
Τα μωβ τρόφιμα παίρνουν το χρώμα τους από χρωστικές ουσίες που δρουν ως αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα από ανθοκυανίνες, οι οποίες κάνουν περισσότερα από το να δημιουργούν χρώμα. Η κατανάλωση μωβ τροφίμων προσφέρει οφέλη για την υγεία και μπορεί να κάνει τα γεύματα πιο πολύχρωμα και ελκυστικά.
8 μωβ τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρκίνου. Τα βατόμουρα είναι καλή πηγή βιταμίνης C (ένα αντιοξειδωτικό) και φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη.
Δαμάσκηνα
Οι ανθοκυανίνες στα δαμάσκηνα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων. Επίσης τα δαμάσκηνα μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία και την απώλεια μνήμης, την υγεία των οστών και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά τα στοιχεία είναι περιορισμένα. Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C. 6 Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης βιταμίνες Α και Κ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μύρτιλλα
Τα μύρτιλλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2. Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ανθοκυανινών μεταξύ των φρούτων που μπορείτε να βρείτε στο σούπερ μάρκετ. Η ανθοκυανίνη αποτελεί πάνω από το ήμισυ των πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών στα ώριμα μύρτιλλα. Τα μύρτιλλα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών βακτηρίων του εντέρου και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ.
Σύκα
Σε σύγκριση με το κόκκινο κρασί, τα σύκα έχουν υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φαινολικές ενώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες. Ορισμένες ποικιλίες, συνήθως τα σύκα με πιο σκούρο φλοιό, περιέχουν τόση ανθοκυανίνη όσο τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα, δύο από τις καλύτερες πηγές της. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αποτελούν καλή πηγή βασικών μετάλλων, όπως κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Μωβ μελιτζάνα
Τα αντιοξειδωτικά στη μελιτζάνα περιλαμβάνουν τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, απαραίτητες για την υγεία των ματιών. Η μελιτζάνα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ανθοκυανίνης που βρίσκεται στη φλούδα της. Άλλα αντιοξειδωτικά στη μελιτζάνα είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη , απαραίτητα για την υγεία των ματιών. Η μελιτζάνα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών και μετάλλων, όπως χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο και θειαμίνη. Το εσωτερικό της μελιτζάνας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα. Η φλούδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες , οι οποίες μπορούν να προσθέσουν όγκο στα κόπρανα.
Μωβ ή κόκκινο λάχανο
Το μωβ ή κόκκινο λάχανο έχει παρόμοια γεύση με το πράσινο λάχανο, αλλά περιέχει σημαντικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του κόκκινου λάχανου είναι 6 έως οκτώ φορές υψηλότερη από αυτή του πράσινου λάχανου. Το μωβ λάχανο περιέχει επίσης σουλφοραφάνη , μια ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά και πιστεύεται ότι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Το μωβ λάχανο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Α 20 (ζωτικής σημασίας για καλή όραση και υγιή δόντια, δέρμα και οστά).
Μωβ κουνουπίδι
Τα καροτενοειδή του μωβ κουνουπιδιού μπορεί να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις και οφέλη για την καρδιά. Το μωβ κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες του δίνουν το χρώμα του. Περιέχει καροτενοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικές χρωστικές ουσίες που μπορεί να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις και θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μωβ γλυκοπατάτα
Τα αντιοξειδωτικά στις μωβ γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας των ματιών και σε πολλά άλλα. Οι μωβ γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, ενός καροτενοειδούς που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α και υποστηρίζει την υγεία των ματιών, το ανοσοποιητικό σύστημα και το υγιές δέρμα. Οι μωβ γλυκοπατάτες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη βλαβών από την έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό , το κάδμιο και ο υδράργυρος.
Γιατί είναι υγιεινά τα μωβ τρόφιμα
Οι ανθοκυανίνες στις μωβ τροφές δρουν ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών—μορίων που συνδέονται με τη ρύπανση, την υπεριώδη ακτινοβολία, τον καπνό και το αλκοόλ. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος Αλτσχάιμερ. Το χρώμα βαθαίνει καθώς τα μοβ φυτά ωριμάζουν και τα επίπεδα ανθοκυανίνης αυξάνονται. Η ρεσβερατρόλη , ένα άλλο αντιοξειδωτικό σε ορισμένες μωβ τροφές, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Τα μωβ τρόφιμα περιέχουν και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.