WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί αξίζει να τρως φύκια και πώς να τα αγαπήσεις ακόμα κι’ αν δεν σου αρέσουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιουνίου 2025

Γιατί αξίζει να τρως φύκια και πώς να τα αγαπήσεις ακόμα κι’ αν δεν σου αρέσουν
Freepik
Ποια οφέλη προσφέρουν τα φύκια στον οργανισμό σας και πώς να τα εντάξετε εύκολα στη διατροφή σας — ακόμα κι αν δεν είστε φαν της γεύσης τους.

Τα βρώσιμα φύκια προβλέπεται να γίνουν ένα από τα επόμενα τρόφιμα της μόδας ως μια νόστιμη, υγιεινή και βιώσιμη επιλογή—και η αγορά προϊόντων το έχει προσέξει. Πέρασαν οι εποχές που τα τρόφιμα με βάση τα φύκια ήταν διαθέσιμα μόνο στα αγαπημένα σας ασιατικά παντοπωλεία ή εστιατόρια. Η αυξανόμενη δημοτικότητα αυτής της κατηγορίας λαχανικών τα έχει φέρει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε κάθε είδους μενού εστιατορίων. Αλλά πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται για τα οφέλη των φυκιών στην υγεία και πώς να τα χρησιμοποιούν στο σπίτι. Λοιπόν, είμαστε εδώ για να ξεκαθαρίσουμε αυτή τη σύγχυση με μια πλήρη περιγραφή του τι είναι τα φύκια, τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν και πώς να τα χρησιμοποιείτε στην κουζίνα.

Τι είναι τα φύκια

Τα φύκια είναι η γενική ονομασία που περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικά είδη φυτών που αναπτύσσονται στο νερό. Μερικοί δημοφιλείς τύποι που μπορεί να γνωρίζετε περιλαμβάνουν τη σπιρουλίνα, το nori, το aonori και το wakame. Η γεύση, το άρωμα και η υφή αυτών των υδρόβιων λαχανικών ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και την προετοιμασία. Ωστόσο, ένα κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η αλμυρή γεύση ουμάμι από το ωκεάνιο περιβάλλον ανάπτυξής τους. Τα αποξηραμένα φύκια προσφέρουν μια ικανοποιητική τραγανότητα, ενώ τα φρέσκα ή βρασμένα φύκια έχουν μια οδοντωτή, μαστιχωτή υφή.

7 οφέλη για την υγεία από τα φύκια

Εκτός από το γαστρονομικό τους δυναμικό, τα φύκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Από μια πολύ μικρή μερίδα, μπορείτε να λάβετε άφθονη βιταμίνη Κ, ριβοφλαβίνη, κάλιο, φυτικές ίνες, σίδηρο και ιώδιο. Τα φύκια παρέχουν ακόμη και κάποια ποσότητα ασβεστίου, ενώ είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες A, συμπλέγματος Β, D και E, και K, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, φθόριο, αμινοξέα και πολυφαινόλες—τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά. Θα βρείτε ακόμη και πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε πολλές ποικιλίες φυκιών. Αυτή η σειρά θρεπτικών συστατικών ωφελεί την υγεία μας με ποικίλους τρόπους.

Μεταβολική υγεία

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στις περισσότερες ποικιλίες φυκιών ωφελούν τη συνολική μεταβολική μας υγεία. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης, ελέγχοντας το σάκχαρο στο αίμα και βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι με τα γεύματά σας. Οι πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη που βρίσκονται σε αυτά τα θαλασσινά λαχανικά έχουν επίσης την ίδια επίδραση επιβράδυνσης της πέψης. Αυτή η επιβράδυνση παίζει επίσης βασικό ρόλο στην παροχή ενέργειας μακράς διαρκείας μετά το φαγητό.

Επιπλέον οι φυτικές ίνες στα φύκια είναι το κλειδί για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ρυθμίζουν φυσικά την πέψη και λειτουργούν ως πρεβιοτικό στο μικροβίωμα του εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι τροφή για τα υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου, βοηθώντας το να ευδοκιμήσει. Και ένα καλά λειτουργικό μικροβίωμα δεν ωφελεί μόνο την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά υποστηρίζει επίσης την ανοσία , την υγεία του εγκεφάλου και πολλά άλλα.

Υγεία της καρδιάς

Παραμένοντας στις φυτικές ίνες, αυτός ο σύνθετος υδατάνθρακας, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα των φυκιών σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μικροθρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις, ενθαρρύνει επίσης την καλύτερη υγεία της καρδιάς . Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον οι φυτικές ενώσεις στα φύκια εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ το κάλιο είναι σημαντικό για την ισορροπία της αρτηριακής πίεσης. Μιλώντας για φλεγμονή, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που είναι επίσης βασικοί στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων .

Ανοσοποιητική υγεία

Πολλά από τα μικροθρεπτικά συστατικά στα φύκια ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της βιταμίνης Ε, του ψευδαργύρου, του χαλκού και του σεληνίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, καταπολεμώντας τα μόρια των ελεύθερων ριζών που συνδέονται με πολλές οξείες και χρόνιες ασθένειες.

Jenny.Gr
Freepik

Υγεία του θυρεοειδούς

Τα φύκια περιέχουν σημαντικές ποσότητες ιωδίου—ένα συχνά ξεχασμένο μέταλλο. Αν και το ιώδιο δεν λαμβάνει τόσο θετική δημοσιότητα όσο άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς . Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να μην υπερβάλλετε με τα φύκια από αυτή την άποψη. Γιατί λόγω των υψηλότερων επιπέδων ιωδίου, έχουν τη δυνατότητα να είναι επιβλαβή εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Ωστόσο, αυτό γίνεται πραγματικά ανησυχητικό μόνο εάν τρώτε άφθονες ποσότητες φυκιών κάθε μέρα—κάτι που είναι ασυνήθιστο.

Υγεία των ιστών

Η περιεκτικότητα των φυκιών σε αμινοξέα, πρωτεΐνες και σίδηρο βοηθά ακόμη και στην ανάπτυξη ισχυρών και υγιών ιστών. Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα γιατί χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των μυών και της κυτταρικής δομής. Επιπλέον, βοηθούν στην ανάπτυξη, τη συντήρηση και την επιδιόρθωση σχεδόν κάθε σωματικής δομής που μπορείτε να σκεφτείτε, από τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, έως τα όργανα, τις ορμόνες και τα οστά. Ο σίδηρος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Περιβαλλοντική υγεία

Και τέλος, τα φύκια είναι ένας σούπερ σταρ της βιωσιμότητας , υποστηρίζοντας την υγεία του ευρύτερου περιβάλλοντός μας - κάτι που αναπόφευκτα ωφελεί τη συνολική μας υγεία . Είναι πραγματικά ένα από τα πιο βιώσιμα τρόφιμα στον πλανήτη. Μπορεί να συλλεχθούν από τη θάλασσα, όπως γίνεται εδώ και χιλιετίες, καθώς και να καλλιεργηθούν σε φάρμες φυκιών. Και οι δύο συνθήκες δεν απαιτούν γη και τα περισσότερα φύκια καλλιεργούνται χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Επιπλέον, τα φύκια προσφέρουν ένα φυσικό, σημαντικό βιότοπο για το υδάτινο οικοσύστημα.

Απολαμβάνοντας τα φύκια στο σπίτι

Υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι για να απολαύσετε τα φύκια στο σπίτι—όπως ακριβώς έκαναν οι άνθρωποι εδώ και αιώνες σε όλο τον κόσμο. Τα φύκια αποτελούν ένα πολύτιμο συστατικό σε πολλά πολιτιστικά φαγητά και σε συγκεκριμένες περιοχές κοντά στη θάλασσα, όπως σε ορισμένες κοινότητες ιθαγενών Αμερικανών, Ασιατών, Σκανδιναβών, Βρετανών και Ευρωπαίων.

Τα φύκια είναι μια φυσική πηγή καραγενάνης, ενός πηκτικού παράγοντα που χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσθετο τροφίμων. Αυτό τα καθιστά έναν εξαιρετικό τρόπο για να προσθέσετε όγκο σε πουτίγκες, αρτοσκευάσματα και smoothies. Επιλογές όπως το kombu, το wakame και το nori είναι επίσης νόστιμα σε σούπες, ζωμούς, πιάτα με ρύζι , noodles και σούσι για μια αλμυρή γεύση umami. Χρησιμοποιήστε τα φύκια για να προσθέσετε μια θαλασσινή γεύση σε σαλάτες, σάντουιτς, ντρέσινγκ και μπολ με δημητριακά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε νιφάδες φυκιών σε σπιτικά χορτοφαγικά μπιφτέκια ή τηγανίτες για μια αλμυρή πινελιά.

Όταν αγοράζετε φύκια, φροντίστε να αναζητάτε βιολογικά προϊόντα ή επιλογές από αξιόπιστους λιανοπωλητές με διαφανείς πληροφορίες προμήθειας, για να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητους ρύπους. Έχουν υπάρξει ορισμένες αναφορές για βαρέα μέταλλα όπως αρσενικό, υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο στα φύκια. Αυτά τα επίπεδα εξαρτώνται από το πού καλλιεργούνται, καθώς μπορούν να απορροφήσουν αυτούς τους ρύπους από το περιβάλλον που αναπτύσσονται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.