WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Τι την προκαλεί και πώς θα την αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Οκτωβρίου 2024

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Τι την προκαλεί και πώς θα την αντιμετωπίσεις
pexels
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα, από αφυδάτωση έως ορισμένα φάρμακα. Δείτε τι την προκαλεί και τι να κάνετε γι αυτό.

Γίνεται πολύς λόγος για την υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση , μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό . Αλλά είναι επίσης πιθανό η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου να είναι πολύ χαμηλή, κάτι που είναι γνωστό ως υπόταση. Αν και μπορεί να μην έχετε συμπτώματα, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως αδυναμία, ζάλη και λιποθυμία. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοκ.

Τι είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση είναι η μέτρηση της ποσότητας της δύναμης ή της πίεσης μέσα στις αρτηρίες σας . Καθορίζεται από δύο παράγοντες: Πόσο αίμα αντλεί η καρδιά σας και πόση αντίσταση υπάρχει στα αιμοφόρα αγγεία σας. Μικρότερες ποσότητες αίματος στο σώμα ή ευρύτερα αιμοφόρα αγγεία έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Οτιδήποτε προκαλεί τη μείωση αυτών των παραμέτρων μπορεί να προκαλέσει υπόταση.

Μια φυσιολογική ένδειξη της αρτηριακής πίεσης για τους περισσότερους ενήλικες είναι μεταξύ 90/60 mm Hg και 120/80 mm Hg. (Ο πρώτος αριθμός είναι γνωστός ως συστολική αρτηριακή πίεση και ο δεύτερος αριθμός είναι η διαστολική αρτηριακή πίεση.) Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι μια ένδειξη μεταξύ 120 και 129 συστολική και μικρότερη από 80 διαστολική. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια συστολική πίεση 130 ή μεγαλύτερη ή μια διαστολική πίεση 80 ή μεγαλύτερη. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται ως ένδειξη χαμηλότερη από 90/60 mm Hg.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειωθούν. Μερικοί είναι προσωρινοί και μπορεί να διαρκέσουν μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα και άλλοι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Τι την προκαλεί

Αφυδάτωση

Όταν είστε αφυδατωμένοι, έχετε λιγότερο νερό στο σώμα σας και επομένως λιγότερο αίμα που κυκλοφορεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής σας πίεσης. Το σώμα σας μπορεί να αντισταθμίσει μια μικρή αφυδάτωση απελευθερώνοντας επιπλέον ποσότητες της ορμόνης βαζοπρεσσίνης. Η βαζοπρεσσίνη προκαλεί τη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων, δίνοντας ώθηση στην αρτηριακή πίεση. Οι ήπιες έως μέτριες κρίσεις αφυδάτωσης μπορούν να βελτιωθούν με την αναπλήρωση της πρόσληψης υγρών, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως υποογκαιμικό σοκ, στο οποίο ο όγκος του αίματος πέφτει τόσο χαμηλά που προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση και επίπεδα οξυγόνου. Αυτή είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Αιμοδοσία ή απώλεια αίματος

Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να δώσουν μισό λίτρο αίματος χωρίς να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, αλλά περιστασιακά, κάποιοι εμφανίζουν συμπτώματα όπως λιποθυμία ή αίσθημα ζάλης. Αυτό συμβαίνει επειδή η απώλεια αίματος μειώνει τον όγκο του αίματος, οδηγώντας σε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι είναι σχετικά σπάνιο να λιποθυμήσετε μετά την αιμοδοσία—λιγότερο από το 0,2% των τακτικών αιμοδοτών βιώνουν λιποθυμία. Εάν κατά τα άλλα είστε υγιείς και μπορείτε να δώσετε αίμα όταν μπορείτε, η αιμοδοσία μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές.

Από την άλλη πλευρά, η απώλεια υπερβολικού αίματος μέσω σοβαρού τραυματισμού ή εσωτερικής αιμορραγίας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη πτώση του όγκου του αίματος, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για μια σοβαρή ανησυχία που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Jenny.Gr
pexels

Καρδιακό νόσημα

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι όπου η καρδιακή νόσος μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση, ανάλογα με τον τύπο της καρδιακής πάθησης που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Για αρχή, τόσο ο αργός καρδιακός ρυθμός ( βραδυκαρδία ) όσο και ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός ( ταχυκαρδία ) μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ένας πολύ αργός καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση επειδή η καρδιά δεν κυκλοφορεί το αίμα αρκετά γρήγορα για να δημιουργήσει επαρκή αρτηριακή πίεση.

Ενώ ένας πολύ γρήγορος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση περιορίζοντας την ικανότητα της καρδιάς να γεμίζει με αίμα και στη συνέχεια να αντλεί αυτό το αίμα. Ο συνολικός όγκος του αίματος που βγαίνει με κάθε καρδιακό κύκλο μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι αν η καρδιά χτυπούσε με φυσιολογικό ρυθμό.

Ορισμένες παθήσεις της καρδιακής βαλβίδας -όπως η βαλβιδική παλινδρόμηση (στην οποία η καρδιακή βαλβίδα διαρρέει αίμα) ή η στένωση της καρδιακής βαλβίδας (στην οποία η βαλβίδα της καρδιάς στενεύει, γίνεται πιο δύσκαμπτη και παχύτερη) - μπορεί επίσης να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε μια χρόνια καρδιακή πάθηση και ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της υπότασης ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως ζαλάδα ή ζάλη που μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Εγκυμοσύνη

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι συχνή κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, εν μέρει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται. Στην εγκυμοσύνη, η έγκυος πρέπει να αντλεί το αίμα όχι μόνο γύρω από το σώμα, αλλά και στο σώμα του μωρού. Όταν η καρδιά της συστέλλεται, το αίμα πρέπει να πάει πιο μακριά. Αφού γεννήσετε, η αρτηριακή σας πίεση θα επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία—μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση, για παράδειγμα, σε φιστίκια ή σε τσίμπημα μέλισσας— μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας σοκ. Μια πλημμύρα χημικών ουσιών όχι μόνο προκαλεί στένωση των αεραγωγών σας και πρήξιμο της γλώσσας σας, αλλά προκαλεί και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η αναφυλαξία μπορεί να αποβεί μοιραία, επομένως εάν έχετε ένεση επινεφρίνης (EpiPen), εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως. Θα πρέπει επίσης να πάτε στα επείγοντα.

Νόσος Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια κινητική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου των νεύρων σε όλο το σώμα. Η νόσος Πάρκινσον προκαλεί απώλεια της νευρικής λειτουργίας στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία , η οποία μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί επίσης να είναι επιρρεπή σε μεταγευματική υπόταση - έναν τύπο χαμηλής αρτηριακής πίεσης που εμφανίζεται μία έως δύο ώρες μετά το φαγητό- καθώς και σε ορθοστατική υπόταση (δηλ. ορθοστατική υπόταση ), στην οποία η αρτηριακή σας πίεση πέφτει όταν σηκώνεστε από ξαπλωτή ή καθιστή θέση. Ορισμένα φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον μπορούν επίσης να συμβάλουν στην υπόταση.

Προσπαθήστε να πίνετε άφθονο νερό, ειδικά αν είστε όρθιοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση του όγκου του αίματος και επομένως της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με το Ίδρυμα του Πάρκινσον. Εάν αισθάνεστε ζάλη αφού σηκωθείτε, καθίστε αμέσως (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να καθίσετε στο πάτωμα) για να αποφύγετε τη λιποθυμία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, μπορεί να θέλουν να λάβουν περισσότερες προφυλάξεις για να διατηρήσουν την αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο, ειδικά επειδή το αίσθημα λιποθυμίας μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς από πτώσεις. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι έχετε συμπτώματα υπότασης, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος ζάλης ή ζάλης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.