WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέφτουν τα μαλλιά σου; Να πότε πρέπει να ξεκινήσεις να ανησυχείς


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Φεβρουαρίου 2025

Πέφτουν τα μαλλιά σου; Να πότε πρέπει να ξεκινήσεις να ανησυχείς
unsplash
Πράγματα όπως το άγχος, το έντονο styling και άλλες καταστάσεις υγείας μπορεί να σας κάνουν να χάσετε περισσότερα μαλλιά από το κανονικό.

Το να χάνετε μαλλιά είναι μια φυσική διαδικασία που περνά το σώμα σας. Ακόμα και τώρα, καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο, υπάρχουν τρίχες στο κεφάλι σας που τελειώνουν το ταξίδι ανάπτυξής τους και ετοιμάζονται να πέσουν. Αλλά αν παρατηρήσετε ξαφνικά μια πιο έντονη τριχόπτωση, μπορεί να αναρωτιέστε, «Θα χάνω μόνιμα μαλλιά;» Αν και συνήθως δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, παρόλα αυτά η αυξημένη αραίωση και η απώλεια περισσότερων μαλλιών από το συνηθισμένο μπορεί να είναι σημάδια μόνιμης τριχόπτωσης.

Πόση απώλεια μαλλιών αναμένεται σε μια μέρα;

Κατά μέσο όρο, μπορείτε να περιμένετε να χάνετε από 50 έως 150 τρίχες καθημερινά. Ναι, μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά δείτε το ως εξής: Έχετε περίπου 100.000 (ή περισσότερα) τριχοθυλάκια στο κεφάλι σας. Έτσι, αυτή η μείωση είναι αρκετά μικρή. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από το μήκος και το πάχος των μαλλιών σας. Για παράδειγμα, θα φαίνεται ότι χάνετε λιγότερες τρίχες αν έχετε πιο κοντά ή πιο λεπτά μαλλιά. Η πτώση των μαλλιών είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης. Αφού μια τρίχα φύγει από το κεφάλι σας, επιτρέπει σε νέες τρίχες να αναπτυχθούν.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση

Ενώ το να χάνετε λίγα μαλλιά είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης της τρίχας όπου τα «νεκρά μαλλιά» πέφτουν για να δημιουργηθεί χώρος για να αναπτυχθούν νέες τρίχες, η τριχόπτωση είναι όταν χάνετε μαλλιά και σταματούν να αναπτύσσονται. Επίσης το να χάνετε μαλλιά περισσότερο από το συνηθισμένο μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωη

Πρακτικές περιποίησης

Οι σφιχτές αλογοουρές, οι πλεξούδες και άλλα χτενίσματα μπορούν όλα να προκαλέσουν τριχόπτωση και να βλάψουν τα θυλάκια, τα οποία ρυθμίζουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Η αλλαγή των χτενισμάτων σας (ή η επιλογή πιο χαλαρών) μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της αραίωσης.

Στρες

Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να χρησιμοποιεί τη φράση «Τραβάω τα μαλλιά μου» για να περιγράψει ότι έχει στρες; Αποδεικνύεται ότι αυτό το υπερβολικό ρητό έχει κάποια αλήθεια. Όταν το σώμα και το μυαλό σας αισθάνονται περισσότερο στρες, τότε αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περισσότερη τριχόπτωση από το συνηθισμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται κορτιζόλη , η οποία μπορεί να να επηρεάσει την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Αλλά μην ανησυχείτε, γιατί μόλις ανακουφιστείτε από το άγχος σας και το σώμα σας επανέλθει στο φυσιολογικό, τα μαλλιά σας θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να μεγαλώνουν κανονικά.

Ιατρικές θεραπείες και τοξικές ουσίες

Ορισμένα φάρμακα και θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου, λειτουργούν με την επίθεση στα κύτταρα που διαιρούνται γρήγορα στο σώμα. Τα τριχοθυλάκια είναι ένα από αυτά τα κύτταρα που διαιρούνται γρήγορα, επομένως αυτές οι θεραπείες μπορούν να τα επηρεάσουν επίσης, προκαλώντας την ταχεία πτώση των μαλλιών.

Άλλα φάρμακα, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή αντιπηκτικά (αραιωτικά αίματος), μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την τριχόπτωση, επειδή μπορούν να διαταράξουν τους φυσικούς κύκλους της τριχοφυΐας ή να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σας. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τους θύλακες των τριχών, αποδυναμώνοντάς τους ή προκαλώντας τη συρρίκνωση τους. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από φάρμακα ή θεραπείες είναι προσωρινή. Μόλις σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο ή ολοκληρώσετε τη θεραπεία, τα μαλλιά σας συνήθως αρχίζουν να ξαναβγαίνουν μέσα σε λίγους μήνες.

Jenny.Gr
unsplash

Διατροφικές ελλείψεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που τρώτε (ή δεν τρώτε) μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Το σώμα σας χρειάζεται διάφορα θρεπτικά συστατικά για να το βοηθήσουν να λειτουργήσει σωστά, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των υγιών και δυνατών μαλλιών. Για παράδειγμα η μη λήψη αρκετής πρωτεΐνης, σιδήρου ή ορισμένων βιταμινών, όπως η βιοτίνη και η Β12 και μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τριχόπτωση ή αποδυνάμωση των τριχοθυλακίων. Εδώ είναι τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να έχει υγιή και δυνατά μαλλιά:

  • Πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για το χτίσιμο και την επιδιόρθωση των ιστών στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών σας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή από τη διατροφή σας, τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν αδύναμα και εύθραυστα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πτώση.
  • Σίδηρος. Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα σας, συμπεριλαμβανομένων τους θύλακες των τριχών. Χωρίς αρκετό σίδηρο , οι θύλακες των τριχών μπορεί να μην λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.
  • Βιταμίνη Β12. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει εύθραστα μαλλιά και να εμποδίσει τα νέα να ξαναβγούν τόσο δυνατά όσο τα προηγούμενα. Η βιοτίνη , ένας τύπος βιταμίνης Β, είναι επίσης γνωστή για το ρόλο της στη διατήρηση υγιών μαλλιών. Η μη λήψη αρκετής βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα μαλλιά που είναι πιο επιρρεπή σε σπάσιμο και πτώση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από διατροφικές ελλείψεις είναι προσωρινή. Μόλις λάβετε αρκετά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σας ή των εγκεκριμένων από τον γιατρό συμπληρωμάτων, η υγεία των μαλλιών σας θα πρέπει να βελτιωθεί.

Πώς να καταλάβετε πότε χάνετε πάρα πολλά μαλλιά

Καθώς όλοι χάνουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα μαλλιών, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν χάνουμε πάρα πολύ. Αν νιώθετε ότι χάνετε υπερβολική ποσότητα μαλλιών ή ότι αναπτύσσετε λεπτές ή φαλακρές περιοχές, μιλήστε με τον γιατρό σας, ειδικά τον δερματολόγο σας.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα «τεστ έλξης», όπου ελέγχετε πόσα μαλλιά χάνετε ασκώντας λίγη πίεση. Απλώς περάστε τα δάχτυλά σας μέσα από τα στεγνά, καθαρά μαλλιά σας ενώ τα τραβάτε απαλά. Εάν μείνουν μια ή δύο τρίχες στα χέρια σας αφού το κάνετε αυτό μία φορά, μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά αν αρχίσετε να παρατηρείτε περισσότερες τρίχες να βγαίνουν, αυτό μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με έναν ειδικό.

Η αραίωση ή η υπερβολική πτώση των μαλλιών μπορεί συχνά να αντιστραφεί ή να διορθωθεί. Δώστε στο γιατρό σας ένα πλήρες ιστορικό – πότε άρχισε η αραίωση, πού και πόσο εκτεταμένη είναι και τυχόν σχετικά συμπτώματα. Το κλειδί είναι να γνωρίζουμε τι αναμένεται και τι όχι. Έτσι, αν δεν βλέπετε κανένα κόκκινο σημάδι, τα μαλλιά σας μπορεί απλώς να περνούν τη φυσική τους διαδικασία. Αλλά θυμηθείτε, υπάρχουν τρόποι να τα δυναμώσετε. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η διαχείριση του άγχους και η φροντίδα των μαλλιών σας μπορούν όλα να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.