Το φούσκωμα συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό και γενικά μπορεί να αποδοθεί στη δυσανεξία ή σε πρόβλημα με το έντερο. Τα συμπτώματα ποικίλλουν. Μερικοί παρατηρούν ότι η κοιλιά τους φαίνεται πρησμένη ή παραμορφωμένη ή μπορεί να εμφανίσουν οξύ πόνο στο στομάχι ή κοιλιακό άλγος. Επίσης πολλοί φουσκώνουν όταν είναι αγχωμένοι (ειδικά αν πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ) ή πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Τι συμβαίνει όμως εάν ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε φουσκωμένοι; Ίσως οι ένοχοι είναι κάποιες από τις βραδινές σας συνήθειες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τους λόγους και τι μπορείτε να κάνετε για να λύσετε οριστικά το πρόβλημα.
Φάγατε το προγούμενο βράδυ τροφές που σας προκαλούν φούσκωμα
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών πριν τον ύπνο είναι συνήθως ο λόγος που ξυπνάτε φουσκωμένοι. Ειδικά τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών τείνουν να σας φουσκώνουν και να προκαλούν περισσότερα αέρια από ό,τι συνήθως, καθώς αυτός ο τύπος ινών είναι πιο δύσκολο να χωνευτεί. Ωστόσο, μην σκέφτεστε ότι μπορείτε απλώς να αφαιρέσετε τις φυτικές ίνες από τη διατροφή σας και να ζήσετε ευτυχισμένοι για πάντα. Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα, καθώς επιταχύνουν την πέψη και βοηθούν το σώμα σας στη διαχείριση της χοληστερόλης.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί και να αυξήσετε την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή σας αργά και σταδιακά. Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα τρόφιμα που περιέχουν τον διαλυτό τύπο φυτικών ινών (βρώμη, μπιζέλια, ξηροί καρποί, φασόλια) θα σας φουσκώσουν περισσότερο σε σχέση με αυτά που περιέχουν κυρίως αδιάλυτες ίνες.
Ήπιατε αλκόολ
Το αλκοόλ είναι ένας άλλος κοινός ένοχος όταν πρόκειται για το φούσκωμα. Όταν πίνετε ένα ποτήρι κρασί (ή δύο) πριν τον ύπνο, το αλκοόλ απορροφάται από το στομάχι και το λεπτό έντερο και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Το επόμενο πρωί, αυτή η φλεγμονή μπορεί να παρουσιαστεί ως ανεπιθύμητο πρήξιμο, συμπεριλαμβανομένης μιας διευρυμένης κοιλιάς. Ωστόσο δεν χρειάζεται να κόψετε τελείως το να πίνετε ένα ποτήρι κρασί το βράδυ, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο να μείνετε στο ποτό εάν θέλετε να ανακουφιστείτε από το φούσκωμα. Επίσης, προσπαθήστε να απολαμβάνετε το κρασί σας νωρίτερα το βράδυ, για να δώσετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να το αφομοιώσει και φροντίστε να ενυδατωθείτε πριν και μετά.
Φάγατε και κοιμηθήκατε αμέσως μετά σύντομα πριν κοιμηθείτε
Μπορεί να σας αρέσει να τσιμπολογάτε κάτι και μετά να πέφτετε αμέσως για ύπνο, αλλά το στομάχι σας μπορεί να μη νιώθει τόσο άνετα με αυτή τη συνήθεια. Και αυτό γιατί το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει, γι' αυτό αισθάνεστε φουσκωμένοι μετά το φαγητό αργότερα το βράδυ . Αυτό μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως φούσκωμα στην άνω κοιλιακή χώρα , προκαλώντας προβλήματα όπως πόνο ή καούρα. Δεν υπάρχει κάποιος κοινός και απαράβατος κανόνας όσον αφορά τη διατροφή σας — το πεπτικό σύστημα του κάθε ατόμου είναι διαφορετικό. Αλλά είναι πιθανώς καλύτερο να φάτε το τελευταίο σας γεύμα ή σνακ τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο και ένα πρωινό χωρίς φούσκωμα. Προτείνω επίσης να προσθέσετε μια βόλτα μετά το δείπνο για να βοηθήσετε στην πέψη.
Δεν πίνετε αρκετό νερό
Το σώμα σας είναι πιο σοφό από ό,τι πιθανότατα νομίζετε. Κάθε μέρος του συστήματός σας χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά και το σώμα σας είναι εξαιρετικό στο να εξισορροπεί την ποσότητα του νερού που εισέρχεται και εξέρχεται. Χάνετε συνεχώς υγρά αναπνέοντας, ιδρώνοντας και (φυσικά) όταν ουρείτε. Αλλά όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό για να εξισορροπήσει την ποσότητα που χάνει, αρχίζετε να συγκρατεί το νερό στο σύστημά σας (γι' αυτό μπορεί να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα λιγότερο συχνά ή να έχετε φούσκωμα και δυσκοιλιότητα ). Έτσι, εάν δεν ενυδατώνεστε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αισθανθείτε τα αποτελέσματα την επόμενη ημέρα το πρωί.
Το να βρείτε γρήγορα τι ανακουφίζει από το φούσκωμα μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά το νερό είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μειώσετε το φούσκωμα. Η ακριβής ποσότητα για να πίνετε κάθε μέρα θα διαφέρει από άτομο σε άτομο, γι αυτό δείτε τι ταιριάζει σε εσάς. Επίσης η παρακολούθηση των ούρων σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε εάν ενυδατώνεστε σωστά. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχουν ανοιχτό κίτρινο, αχυρένιο χρώμα. Ένα σκούρο κίτρινο είναι σημάδι ότι δεν παίρνετε αρκετά υγρά.
Δεν ασκείστε αρκετά
Το να μην γυμνάζεστε μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος που ξυπνάτε φουσκωμένοι. Η άσκηση είναι μέρος ενός γενικού υγιεινού τρόπου ζωής και μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της ισορροπημένης διατροφής και ενυδάτωσης. Ενώ η άσκηση δεν μπορεί, από μόνη της, να διορθώσει το πρόβλημα του φουσκώματος, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το σύστημά σας σε καλύτερη λειτουργία.
Επιδιώξτε να έχετε τουλάχιστον 150 λεπτά καρδιαγγειακής δραστηριότητας μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Η μέτρια δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, πεζοπορία ή τζόκινγκ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικά λεπτά διατάσεων μέσα στην ημέρα σας για να καταπολεμήσετε το φούσκωμα. Ακόμη και ένα απλό τέντωμα ή περιστροφής της σπονδυλικής στήλης μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη πέψη.
Μερικές φορές το φούσκωμα μπορεί να υποδεικνύει γαστρεντερικά προβλήματα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή η κοιλιοκάκη. Εάν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια την αιτία του φουσκώματος σας και ξυπνάτε πιο συχνά νιώθοντας πρήξιμο, μιλήστε με το γιατρό σας.
Έχετε στρες
Αν και μπορεί να μην φαίνεται ότι το άγχος θα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στο έντερο σας, παρόλα αυτά μπορεί. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση του Μαρτίου 2019 στο Advances in Therapy διαπίστωσε ότι το άγχος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη με φουσκωμένη κοιλιά και επίσηε όσοι ένιωθαν συχνά φουσκωμένοι ανέφεραν και ιστορικό κατάθλιψης και άγχους.
Ένας τρόπος για να μειώσετε το φούσκωμα λόγω στρες είναι να μειώσετε ή να διαχειριστείτε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να γίνει με τον προγραμματισμό, τη γιόγκα ή τον διαλογισμό, τις βαθιές αναπνοές, το ημερολόγιο και άλλες τεχνικές αυτοφροντίδας, όπως το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να περάσετε χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα.
Το έντερο σας δεν έχει αρκετά φιλικά βακτήρια
Βακτήρια; Φιλικά; Κι όμως αυτό είναι σωστό - το έντερο σας στην υγιή του κατάσταση θα πρέπει να έχει πολλά φιλικά βακτήρια που αποτελούν αυτό που ονομάζεται μικροβίωμα του εντέρου σας. Εάν η ποσότητα των φιλικών έναντι των κακών βακτηρίων είναι μειωμένη στο έντερο σας, μπορεί να νιώθετε φουσκωμένοι όταν ξυπνήσετε το πρωί (ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας). Αυτό το είδος ανισορροπίας μπορεί να συμβεί εάν έχετε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, εάν έχετε πάρει πρόσφατα αντιβιοτικά ή εάν έχετε μια ασθένεια που ονομάζεται υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO).
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξισορροπήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας είναι να τρώτε τροφές που είναι φυσικά πλούσιες σε προβιοτικά (δηλαδή τα καλά βακτήρια), όπως το γιαούρτι, το kimchi και το ξινολάχανο. Μπορεί επίσης να θέλετε να δώσετε προτεραιότητα σε τροφές με πρεβιοτικά (σκεφτείτε: φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη και σιτάρι ολικής αλέσεως), επειδή τα πρεβιοτικά «τροφοδοτούν» τα προβιοτικά στο έντερό σας, βοηθώντας τα να ευδοκιμήσουν και δημιουργώντας ένα ισχυρότερο μικροβίωμα συνολικά.
Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη προβιοτικών στην αγορά, αλλά προσπαθήστε να αναζητήσετε ένα που στοχεύει ιδιαίτερα στην υγεία του εντέρου.
Έχετε τροφική δυσανεξία
Μερικές φορές, η αιτία του πρωινού πρηξίματος μπορεί να οφείλεται σε τροφική δυσανεξία, όπως δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη. Επιπλέον, εάν είστε φουσκωμένοι κάθε φορά που τρώτε συγκεκριμένα φρούτα ή σάκχαρα, θα μπορούσατε να είστε ευαίσθητοι σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP ή σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας, όπως η λακτόζη ή η φρουκτόζη. Ένα κοινό σύμπτωμα της τροφικής δυσανεξίας είναι το σχεδόν άμεσο φούσκωμα και η ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα, ή αντίστροφα, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχετε τροφική δυσανεξία, μέσω μιας σειράς εξετάσεων. Στη συνέχεια, μπορεί να προτείνει μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP , η οποία θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του φουσκώματος και του πόνου στο στομάχι.
Τέλος εάν έχετε δοκιμάσει τις παραπάνω προτάσεις για να μειώσετε το πρωϊνό πρήξιμο και εξακολουθείτε να αισθάνεστε πρησμένοι, μιλήστε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την αιτία του φουσκώματος, ακόμη και να σας βοηθήσει να διαφοροποιήσετε το φυσικό με το αφύσικο φούσκωμα (επειδή είναι φυσιολογικό να φουσκώνετε κάθε τόσο).
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.