WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως βούτυρο κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Μαρτίου 2025

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως βούτυρο κάθε μέρα
pexels
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πόσο βούτυρο να τρώτε.

Πίσω στις δεκαετίες του 1980 και του '90, οτιδήποτε ήταν καλύτερο από το βούτυρο. Το χρησιμοποιούσαμε φειδωλά. Όμως την περασμένη δεκαετία, μετά τη κετογονική δίαιτα και την τάση του bulletproof coffee, το βούτυρο επιστρέφει. Επίσης μια ανασκόπηση του PLoS One του Ιουνίου 2016 , η οποία πρότεινε ότι μπορεί να μην υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης βουτύρου, του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, του κινδύνου διαβήτη και της συνολικής θνησιμότητας έφερε πραγματικά τη συζήτηση στο επίκεντρο. Λοιπόν, είναι το βούτυρο υγιεινό; Και τι θα συμβεί εάν το τρώτε κάθε μέρα;

Τι είναι το βούτυρο- και είναι υγιεινό;

Το βούτυρο είναι εύκολο να γίνει, απλά ανακατέψτε το γάλα ή την κρέμα (συνήθως από αγελάδες, αλλά και από άλλα ζώα που παράγουν γάλα, όπως κατσίκες, πρόβατα και βουβάλια) μέχρι το λίπος του βουτύρου σε αυτό το υγρό να διαχωριστεί από το βουτυρόγαλα. Στη συνέχεια, το βουτυρόγαλα στραγγίζεται και πωλείται χωριστά, και το βούτυρο είναι το κρεμώδες, κίτρινο άλειμμα που όλοι γνωρίζετε. Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που σχηματίζεται από λίπος βουτύρου, στερεά γάλακτος και νερό. Τώρα που ξέρετε τι είναι και πώς φτιάχνεται, ας δούμε το διατροφικό κομμάτι.

Αν κάποιος με ρωτήσει "Είναι το βούτυρο υγιεινό;" Θα απαντούσα: " Σε σύγκριση με τι;" Η επιστήμη της διατροφής περιλαμβάνει το να γνωρίζουμε τι τρώμε και για ποιον λόγο. Είναι το βούτυρο πιο υγιεινό από το ελαιόλαδο; Όχι. Μπορούμε να απολαύσουμε μικρές ποσότητες βουτύρου στο πλαίσιο μιας γενικής υγιεινής διατροφής; Αν με ρωτάτε, όλα μπορούν να χωρέσουν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, καλό είναι να μην κολλάτε ετικέτες στα τρόφιμα. Γενικά αποφεύγω να αποκαλώ τα τρόφιμα υγιεινά ή ανθυγιεινά και προτιμώ να καταλάβω πώς ένα συγκεκριμένο φαγητό ταιριάζει στο πλαίσιο μιας γενικής ισορροπημένης διατροφής. Το βούτυρο είναι ένα τρόφιμο που χρειάζεται να καταναλώνεται με μέτρο, αλλά αν είστε υγιείς δεν υπάρχει λόγος να το βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας.

Σύμφωνα με τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα λίπη όπως το καλαμπόκι, η κανόλα, η σόγια ή ο ηλίανθος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών επεισοδίων. Ωστόσο, αυτό είναι ένα κομμάτι του παζλ. Κανένα φαγητό δεν είναι μεμονωμένο όταν πρόκειται για κινδύνους ή οφέλη.

Αν και το βούτυρο συνήθως δεν θεωρείται «υγιεινό», έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, προσθέτοντας ένα κομμάτι βουτύρου (ή οποιασδήποτε μορφής λίπους) στα λαχανικά σας, σας βοηθά να απορροφήσετε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες από αυτά. Επιπλέον, το βούτυρο είναι βασικό σε πολλές κλασικές συνταγές για comfort food. Και το να τρώτε τροφές που σας φέρνουν χαρά και σας προκαλούν αναμνήσεις είναι σημαντικό γιατί σας διδάσκει την ισορροπία και είναι μέρος ενός βιώσιμου, χαρούμενου τρόπου ζωής Το να μάθετε πώς να απολαμβάνετε τροφές, όπως το βούτυρο, με μέτρο είναι το κλειδί για μια μακροπρόθεσμη υγιή ζωή.

Τι συμβαίνει όταν τρώτε βούτυρο κάθε μέρα

Το βούτυρο προσθέτει μια πλούσια γεύση στα φαγητά και είναι επίσης απαραίτητο για να δημιουργήσετε την υφή που ξέρετε και αγαπάτε στα μπισκότα, τις κρούστες πίτας και άλλα αρτοσκευάσματα. Όμως, εκτός από τη γεύση και τη συνοχή, πώς επηρεάζει το βούτυρο το σώμα σας;

Jenny.Gr

Μπορεί να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες

Ακριβώς όπως άλλες μορφές λίπους, έτσι και το βούτυρο είναι πυκνό σε θερμίδες, με περίπου 100 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά της σούπας. Επίσης είναι εύκολο να το υπερκαταναλώσετε αν δεν το μετρήσετε ή αν δειπνήσετε έξω. Γιατί για να μεγιστοποιήσουν τη γεύση του μενού τους, οι σεφ εστιατορίων συχνά προσθέτουν περισσότερο βούτυρο και αλάτι από ό,τι θα πρόσθεταν στο σπίτι τους. Αυτό σημαίνει ότι το κοτόπουλο piccata, τα fettuccine Alfredo, το κοτόπουλο με βούτυρο ή ακόμα και ο ψημένος σολομός που παραγγείλατε μπορεί να περιέχουν από 2 έως 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο.

Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξηθεί, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς

Το βούτυρο είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές κορεσμένων λιπαρών. Περίπου το 63% του συνολικού λίπους που βρίσκεται σε αυτό είναι κορεσμένο, στην πραγματικότητα μία κουταλιά της σούπας βούτυρο περιέχει 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Και οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η επίδραση που έχει το βούτυρο στα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έχει συζητηθεί στη βιβλιογραφία εδώ και δεκαετίες, επιβεβαιώνοντας ότι η γνώμη της επιστημονικής κριτικής επιτροπής ποικίλλει ανάλογα με το τι το συγκρίνουμε.

Πώς να εντάξετε το βούτυρο σε μια ισορροπημένη διατροφή

Το βούτυρο προορίζεται για απόλαυση, γιατί προσφέρει υπέροχη γεύση και υφή στα γεύματα. Ωστόσο είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τις συνολικές σας ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά με βάση το ιατρικό ιστορικό και τις θερμίδες σας για να καθορίσετε πόσο βούτυρο είναι κατάλληλο για εσάς και πώς να το χρησιμοποιήσετε καλύτερα για να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη δίαιτα. Η εξατομικευμένη διατροφή είναι το κλειδί όταν πρόκειται να προσεγγίσουμε το πώς να ενσωματώσουμε τρόφιμα, όπως το βούτυρο, στη διατροφή κάποιου.

Εάν για παράδειγμα ένα άτομο παλεύει με τις διατροφικές διαταραχές και βλέπει το βούτυρο ως κάτι που πρέπει να φοβάται, θα ήταν τεράστια νίκη για αυτό το άτομο να προσθέσει ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού καθημερινά στα ψητά λαχανικά του. Ενώ αν ένα άτομο έχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων και έχει προδιαβήτη, ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιεί ελαιόλαδο ή άλλα ακόρεστα λίπη τις περισσότερες φορές, αντί για το βούτυρο.

Για τον γενικό πληθυσμό, οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές προτείνουν να διατηρείτε τα κορεσμένα λίπη στο 10% περίπου των συνολικών θερμίδων ή λιγότερο, ή περίπου 200 θερμίδες την ημέρα εάν καταναλώνετε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Όμως, η American Heart Association είναι λίγο πιο αυστηρή, γιατί συνιστά τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών στο 5% έως 6% των ημερήσιων θερμίδων ή περίπου 120 θερμίδες ως μέρος μιας δίαιτας 2.000 θερμίδων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται επίσης και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας, καλό είναι να καταναλώνετε το βούτυρο με μέτρο.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει το βούτυρο

Μέχρι να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το πώς το βούτυρο και άλλες πηγές κορεσμένου λίπους επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης, είναι συνετό τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη να περιορίσουν την κατανάλωσή του και να προτιμούν τη χρήση άλλων λιπαρών υγιεινών για την καρδιά. Πέρα από αυτό, σας υπενθυμίζω ότι το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, επομένως όποιος έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα θα πρέπει να το αποφεύγει.

Τέλος, δεν θα συμβούλευα περισσότερο βούτυρο σε μια δίαιτα που είναι ήδη πλούσια σε γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και κρέας. Ωστόσο, εάν επιλέξετε να τρώτε βούτυρο καθημερινά, προσπαθήστε να το συνδυάζετε με τροφές φυτικής προέλευσης τις περισσότερες φορές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.