Ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από την «Καθημερινή» σχετικά με το πώς η κρίση επηρεάζει τις οικολογικές μας συνήθειες.
«Ο περιορισμός της σπατάλης» γράφει η Τάνια Γεωργιοπούλου στην Καθημερινή (3-12-2012) «η ορθολογική κρίση των υπαρχόντων πόρων αποτελούν τη βάση της οικολογικής σκέψης και πρακτικής. Η ανάγκη λοιπόν, μας έκανε περισσότερο οικολόγους αποδεικνύοντας ότι όλα γίνονται όταν υπάρχει επαρκές κίνητρο».
Ένα από αυτά -σύμφωνα με το άρθρο- είναι ότι η κίνηση στο κέντρο της πόλης έχει μειωθεί δραστικά και οι περισσότεροι αναζητούμε πιο πρακτικές και οικονομικές λύσεις για τις καθημερινές μετακινήσεις μας. Μερικές από αυτές είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και η μετακίνηση με ποδήλατο. Ακόμα πολλοί επιλέγουν τη λύση του “car sharing¨- το να μοιράζεσαι αυτοκίνητο με κάποιον που πηγαίνει στην ίδια κατεύθυνση.
Το καλό νέο είναι ότι σύμφωνα με τις στατιστικές οι ποσότητες των απορριμμάτων μειώθηκαν. Στην Αθήνα η μείωση είναι περίπου 27%. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι προσπαθώντας να κάνουμε μεγαλύτερη οικονομία, κάναμε καλύτερη διαχείριση στον κάλαθο των αχρήστων. Υπάρχουν και κάποιες θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον: οι θερμοστάτες για όσους βέβαια αντέχουν να πληρώσουν τη θέρμανση κατέβηκαν 1-2 βαθμούς ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε (σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ).
Το άρθρο καταλήγει ότι «είναι κρίμα που η οικονομική κρίση έφερε βίαια και ισοπεδωτικά στη ζωή μας πολλά από εκείνα που η πολίτικοι ευαγγελίζονταν... Αν η προσαρμογή σε ένα λιγότερο σπάταλο μοντέλο ζωής είχε γίνει σταδιακά και με πρόγραμμα οι κραδασμοί θα ήταν πολύ λιγότεροι και τα αποτελέσματα καλύτερα για όλους».