μόνο 10 έως 15 δευτερόλεπτα.

Αν τρώτε το λαχανικό αμέσως μετά τη συγκομιδή του, μπορεί να έχει καλύτερη διατροφική αξία, αλλά τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν ελάχιστες απώλειες θρεπτικών συστατικών μετά την επεξεργασία, οπότε δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ για το ότι έχουν χαμηλότερη διατροφική αξία από τα φρέσκα.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά επεξεργάζονται, αλλά αυτό δεν είναι κακό

Οποιοσδήποτε ανησυχεί για τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αναρωτηθεί εάν πρέπει να αποφεύγει τα κατεψυγμένα λαχανικά λόγω της επεξεργασίας.

Μπορώ να καταλάβω πώς η συμβουλή για την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, όμως, εκτός και αν τρώτε μια εντελώς ωμή διατροφή, κάθε τρόφιμο που καταναλώνετε υποβάλλεται σε επεξεργασία.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα υποβάλλονται σε πολλαπλές τεχνικές παραγωγής σε βιομηχανικό επίπεδο και ενισχύονται με πρόσθετα, όπως χρώματα και γλυκαντικά, πριν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων. Έρευνες έχουν συνδέσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου, αλλά δεν έχουν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα τους ίδιους κινδύνους.

Τα κατεψυγμένα λαχανικάδεν έχουν τους ίδιους κινδύνους για την υγεία. Αυτά υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία για να αφαιρεθούν τα μη βρώσιμα μέρη και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και αυτό το επίπεδο επεξεργασίας, σε αντίθεση με την υπερεπεξεργασία, δεν αλλάζει δραστικά το αρχικό προϊόν και δεν συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.

Jenny.Gr
pexels

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε και αποθηκεύετε κατεψυγμένα λαχανικά

Η κατάψυξη βοηθά στη διατήρηση της θρεπτικής ποιότητας των προϊόντων, καθώς πολλά φρέσκα λαχανικά αρχίζουν να χάνουν τα θρεπτικά συστατικά μετά τη συγκομιδή. Εάν θέλετε να καταψύξετε τα δικά σας λαχανικά, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία λίγο μετά την αγορά ή τη συλλογή των φρέσκων προϊόντων.

Δεν μπορείτε όμως να πάρετε ένα κακό προϊόν και να το βελτιώσετε με την κατάψυξη. Εάν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αλλοιωμένα, η κατάψυξη δεν πρόκειται να βοηθήσει, απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Είτε αποφασίσετε να καταψύξετε τα δικά σας λαχανικά είτε να αγοράσετε προκαταψυγμένα προϊόντα, είναι σημαντικό να προσέχετε τους κρυστάλλους πάγου στη συσκευασία, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι τα λαχανικά διατηρήθηκαν σε κατάψυξη με προβλήματα διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.

Στην κατάψυξη, η μεγαλύτερη απώλεια ποιότητας και θρεπτικής αξίας μπορεί να συμβεί λόγω της ανακρυστάλλωσης, μιας διαδικασίας κατά την οποία το προϊόν περνά από κύκλους κατάψυξης-απόψυξης.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη για περίπου οκτώ έως δώδεκα μήνες όταν αποθηκεύονται σε σταθερή θερμοκρασία. Ωστόσο, το να αφήνετε την πόρτα του καταψύκτη ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα ή βγάζετε τα κατεψυγμένα λαχανικά μέσα και έξω από την κατάψυξη μπορεί να οδηγήσει σε κύκλους κατάψυξης/απόψυξης που καταστρέφουν την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία.

Αλλά, εάν τα λαχανικά είναι καταψυγμένα και αποθηκευμένα σωστά, αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος διατήρησης της διατροφικής ποιότητας από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο συντήρησης. Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα αλλοιώνονται με το χρόνο και τη θερμοκρασία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.