WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι ασφαλές να ξαναχρησιμοποιήσεις το μαγειρικό λάδι;


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Απριλίου 2025

Είναι ασφαλές να ξαναχρησιμοποιήσεις το μαγειρικό λάδι;
unsplash
Μάθετε τους κινδύνους, τις καλύτερες μεθόδους αποθήκευσης και πότε είναι ώρα να πετάξετε το μαγειρικό λάδι.

Υπάρχει κάτι αναμφισβήτητα νόστιμο στο χρυσαφένιο τραγανό τηγανητό κοτόπουλο, τα λεπτά τραγανά λαχανικά και τη μαλακιά υφή των σπιτικών ντόνατς. Μπορούμε, φυσικά, να φτιάξουμε πιο υγιεινές εκδοχές αυτών των τροφίμων στον φούρνο. Αλλά οι ακαταμάχητες ιδιότητες των ιδιαίτερων τηγανητών λιχουδιών είναι ασύγκριτα πιο νόστιμες όταν υποβάλλονται στη μαγεία του μαγειρικού λαδιού. Αλλά στον απόηχο του τηγανίσματος, ένα πρακτικό ερώτημα παραμένει: Τι πρέπει να κάνουμε με το υπόλοιπο (συχνά μεγάλη ποσότητα) λάδι; Πολλοί από εμάς επαναχρησιμοποιούμε το λάδι για να να μειώσουμε τη σπατάλη και να βελτιώσουμε τη γεύση. Εξάλλου μερικά πιάτα έχουν ακόμη καλύτερη γεύση όταν μαγειρεύονται σε λάδι που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν. Είναι όμως αυτή η κοινή πρακτική πραγματικά ασφαλής;

Είναι ασφαλές να επαναχρησιμοποιηθεί το μαγειρικό λάδι;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι — αλλά με ορισμένες σημαντικές επιφυλάξεις. Η επαναχρησιμοποίηση του μαγειρικού λαδιού μπορεί να είναι ασφαλής εάν το κάνετε σωστά, αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται όσο περισσότερες φορές το χρησιμοποιείτε, ειδικά εάν δεν αποθηκεύεται σωστά. Πιο συγκεκριμένα αυτή η διαδικασία επανειλημμένης θέρμανσης οδηγεί σε μερικές αλλαγές. Όχι μόνο μπορεί να παράγει τοξικές και καρκινογόνες ενώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για φλεγμονή, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και σε ορισμένους καρκίνους, αλλά και να μειωθούν τα οφέλη που προάγουν την υγεία. Επομένως, ενώ μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε το λάδι κάποιες φορές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε να σταματήσετε. Ευτυχώς, οι βέλτιστες πρακτικές είναι απλές, κατανοητές και προσβάσιμες.

Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές για την επαναχρησιμοποίηση μαγειρικών λαδιών

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε τα τηγανητά φαγητά νόστιμα και να μειώσετε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Μαγειρέψτε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Για καλύτερα αποτελέσματα στο τηγάνισμα, διατηρήστε τη θερμοκρασία του λαδιού σας μεταξύ 175°C και 190°C. Επιπλέον, αποφύγετε τη θέρμανση πέρα ​​από το σημείο καπνού, το οποίο μπορεί να παράγει επιβλαβείς ενώσεις που μπορεί να συμβάλουν σε φλεγμονές, καρδιακές παθήσεις και ακόμη και μεταλλάξεις DNA που συνδέονται με τον καρκίνο. Επιπλέον, οι αναθυμιάσεις από το υπερθερμασμένο λάδι μπορεί να περιέχουν τοξικά σωματίδια, τα οποία θα μπορούσαν να σας θέσουν σε αναπνευστικούς κινδύνους

Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο. Αυτό το εργαλείο βοηθά στη διατήρηση σταθερών θερμοκρασιών και αποτρέπει την υπερθέρμανση, ειδικά κατά το τηγάνισμα.

Επιλέξτε τα σωστά λάδια. Τα έλαια πλούσια σε πολυακόρεστα λίπη, όπως η σόγια ή το ηλιέλαιο, διασπώνται πιο γρήγορα από τα έλαια με περισσότερα κορεσμένα λιπαρά , όπως το λάδι καρύδας. Για το τηγάνισμα, επιλέξτε έλαια που συνδυάζουν υψηλή σταθερότητα στη θερμότητα, ουδέτερη γεύση και καλή επαναχρησιμοποίηση, όπως έλαια φιστικιού, αβοκάντο, ρυζιού, φοινικέλαιου, κανόλας, τα οποία έχουν άλλα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά αντέχουν καλά στην υψηλή θερμοκρασία. Εάν φιλτράρονται και αποθηκεύονται σωστά, αυτά τα έλαια μπορούν συνήθως να επαναχρησιμοποιηθούν τρεις έως τέσσερις φορές, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με τα τρόφιμα που τηγανίζετε και το πόσο καλά διατηρείτε το λάδι. Ακόμη και τα πιο σταθερά λάδια θα αλλοιωθούν μετά από πολλούς κύκλους τηγανίσματος. Έτσι, ανεξάρτητα από το τι χρησιμοποιείτε, υπάρχει όριο στο πόσες φορές μπορείτε να το επαναχρησιμοποιήσετε προτού καταστεί μη ασφαλές.

Συμπληρώστε με νέο λάδι. Αντί να αντικαταστήσετε πλήρως το λάδι, κάτι που μπορεί να είναι δαπανηρό, η συμπλήρωση του χαμένου λαδιού μετά το τηγάνισμα βοηθά στη διατήρηση του όγκου του, στην αραίωση της συσσώρευσης επιβλαβών ενώσεων που σχηματίζονται κατά το τηγάνισμα και δυνητικά επεκτείνει τη χρηστικότητα του λαδιού, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση ομοιόμορφων θερμοκρασιών τηγανίσματος και υψηλότερης ποιότητας αποτελέσματα μαγειρέματος.

Σουρώνετε καλά το λάδι μετά από κάθε χρήση. Αυτό είναι σημαντικό για την απομάκρυνση των σωματιδίων των τροφίμων που επιταχύνουν την αλλοίωση. Τα παναρισμένα τρόφιμα, ή αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τείνουν να διασπούν το λάδι πιο γρήγορα επειδή αφήνουν πίσω τους καμένα σωματίδια που επιταχύνουν την αποικοδόμηση.

Όχι πάνω από τρεις φορές. Η επανειλημμένη θέρμανση του λαδιού (ειδικά περισσότερες από τέσσερις ή πέντε φορές) μειώνει τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά ενώ αυξάνει τον σχηματισμό επιβλαβών ενώσεων που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. 2κόμη και αφού ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω πρακτικές, μην το επαναχρησιμοποιήσετε περισσότερες από τρεις φορές.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αποθηκεύσετε με ασφάλεια το μαγειρικό λάδι

Πέρα από το πώς πρέπει να μαγειρεύετε, η σωστή αποθήκευση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας του λαδιού. Συνιστώ αυτή τη μέθοδο φιλτραρίσματος: Αρχικά, αφήστε το λάδι να κρυώσει για να αποφύγετε τους κινδύνους εγκαύματος. Στη συνέχεια, αδειάστε το μέσα από ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα στρωμένο με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας για να συλλέξετε τυχόν υπολείμματα. Κάντε το πάνω από ένα μεγάλο μπολ που είναι ανθεκτικό στη θερμότητα ή απευθείας σε ένα καθαρό δοχείο.

Ο τύπος του δοχείου έχει επίσης σημασία. Επιλέξτε ένα αεροστεγές, αδιαφανές, ανθεκτικό στο φως δοχείο. Αν περισσέψουν πολλά σωματίδια, στραγγίστε το ξανά. Τώρα, γράψτε σε ένα χαρτί την τελευταία χρήση του, για να παρακολουθείτε πόσες φορές το έχετε χρησιμοποιήσει και για ποιο σκοπό, έτσι ώστε να αποφύγετε τη μακροχρόνια χρήση του. Τέλος, αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπως ντουλάπι, υπόγειο ή ακόμα και ψυγείο, για να επιβραδύνετε την οξείδωση και το τάγγισμα. Το τελευταίο μπορεί να προκαλέσει θόλωση σε ορισμένα λάδια, αλλά θα καθαρίσει όταν το λάδι επιστρέψει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πότε (και πώς) να πετάξετε το λάδι σας

Το να γνωρίζετε πότε το λάδι σας έχει φτάσει στο τέλος είναι εξίσου σημαντικό με το να γνωρίζετε πώς να το αποθηκεύσετε. Εάν το λάδι εκπέμπει μια ταγγισμένη ή ξινή μυρωδιά, εμφανίζεται υπερβολικά σκούρο ή θολό, αναπτύσσει μια κολλώδη υφή, καπνίζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αρχίζει να αφρίζει όταν το ζεσταίνετε ή περιέχει πάρα πολλά υπολείμματα τροφής, είναι ώρα να το πετάξετε.

Για να το απορρίψετε σωστά, ανακατέψτε το κρύο λάδι με ένα απορροφητικό υλικό όπως χαρτί κουζίνας, κατακάθι καφέ ή απορρίμματα γάτας για να στερεοποιηθεί. Μόλις στερεοποιηθεί, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα σφραγισμένο, άθραυστο δοχείο και να το πετάξετε με τα κανονικά οικιακά σας σκουπίδια. Εναλλακτικά, μπορείτε να το ρίξετε σε ένα σφραγιζόμενο δοχείο, όπως ένα παλιό κουτάκι καφέ, και να το πετάξετε μαζί με τα σκουπίδια σας.

Για μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση, ορισμένες περιοχές έχουν προγράμματα ανακύκλωσης όπου το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι μετατρέπεται σε βιοντίζελ ή σαπούνι. Για να το απορρίψετε υπεύθυνα και να μειώσετε τα απόβλητα, ελέγξτε για τοπικά σημεία απόρριψης στην περιοχή σας. Ό,τι κι αν κάνετε, μην το χύνετε στον νεροχύτη ή μην το πετάξετε στην αυλή. Η έκχυση σε αποχετεύσεις ή τουαλέτες θα φράξει τους σωλήνες σας και θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων. Η απόρριψή του έξω μπορεί να προσελκύσει παράσιτα, να βλάψει τα φυτά και να προκαλέσει άλλες περιβαλλοντικές βλάβες.

Τέλος όταν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του λαδιού, είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε φρέσκο ​​αντί να διακινδυνεύετε να χρησιμοποιήσετε ένα υποβαθμισμένο λάδι που θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τη γεύση του φαγητού σας όσο και ενδεχομένως την υγεία σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.