WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι καλύτερη, η καστανή ή η λευκή ζάχαρη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Αυγούστου 2025

Ποια είναι καλύτερη, η καστανή ή η λευκή ζάχαρη;
pexels
Η ζάχαρη στο μικροσκόπιο: Τι διαφορά έχει η καστανή από τη λευκή;

Η ζάχαρη αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες γλυκαντικές ύλες στον κόσμο και χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη βιομηχανία τροφίμων όσο και στη μαγειρική. Οι δύο πιο συνηθισμένες μορφές της, η λευκή και η καστανή ζάχαρη, συχνά συγκρίνονται μεταξύ τους, με την εντύπωση ότι η δεύτερη είναι πιο θρεπτική ή υγιεινή. Παρότι προέρχονται από την ίδια πρώτη ύλη –το ζαχαροκάλαμο ή το ζαχαρότευτλο–, η διαδικασία επεξεργασίας και η περιεκτικότητα σε μελάσα δημιουργούν κάποιες διαφορές που αξίζει να αναλυθούν.

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ λευκής και καστανής ζάχαρης

Η λευκή ζάχαρη, η ανοιχτόχρωμη και η καστανή είναι πιο σκούρα, όμως και οι δύο προέρχονται από τα ίδια φυτά, αλλά διαφέρουν ελαφρώς ως προς τον τρόπο επεξεργασίας τους. Έχουν επίσης διαφορετικές υφές, γεύσεις και μαγειρικές χρήσεις. Η λευκή ή επιτραπέζια ζάχαρη επεξεργάζεται από φυτά ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλα. Για την παραγωγή της από ζαχαροκάλαμο:

  • Τα κοτσάνια ζαχαροκάλαμου πλένονται και κόβονται σε κομμάτια.
  • Τυλίγονται για να πιέσουν τον χυμό ζαχαροκάλαμου.
  • Ο χυμός συμπυκνώνεται και κρυσταλλώνεται.
  • Οι κρύσταλλοι περιστρέφονται για να απομακρυνθεί το υγρό και αυτό που απομένει είναι η ακατέργαστη ζάχαρη.
  • Η ακατέργαστη ζάχαρη στη συνέχεια θερμαίνεται και φιλτράρεται για την απομάκρυνση των υπολειπόμενων ακαθαρσιών (κυρίως μελάσας)
  • Κρυσταλλώνεται ξανά, ξηραίνεται, συσκευάζεται και αποστέλλεται στον λιανοπωλητή.

Για να δημιουργηθεί η υγρή, μαλακή και καστανή ζάχαρη που αγοράζετε, η μελάσα προστίθεται ξανά στη ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη.

  • Η ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη περιέχει λιγότερη μελάσα και έχει γεύση καραμέλας
  • Η σκούρα καστανή ζάχαρη περιέχει περισσότερη μελάσα και έχει πιο πλούσια γεύση.
  • Η μελάσα σε αυτές τις ποικιλίες παρέχει περισσότερη υγρασία, αποδίδοντας ένα πιο μαλακό και υγρό τελικό προϊόν.

Είναι κάποια ζάχαρη πιο θρεπτική;

Ο ένας τύπος ζάχαρης δεν είναι πιο θρεπτικός από τον άλλον. Ενώ η καστανή ζάχαρη μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, η διαφορά δεν είναι σημαντική, ούτε οι ποσότητες είναι άφθονες. Θα πρέπει να τρώτε αρκετή καστανή ζάχαρη για να λάβετε οποιοδήποτε διατροφικό όφελος. Τόσο η καστανή όσο και η λευκή ζάχαρη θεωρούνται προστιθέμενα σάκχαρα.

Οι Οδηγίες Διατροφής συνιστούν το ανώτατο όριο κατανάλωσης προστιθέμενης ζάχαρης να μην υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας. Όταν είναι δυνατόν, στοχεύστε στην κατανάλωση λιγότερης. Για παράδειγμα, κάποιος που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα θα καλό είναι να καταναλώνει λιγότερα από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ημερησίως.

Jenny.Gr
Freepik

Επιδράσεις λευκής και καστανής ζάχαρης στο σάκχαρο του αίματος

Η καστανή και η λευκή ζάχαρη αποτελούνται κυρίως από σακχαρόζη, έναν δισακχαρίτη που αποτελείται από τα απλά σάκχαρα, γλυκόζη και φρουκτόζη. Όταν μεταβολίζεται, η σακχαρόζη διασπάται γρήγορα σε γλυκόζη και φρουκτόζη και χρησιμοποιείται για άμεση ενέργεια. Αφού καταναλώσετε ζάχαρη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται και το πάγκρεας απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη λειτουργεί σαν φύλακας, μεταφέροντας γλυκόζη στα κύτταρα για να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια.

Τα άτομα με διαβήτη χρησιμοποιούν ζάχαρη, μέλι, σιρόπι, δισκία γλυκόζης ή χυμό φρούτων για τη θεραπεία του χαμηλού σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία), επειδή αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα. Εάν η ζάχαρη αναμειχθεί με τρόφιμα ή συστατικά που περιέχουν λίπος ή φυτικές ίνες, αυτή η αύξηση δεν συμβαίνει τόσο γρήγορα. Επομένως, κατά τη θεραπεία του χαμηλού σακχάρου στο αίμα, δεν συνιστώνται τροφές όπως σοκολάτα, κέικ ή ολόκληρα φρούτα.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την καστανή και τη λευκή ζάχαρη

Αν θέλετε να μειώσετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε μια συνταγή, μπορείτε να πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας απλώς κατά το ένα τρίτο λιγότερο από ό,τι αναγράφεται στη συνταγή. Εκτός από τη μείωση της προστιθέμενης περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αυτό μπορεί να μειώσει και τις θερμίδες. Άλλοι τύποι εναλλακτικών λύσεων ζάχαρης περιλαμβάνουν:

  • Μέλι
  • Σιρόπι σφενδάμου
  • Χουρμάδες
  • Στέβια

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, ίσως χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές στη συνταγή. Για παράδειγμα, το μέλι έχει πιο γλυκιά γεύση από την κανονική ζάχαρη, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη.

Στο τέλος, είτε επιλέξετε λευκή είτε καστανή ζάχαρη, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά όπως πολλοί πιστεύουν. Το κλειδί για υγεία και ευεξία είναι η ισορροπία της διατροφής σας. Η γνώση των διαφορών μεταξύ τους σας βοηθά να κάνετε πιο συνειδητές επιλογές, αλλά το μέτρο σε όλα παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απολαμβάνουμε τη γλυκιά γεύση χωρίς ενοχές.

Google News logo

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.