WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Νο. 1 συνήθεια που μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Μαΐου 2025

Η Νο. 1 συνήθεια που μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς σου
pexels
Είναι δωρεάν και απαιτεί ελάχιστη έως καθόλου προσπάθεια από μέρους σας

Αν νιώθετε ότι λειτουργείτε πάντα στο 50%, δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί ή απλά δεν μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ , ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσετε την πρωινή σας ρουτίνα. Ο τρόπος που ξεκινάτε την ημέρα σας έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειάς σας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και η προσθήκη μιας συγκεκριμένης πρωινής ρουτίνας έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση της ενέργειάς σας, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε μια πιο ζωηρή διάθεση. Παρακάτω, θα δούμε τη Νο. 1 συνήθεια που μπορείτε να ξεκινήσετε αν ο στόχος σας είναι η αύξηση της ενέργειάς σας και δεν απαιτείται καφεΐνη.

Ποια είναι η νούμερο 1 συνήθεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με περισσότερη ενέργεια

Πριν σκεφτείτε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ, βγείτε έξω και απολαύστε τον ήλιο. Η έκθεση στο πρωινό φως του ήλιου είναι μια εύκολη και χωρίς κόστος μέθοδος για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας. Το αν θα εκτεθείτε στο φως όταν ξυπνήσετε είναι ένας βασικός παράγοντας για το πόση ενέργεια θα έχετε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή το φως του ήλιου βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας (βιολογικό σας ρολόι.) Και ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν αυτόν τον κιρκάδιο ρυθμό, το φως και η μελατονίνη είναι οι πιο βασικοί.

Πώς το φως του ήλιου το πρωί μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά σας

Η διατήρηση ενός υγιούς κιρκάδιου ρυθμού ήταν κάποτε εύκολο κατόρθωμα για το σώμα πριν εφευρεθούν οι λάμπες, τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις και πολλές άλλες συσκευές εκπομπής φωτός. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να επικεντρωθούμε στη βελτιστοποίηση του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε το φως καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μας. Το έντονο φως νωρίς την ημέρα λέει στον κιρκάδιο ρυθμό σας ότι είναι πρωί και στη συνέχεια βοηθά να ρυθμίσετε σωστά το ρολόι για όλη την ημέρα. Όταν τα φωτόνια χτυπούν τα μάτια σας, ενεργοποιούν το σώμα σας να παράγει διάφορες χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση της ενέργειάς σας, κυρίως:

Κορτιζόλη: Η κορτιζόλη (γνωστή και ως ορμόνη του στρες) παράγεται από τα επινεφρίδια και τα επίπεδά της είναι υψηλότερα το πρωί, πυροδοτώντας την αφύπνιση. Στην πραγματικότητα, η έκθεση σε έντονο φως αποδείχθηκε ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης σε μια μικρή μελέτη του 2021 στο The International Journal on the Biology of Stress .

Σεροτονίνη: Η ηλιοφάνεια είναι σημαντική για τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Η έλλειψη επαρκούς φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει μείωση των επιπέδων σεροτονίνης, οδηγώντας σε κόπωση, καθώς και σε συμπτώματα κατάθλιψης και εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD).

Μελατονίνη: Ο εγκέφαλός σας παράγει την ορμόνη μελατονίνη ως απόκριση στο σκοτάδι, επομένως η παραγωγή μελατονίνης καταστέλλεται όταν εκτίθεστε στο φως, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 στο Journal of Photochemistry and Photobiology . Η έκθεση στον πρωινό ήλιο αυξάνει την πρώιμη απελευθέρωση μελατονίνης τη νύχτα και βοηθά στον ύπνο.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το πρωινό φως του ήλιου

Λοιπόν, πόσο γρήγορα αφού στρώσετε το κρεβάτι σας πρέπει να βγείτε έξω και πόση ώρα πρέπει να μείνετε εκεί έξω; Τουλάχιστον, προσπαθήστε να εκτίθεστε σε ηλιακό φως και στον καθαρό αέρα για 15 λεπτά το πρωί λίγο μετά το ξύπνημα. Αλλά 30 έως 60 λεπτά έκθεσης στο φως του ήλιου εντός μίας ή δύο ωρών από το ξύπνημα είναι η βέλτιστη επιλογή. Και αν μπορείτε να εκτεθείτε στο ηλιακό φως πριν από τις 10 π.μ., αυτό είναι ιδανικό. Ο πρωινός ήλιος έχει τη δυνατότητα να παρέχει το ιδανικό σημείο για επαρκή έκθεση για την παραγωγή βιταμίνης D, αλλά χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων επιπτώσεων που σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι γίνεται όμως αν κάνει πολύ κρύο ή έχει πάντα συννεφιά στην περιοχή σας; Ενώ το φως του ήλιου έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει περισσότερο τα επίπεδα μελατονίνης, ο φωτισμός με λαμπτήρες φθορισμού πολύ χαμηλότερης φωτεινότητας μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντική καταστολή της μελατονίνης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο Neurobiology of Sleep and Circadian Rhythms . Έτσι, πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε μηνύματα ή να ανοίξετε τον υπολογιστή σας, φροντίστε να έχετε το πρωινό φως του ήλιου (ή, αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, ανάψτε όλα τα φώτα στο σπίτι).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.