Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης: Τι να προτιμήσεις, τι να αποφύγεις και γιατί
Τζουλιάννα Καρνέζη
28 Μαΐου 2025

Πλέον το ενδιαφέρον για την πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης δείχνει να αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με την Έρευνα Τροφίμων και Υγείας του International Food Information Council για το 2022, το 12% των Αμερικανών ακολουθεί πλέον φυτική διατροφή και το 31% δηλώνει ότι καταναλώνει περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης. Και φυσικά οι φυτικές επιλογές είναι αρκετές: Πρωτεϊνούχα ροφήματα, γάλατα φυτικής προέλευσης, φυτικά υποκατάστατα κρέατος εμφανίζονται συνεχώς, ενώ οι παλιές κλασικές επιλογές όπως τα φασόλια, η κινόα και το τόφου συνεχίζουν να προσφέρουν πρωτεΐνη χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσετε ζωικά προϊόντα.
Είναι η φυτική πρωτείνη εξίσου καλή με τη ζωική πρωτεΐνη για την υγεία;
Πολλοί χορτοφάγοι ανησυχούσαν για το αν μπορούν να λάβουν πλήρη πρωτεΐνη από τα φυτά. Οι “πλήρεις” πρωτεΐνες περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει. Ωστόσο πολλές φυτικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα. Παρόλα αυτά μελέτη του 2019 έδειξε ότι όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης και αμινοξέων. Μόνο η Β12 είναι η εξαίρεση, γιατί υπάρχει κυρίως σε ζωικά προϊόντα και είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο και τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι αυστηρά φυτοφάγοι πρέπει να τη λαμβάνουν μέσω συμπληρώματος.
Υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία από τη φυτική πρωτεΐνη;
Υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Ορισμένα φυτικά υποκατάστατα κρέατος ή τυριού μπορεί να περιέχουν πολύ νάτριο ή κορεσμένα λιπαρά — ίσως ακόμα και περισσότερα από το κανονικό κρέας. Ελέγχετε πάντα τη διατροφική ετικέτα.
Τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες
Άτομα με αλλεργία σε σόγια ή ξηρούς καρπούς πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς είναι συνηθισμένα φυτικά συστατικά. Επιπλέον, οι φυτικές τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Περιβαλλοντικά οφέλη της φυτικής πρωτεΐνης
Εκπομπές άνθρακα
Μετάβαση από διατροφή με κρέας σε φυτοφαγία μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 35–50%.
Εξοικονόμηση νερού
Η παραγωγή φυτικής πρωτεΐνης απαιτεί πολύ λιγότερο νερό από τη ζωική. Για παράδειγμα, το βοδινό κρέας απαιτεί 6 φορές περισσότερο νερό από τα όσπρια.
Είτε προτιμάτε τόφου, φασόλια, ξηρούς καρπούς ή συνδυασμό τους, η φυτική πρωτεΐνη προσφέρει πολλά: Εναι οικονομική, θρεπτική και περιβαλλοντικά φιλική. Με τα διατροφικά πλεονεκτήματα και τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις, δεν υπάρχει λόγος να μην "γίνετε φίλοι" με τις φυτικές επιλογές.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.