Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση διαφόρων πτυχών της σωματικής υγείας. Όμως πρόσφατα, ο ρόλος της έχει επίσης εμπλακεί στην ψυχική υγεία. Ωστόσο, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα, θα δούμε πιθανούς δεσμούς μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της κατάθλιψης, της βιταμίνης D και της γνωστικής λειτουργίας και επίσης πιθανά οφέλη της βιταμίνης D για την ψυχική υγεία.
Βιταμίνη D: Βασικές λειτουργίες
Η βιταμίνη D είναι σημαντική για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η απορρόφηση ασβεστίου και η υγεία των οστών, η λειτουργία του ανοσοποιητικού, η μυϊκή λειτουργία, η ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων και ο μεταβολισμός της γλυκόζης, ενώ έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (π.χ. τόνος και σκουμπρί), οι κρόκοι αυγών, το τυρί και τα μανιτάρια, παρέχουν πηγή βιταμίνης D. Παράγεται επίσης στο δέρμα ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο ηλιακό φως.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως ραχίτιδα στα παιδιά, οστεομαλακία στους ενήλικες και οστεοπόρωση. Επίσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και διαταραχών ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
Η σύνδεση της βιταμίνης D: Διερεύνηση των επιπτώσεών της στη διάθεση και την ψυχική ευεξία
Τα τελευταία χρόνια, διάφορες μελέτες έχουν βρει στοιχεία που υποστηρίζουν τον ρόλο της βιταμίνης D στην ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, έχει προταθεί ότι η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ωστόσο, δεν έχουν βρει όλες οι μελέτες στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη σχέση.
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων και της επίδρασης στον εγκεφαλικό ιστό (ιδιαίτερα σε περιοχές που εμπλέκονται στην κατάθλιψη και το άγχος), η βιταμίνηD είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη διαταραχών της διάθεσης (π.χ. κατάθλιψη και άγχος). Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος βιταμίνης D για την πρόληψη ή/και τη θεραπεία αυτών των διαταραχών.
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν κόπωση, αλλαγές διάθεσης, αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, μυϊκή αδυναμία, γνωστική εξασθένηση (όπως εξασθενημένη επεισοδιακή μνήμη και εκτελεστική δυσλειτουργία), αισθήματα θλίψης, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που προηγουμένως αποτελούσαν πηγή απόλαυσης, απώλεια ή αύξηση βάρους, απώλεια όρεξης, άγχος και πολλά άλλα.
Παράγοντες κινδύνου για ανεπάρκεια βιταμίνης D περιλαμβάνουν τη λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως, η ηλικία, η παχυσαρκία και τα σύνδρομα δυσαπορρόφησης. Τα άτομα με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου είναι πιο επιρρεπή στο να βιώσουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D στη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό αυτών των κινδύνων. Απαιτείται, ωστόσο, περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ του κινδύνου ανεπάρκειας βιταμίνης D και της ψυχικής υγείας.
Ο σύνδεσμος της βιταμίνης D και της ψυχικής υγείας
Μια μελέτη του 2017 που εξέτασε πρόσφατα δημοσιευμένες εργασίες που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και κατάθλιψης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που υποστηρίζουν μια συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και κατάθλιψης. Επιπλέον, η μελέτη πρότεινε ότι σε άτομα που έχουν τόσο κατάθλιψη όσο και ανεπάρκεια βιταμίνης D, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία.
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη ανασκόπησης κατέληξε σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα, ότι τα επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται αντιστρόφως με την κλινική κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτή η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να υποστηρίξουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D ως καθολική θεραπεία για την κατάθλιψη. Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες έχουν αναφέρει μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ καθώς και σε υγιείς ενήλικες με γνωστική εξασθένηση, υποδηλώνοντας μια σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της γνωστικής λειτουργίας.
Όμως απαιτούνται ακόμη περαιτέρω μελέτες σε αυτόν τον τομέα για να κατανοηθεί πλήρως η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της ψυχικής υγείας και να καθοριστεί πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συμπλήρωση βιταμίνης D για τη θεραπεία και την πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ω
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.