Καλοκαίρι και φλεβική ανεπάρκεια: Σύγχρονη και αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης
Branded Content Team
31 Μαρτίου 2025

Πρόκειται για δύο συχνά προβλήματα, για τα οποία πολλοί αναβάλλουν την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, καθώς τα θεωρούν απλώς «αισθητικά» ζητήματα.
Παρ΄όλα αυτά, όπως μας εξηγεί ο Θωρακοχειρουργός-Αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, δεν υπάρχει πλέον λόγος για αναβολή της θεραπείας, αφού οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι προσφέρουν γρήγορη, ανώδυνη και αναίμακτη λύση, τόσο για τα αισθητικά, όσο και για τα λειτουργικά προβλήματα που προκαλεί η φλεβική ανεπάρκεια. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η αμέλεια της έγκαιρης θεραπείας για τη φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις που απειλούν έως και τη ζωή του ασθενούς.
Γιατί τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας είναι πιο έντονα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;
Η αιτιολογία της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η μειονεκτική λειτουργία των βαλβίδων του φλεβικού συστήματος, με συνέπεια το αίμα να δυσκολεύεται να «ανέβει» όταν ο/η ασθενής είναι όρθιος/α. Αποτέλεσμα είναι η στασιμότητα του αίματος στα άκρα και η ανάπτυξη αυξημένης θερμότητας και οιδήματος. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι ιδιαιτέρως έντονα το καλοκαίρι, διότι πρώτον η θερμοκρασία των άκρων είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω ζέστης, δεύτερον η χωρητικότητα των φλεβών είναι πολλαπλάσια λόγω αγγειοδιαστολής από τη ζέστη, επομένως όλη η συμπτωματολογία είναι μεγαλύτερη, τρίτον η τροφοδοσία των αρτηριών είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι λόγω διαστολής και των αρτηριών.
Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται πιο συχνά το πρόβλημα;
Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί και κάτω των 30 ετών σε περιπτώσεις που η βαλβιδική βλάβη είναι κληρονομική. Συνήθως όμως, αφορά είτε γυναίκες με πολλές εγκυμοσύνες που έχουν προκαλέσει βλάβη στις φλεβικές βαλβίδες, είτε γυναίκες περί και μετά την κλιμακτήριο, οπότε οι αλλαγές στις ορμόνες φέρνουν στην επιφάνεια μια λανθάνουσα, ήπια φλεβική ανεπάρκεια. Η αναλογία γυναίκες προς άνδρες είναι 8 προς 2. Η μεγαλύτερη συχνότητα είναι σε εργαζομένους με υπερβολική ορθοστασία ή πολλές ώρες οδήγησης ή εργασία με μεγάλα βάρη.
Κιρσοί και ευρυαγγείες: Τι ισχύει αναφορικά με τη θεραπεία τους κατά τη θερινή περίοδο; Πρέπει να γίνεται ή όχι;
Οι ευρυαγγείες είναι το πρώτο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας και κατ’ αρχήν αισθητικό πρόβλημα. Κάθε καλοκαίρι μεγαλώνουν σε επιφάνεια και λόγω ζέστης. Οι κιρσοί είναι το δεύτερο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας και είναι εκδήλωση ήδη υπάρχουσας βαλβιδικής ανεπάρκειας του επιπολής φλεβικού δικτύου. Η αντιμετώπισή τους είναι επιβεβλημένη μόλις αρχίσουν να αποτελούν πρόβλημα. Η εξέλιξη της νόσου της φλεβικής ανεπάρκειας έχει επιπλοκές (θρομβοφλεβίτιδα, οιδήματα, θρομβώσεις κ.λπ.).
Γιατί οι ειδικοί επιμένουν στο ότι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται από τους ασθενείς ως αμιγώς αισθητικό πρόβλημα; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα;
Οι μεν ευρυαγγείες κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται και μετά η «εξαφάνισή» τους είναι και δύσκολη και δαπανηρή. Οι δε κιρσοί επειδή “γεμίζουν” αίμα σε παρατεταμένες ορθοστασίες και επειδή ήδη υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια, συχνά εμφανίζουν επώδυνες θρομβοφλεβίτιδες που είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικές, αλλά και αφήνουν σημάδια μελάγχρωσης του δέρματος τοπικά. Ακόμα δε, το κυριότερο, μεγαλώνουν σε μέγεθος και προκαλούν και βάρος και οίδημα στο σκέλος.
Οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας τι περιλαμβάνουν; Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται μετά τη θεραπεία, μέχρι ο ασθενής να μπορεί να επιστρέψει πλήρως στην καθημερινότητά του;
Η σύγχρονη αντιμετώπιση περιλαμβάνει ότι και η κλασική μέθοδος, σαφηνεκτομή (δηλαδή την αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας που αναπτύσσεται από το σφυρό μέχρι τη ρίζα του σκέλους στην βουβωνική περιοχή). Η αφαίρεση στην σύγχρονη μέθοδο, γίνεται χωρίς τομές και ράμματα. Πραγματοποιείται με είσοδο ίνας σε όλο το μήκος της σαφηνούς φλέβας και καταστροφή της με θερμική ενέργεια (είτε laser, είτε ραδιοσυχνότητες RF). Οι επιμέρους κιρσοί είτε σε διάστημα 2 μηνών εξαφανίζονται, είτε στη διάρκεια της επέμβασης απολινώνονται. Ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν με ελαστική κάλτσα και επιστρέφει στην καθημερινότητά του σε 48 έως 72 ώρες.
Δεδομένης της θερινής περιόδου που διανύουμε, τι θα συμβουλεύατε τους ασθενείς σας που πάσχουν από φλεβίτιδα;
Η συμβουλή είναι μια και μόνο. Να επισκεφθούν και να συμβουλευτούν έμπειρο αγγειοχειρουργό. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έχει την ιδιαιτερότητά της.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 6937474174, ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός-Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεση σας για όποια συμβουλή και χρήσιμη οδηγία. Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα drmarkopoulos.gr.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.