WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 πιο εύπεπτες ομάδες τροφίμων για να μειώσεις τα δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Οκτωβρίου 2024

Οι 5 πιο εύπεπτες ομάδες τροφίμων για να μειώσεις τα δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα
pexels
Οι 5 ομάδες τροφίμων που είναι πιο εύπεπτες

Εάν κάποια στιγμή στη ζωή σας έχετε υποφέρει από δυσπεψία ή τροφική δηλητηρίαση, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η επιλογή απλών, εύπεπτων τροφών όπως τα απλά κράκερ μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των συμπτωμάτων. Οι πιο εύπεπτες τροφές τείνουν να είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες και λιπαρά. Είναι επίσης πιο ήπιες στη γεύση, που σημαίνει ότι συνήθως δεν έχουν οξύτητα και δεν είναι πικάντικες.

Οι τροφές που είναι εύπεπτες δίνουν ένα μικρό διάλειμμα στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Εξάλλου, η πέψη απαιτεί ενέργεια. Αυτό περιλαμβάνει μηχανική ενέργεια, όπως το μάσημα που συμβαίνει στο στόμα, καθώς και χημική ενέργεια, όπως η διαδικασία που γίνεται από το οξύ στο στομάχι και τα πεπτικά ένζυμα στο λεπτό έντερο. Η επιλογή εύπεπτων τροφών όταν αισθάνεστε αντιμετωπίζετε δυσπεψία ή άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η διάρροια, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουράσετε το γαστρεντερικό σας σύστημα.

Οι 5 πιο εύπεπτες ομάδες τροφίμων για να μειώσετε τα δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα

Προϊόντα με λευκό αλεύρι

Ο στόχος σας όταν είστε υγιείς είναι να αυξάνετε την πρόσληψη των φυτικών ινών, αλλά εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές στο γαστρεντερικό σας σύστημα, μπορεί να είναι καλό να κάνετε μια προσωρινή επιλογή τροφών με χαμηλότερες ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ένας δύσπεπτος υδατάνθρακας που κινείται μέσω του πεπτικού σας συστήματος χωρίς να διασπάται.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα της άπεπτης τροφής που διακινείται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, εάν εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως φούσκωμα στην κοιλιά και διάρροια. Από την άλλη μεριά τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά έχουν λιγότερες φυτικές ίνες. Με αποτέλεσμα η προσωρινή τους επιλογή να είναι ευεργετική, γιατί μπορεί να δώσει στα έντερά σας ένα διάλειμμα όταν αντιμετωπίζετε πεπτικές ενοχλήσεις.

Φρούτα αποφλοιωμένα, σε κονσέρβα ή βραστά

Ορισμένα φρέσκα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες και ως εκ τούτου είναι πιο δύσκολο να τα χωνέψετε. Το μεγαλύτερο μέρος των διαιτητικών ινών στα φρούτα βρίσκεται στη φλούδα και τους σπόρους τους. Για παράδειγμα, τα σμέουρα είναι ένα από τα φρούτα με τις υψηλότερες ίνες λόγω των σπόρων τους. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να επιλέγετε φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως ώριμες μπανάνες ή πεπόνι, εάν αντιμετωπίζετε δυσάρεστα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σας σύστημα, όπως ναυτία ή διάρροια. Τα πιο μαλακά φρούτα όπως τα βραστά δαμάσκηνα ή τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα είναι επίσης καλές επιλογές. Εάν αγοράζετε κονσέρβες φρούτων, αναζητήστε προϊόντα που έχουν συσκευαστεί σε νερό αντί για σιρόπι για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη .

Καλοψημένα λαχανικά

Ακριβώς όπως τα φρέσκα φρούτα, έτσι και τα ωμά λαχανικά είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα λαχανικά. Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται, τα τοιχώματα των φυτικών κυττάρων τους γίνονται πιο μαλακά και τα συστατικά τους (όπως τα άμυλα) γίνονται πιο εύκολα προσβάσιμα στα πεπτικά ένζυμα του στομάχου. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο ήπια για το πεπτικό σύστημα. Τα εύπεπτα λαχανικά περιλαμβάνουν καλά μαγειρεμένα:

  • Κολοκυθάκια και κολοκυθάκια (με αφαιρεμένους τους σπόρους)
  • Σπανάκι
  • Πατάτες (με την αφαίρεση της φλούδας)
  • Φασολάκια
  • Παντζάρια
  • Καρότα

Μαλακές πρωτεΐνες

Αν και οι ζωικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν φυτικές ίνες, μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν εάν είναι σκληρές, μαστιχώδεις ή πλούσιες σε λιπαρά. Επιλέξτε τρυφερές, εύκολες στη μάσηση πρωτεΐνες που περιέχουν χαμηλές ή μέτριες ποσότητες διατροφικού λίπους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν: ομελέτα και άπαχο κιμά. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως τα βούτυρα ξηρών καρπών, είναι επίσης θρεπτικές επιλογές που είναι γενικά καλά ανεκτές.

Jenny.Gr
pexels

Τι γίνεται με τα γαλακτοκομικά;

Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά και την πέψη, η απάντηση είναι: Εξαρτάται. Εάν υποφέρετε από έστω και ήπια δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να επιδεινώσει την πεπτική σας δυσφορία. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να ωφεληθούν από τα προβιοτικά που βρίσκονται σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ. Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα είναι μαλακά και εύκολα στην κατάποση. Εάν ανέχεστε τα γαλακτοκομικά, επιλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, γιατί είναι πιο εύκολα στην πέψη σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.

Ποιες είναι οι πιο δύσκολες στην πέψη τροφές;

Το πόσο δυσκολεύεστε να χωνέψετε ένα τρόφιμο εξαρτάται από τη βασική αιτία των συμπτωμάτων σας. Για παράδειγμα, το τσάι μέντας μπορεί να είναι προβληματικό για άτομα με γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά χρήσιμο για εκείνους που αντιμετωπίζουν μια ήπια στομαχική διαταραχή ή ναυτία. Δεν θα επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας όλα τα παρακάτω τρόφιμα. Οι τροφές που μπορείτε και δεν μπορείτε να ανεχτείτε εξαρτώνται από την αιτίων των γαστρεντερικών προβλημάτων. Τα πιο δύσκολα στην πέψη τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και/ή ωμά, όπως ωμό μπρόκολο ή κουνουπίδι, αγκινάρες , σκόρδο και κρεμμύδια
  • Τροφές με σκληρές ίνες ή χοντρούς μίσχους, φλούδες και σπόρους, όπως μπρόκολο, σπαράγγια και ρόδια
  • Όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, των ρεβιθιών και των φακών
  • Ολόκληροι ξηροί καρποί και σπόροι
  • Όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα
  • Πικάντικα φαγητά
  • Αλκοόλ
  • Ροφήματα με καφεΐνη όπως ο καφές και το μαύρο τσάι
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τηγανητά
  • Επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα και χοτ ντογκ
  • Αποξηραμένα κρέατα, όπως σπασμωδικά
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Τεχνητά γλυκαντικά

Ποιος μπορεί να χρειαστεί εύπεπτες τροφές;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να τρώτε εύκολα εύπεπτα τρόφιμα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν το γαστρεντερικό σωλήνα απαιτούν συχνά μια σταδιακή δίαιτα που μπορεί να ξεκινήσει με διαυγή υγρά, ακολουθούμενη από πουρέ και άλλα εύπεπτα τρόφιμα πριν μπορέσετε να επιστρέψετε σε μια κανονική διατροφή. Η κατανάλωση εύπεπτων τροφών μπορεί να μειώσει το στρες στο πεπτικό σύστημα και να προωθήσει την επούλωση μετά την επέμβαση. Επίσης μερικές φορές είναι χρήσιμο να δίνετε έμφαση σε ήπια, εύπεπτα τρόφιμα όταν αντιμετωπίζετε σοβαρά αέρια, ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Άτομα που έχουν διαγνωστεί με οποιαδήποτε από τις παρακάτω ιατρικές καταστάσεις μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την προσωρινή επιλογή εύπεπτων τροφών:

  • Εκκολπωματίτιδα , ένας τύπος φλεγμονής στο λεπτό έντερο
  • Ενεργή γαστρίτιδα , ένας τύπος φλεγμονής στο στομάχι
  • Νόσος πεπτικού έλκους
  • Γαστροπάρεση ή επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
  • Εξάρσεις της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD).
  • Καρκίνοι που απαιτούν ακτινοθεραπεία στη λεκάνη ή στην κάτω κοιλιακή χώρα

Η αποκλειστική κατανάλωση εύπεπτων τροφών μπορεί να είναι περιοριστική. Εάν αντιμετωπίζετε συνεχιζόμενη πεπτική δυσφορία, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν γαστρεντερολόγο για να προσδιορίσετε τη βασική αιτία των συμπτωμάτων σας. Ο χρόνιος περιορισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.