WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κότσι: Ο ειδικός απαντά σε 9 χρήσιμα ερωτήματα!


Branded Content Team

11 Φεβρουαρίου 2025

Κότσι: Ο ειδικός απαντά σε 9 χρήσιμα ερωτήματα!
Το κότσι ή βλαισός μέγας δάκτυλος αποτελεί μια σύνθετη παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου το ποδιού, κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο κλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα, ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς την αντίθετη κατεύθυνση

Όπως εξηγεί ο Γρηγόριος Πετρίδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός με ειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος, τις αρθροσκοπικές επεμβάσεις γόνατος και τη χειρουργική άκρου ποδός & ποδοκνημικής «Το κότσι ταλαιπωρεί συνήθως τον γυναικείο πληθυσμό και προκαλεί αρκετές φορές πόνο, αδυναμία υπόδησης και συνοδά προβλήματα από τα μικρά δάκτυλα, όπως μεταταρσαλγία, γαμψοδακτυλία, νεύρωμα Morton κι άλλα».

Ποια είναι τα συμπτώματα για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο;

Τα συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στον γιατρό είναι πόνος κατά την στάση και την βάδιση (χωλότητα), ξαφνικός πόνος, αδυναμία υπόδησης, παραμόρφωση του ποδιού, μουδιάσματα, κάψιμο στο πόδι, παραμόρφωση και πόνος και στα μικρά δάκτυλα.

Πώς δημιουργείται το κότσι στο πόδι ή βλαισός μέγας δάκτυλος;

Η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική. Βασικός παράγοντας είναι τα στενά υποδήματα στο μπροστινό μέρος (Toe box) και όχι τα ψηλοτάκουνα, όπως πολλές φορές αναφέρεται. Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα (γενετική προδιάθεση). Πολλές φορές, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα ανακαλύψουμε ότι η γιαγιά ή η θεία έπασχαν και αυτές από αυτή την παραμόρφωση. Το εφηβικό κότσι έχει σίγουρα γενετικό υπόβαθρο. Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η πλατυποδία και ο υπερπρηνισμός του ποδιού.

Πώς γίνεται η διάγνωση για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο;

Η διάγνωση για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο είναι σχετικά απλή και γίνεται με την επισκόπηση. Ο στοχευμένος ακτινολογικός έλεγχος που συνοδεύεται από μετρήσεις συγκεκριμένων παραμέτρων βοηθά στη σταδιοποίηση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Πιθανώς να ζητηθεί, αλλά όχι πάντοτε, δυναμικό και στατικό πελματογράφημα. Η θεραπεία στο κότσι είναι χειρουργική.

Ποια είναι η αντιμετώπιση και θεραπεία για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο;

Η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να διορθώσει την παραμόρφωση και να απαλλάξει από τον πόνο. Στην περίπτωση που υπάρχει και μεταταρσαλγία ή και παραμόρφωση στα μικρά δάκτυλα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνολικά. Αυτά μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα στην ίδια επέμβαση. Δηλαδή η χειρουργική θεραπεία δεν συνίσταται απλά στην αφαίρεση στο κότσι του ποδιού δηλαδή στην αφαίρεση απλά της οστική προεκβολής του ψευδοοστού, αλλά στην λειτουργική αποκατάσταση όλου του ποδιού με μια σειρά σύνθετων διορθωτικών παρεμβάσεων.

Ο χειρούργος θα πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει την μέθοδο που είναι η κατάλληλη για την συγκεκριμένη παραμόρφωση αφού δεν υπάρχει μια χειρουργική μέθοδος ικανή να διορθώσει όλα τα κότσια. Οφείλει δε να συνυπολογίσει όλες τις συνοδές παραμέτρους που μπορεί να συνυπάρχουν εκτός από την παραμόρφωση (ελαστικότητα των αρθρώσεων, ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης, αγγειοπάθεια, νευρολογικά νοσήματα κτλ).

Καθώς η παραμόρφωση δεν είναι μόνο οστική αλλά και παραμόρφωση μαλακών μορίων, συνδέσμων και τενόντων, θα πρέπει να γίνεται οστική αποκατάσταση και αποκατάσταση των μαλακών μορίων και όταν υπάρχει ένδειξη και για τα υπόλοιπα δάκτυλα.

Ενδείκνυται η χειρουργική στο κότσι ή βλασιό μέγα δάκτυλο με LASER;

Δεν υπάρχει χειρουργική στο κότσι με LASER. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι μύθος και προϊόν παρερμηνείας ή ελλιπούς ενημέρωσης από μη εξειδικευμένο σε αυτή την πάθηση προσωπικό. Υπάρχει τεχνική με μικρές τομές, που θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ελαφρές παραμορφώσεις. Μειονεκτήματα τις μεθόδου είναι το παρατεταμένο πρήξιμο στο πόδι, η βράχυνση του μεγάλου δακτύλου (λόγω του εργαλείου που χρησιμοποιείται ) και ο μεγάλος κίνδυνος της παρεκτόπισης της οστεοτομίας του κοψίματος (διότι δεν χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά σταθεροποίησης). Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κολλήσει η οστεοτομία σε λάθος θέση και να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην βάδιση.

Ό, τι ακούγεται εύκολο και απλό έχει πάντα απήχηση, αλλά συνήθως χρειάζεται προσοχή. Κάθε κότσι είναι διαφορετικό και δεν μπορεί μία μέθοδος να λύσει τα πάντα εύκολα και απλά.

Πότε περπατάω μετά το χειρουργείο για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο;

Στο 95% την ίδια ή την επόμενη μέρα, με ένα ειδικό μετεγχειρητικό πέδιλο για 3 με 4 εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει χρήση περιπατητήρα. Πρέπει να γίνει κατανοητό κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και αμιγώς προσωποκεντρικά ιατρικά χαρακτηριστικά του (όπως για παράδειγμα η παρουσία συνοδών νοσημάτων, το είδος επέμβασης κτλ) μπορούν να τροποποιήσουν το πλάνο αποκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, η άμεση κινητοποίηση είναι βασικός στόχος. Σαφώς μετά την επέμβαση υπάρχουν συγκεκριμένοι ΄κανόνες ασφάλειας που οφείλει να τηρήσει ο ασθενής για την εξασφάλιση του αποτελέσματος.

Ποιες είναι οι επιπλοκές από ένα χειρουργείο για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο;

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι η μόλυνση ή φλεγμονή, ιδιαίτερα σε τεχνικές που αφήνουν καρφίδες (σιδεράκια) που ξεκινούν από το εσωτερικό οστό του μεγάλου δακτύλου να προεξέχουν έξω από το πόδι. Η επανεμφάνιση της παραμόρφωσης δηλαδή να απωλέσει ο ασθενής τον λειτουργικό ευθειασμό (το ίσιωμα) του μεγάλου δακτύλου μετά από σύντομο διάστημα. Αυτό οφείλεται στην μη αντιμετώπιση στο κότσι όλων των παραμέτρων που το δημιουργούν και στην κακή τεχνική ή εσφαλμένη επιλογή του είδους χειρουργικής επέμβασης.

Δεν υπάρχει μία τεχνική που να αντιμετωπίζει όλα τα κότσια. Στο κάθε κότσι εφαρμόζεται τεχνική εξατομικευμένη ανάλογα με το πρόβλημα.

Πότε πρέπει να δω έναν γιατρό για την αντιμετώπιση για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο;

Τα συμπτώματα που θα οδηγήσουν ένα ασθενή στον γιατρό για το κότσι, είναι ο πόνος -ξαφνικός ή μόνιμος- ή κάψιμο ιδιαίτερα κατά την βάδιση, η επιδείνωση της παραμόρφωσης στο μεγάλο αλλά και στα μικρά δάκτυλα σε συνδυασμό με ιστορικό κληρονομικότητα ή πλατυποδία, η αδυναμία υπόδησης, η μεταταρσαλγία και τέλος η αστάθεια στην βάδιση και στάση λόγω της μη λειτουργικής θέσης του μεγάλου δακτύλου και της γενικότερης παραμόρφωσης του ποδιού.

Μπορώ να μειώσω τις πιθανότητες να αποκτήσω κότσι στο πόδι ή βλαισό μέγα δάκτυλο;

Δεν υπάρχει συντηρητική θεραπεία που να μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση και να εξαφανίσει το «κότσι». Η χρήση υποδημάτων με φαρδύ το πρόσθιο μέρος, σκληρή ανένδοτη σόλα και το μαλακό επάνω μέρος του υποδήματος, μπορεί να κάνουν πιο ανακουφιστικό το βάδισμα και ίσως να βοηθήσουν στην μη περαιτέρω επιδείνωση. Οι νάρθηκες απαγωγής του μεγάλου δακτύλου και τα διαχωριστικά σιλικόνης δεν βοηθούν.

Jenny.Gr


More infο

www.grpetridis-orthopedikos.com

216 07 07 071 | Διονύσου 9, Μαρούσι | [email protected]

Follow: www.facebook.com/g.petridismd/

www.instagram.com/grpetridis_orthopedikos

Advertorial

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.