XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με τον τρόπο του Οδυσσέα


29 Μαΐου 2012

.jpg

Είναι πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να διαβάσουμε ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχτούμε, από το πνεύμα του Οδυσσέα.

«Ο άνθρωπος που δεν είναι ικανός να αντλεί διαρκώς από μέσα του νέους πόθους μαζί κι έναν καινούργιο εαυτό, να γυρίζει την πλάτη στο παρωχημένο και σαπισμένο ως επιβεβαίωση, αυτός δεν είναι άνθρωπος: είναι μπουρζουάς, ένας αποθηκάριος, ένας ουτιδανός.» Αμεντέο Μοντιλιάνι (http://www.modigliani-foundation.org)

Είναι πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να διαβάσουμε ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχτούμε, από το πνεύμα του Οδυσσέα. ΔΗΛΑΔΗ: Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ελέγξουμε την παρόρμηση να έχουμε τις αισθήσεις μας και τις αντένες μας ΑΝΟΙΧΤΕΣ και να μην παρασυρθούμε από την οργή και το μένος που μας διακατέχει, ώστε να γίνουμε βορρά, στους σύγχρονους “μνηστήρες”.

Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν.

Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

Γι αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ, της Θεάς που αντιπροσωπεύει την ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, την ΣΟΦΙΑ, την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα.

Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, ΤΟΤΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΙΚΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ, που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τιμησε τον ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ.

Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ.

Η λέξη μιλά απο μόνη της.

Είναι η ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ.

Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου.

Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ.

Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής.

Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ! Αυτός που διαστρεβλώνει τον ΝΟΜΟ και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι ΕΤΣΙ και ΑΛΛΙΩΣ!

Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ! Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ.

Που τον μετατρέπει σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΑΓΕΛΗ!

Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη!

Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε.

Οι πρόγονοί μας μιλούν.

ΑΡΚΕΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!

Και ο Αντίνοος,ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα. Είναι αυτός ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος.

Γι αυτό, μακριά από την προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Και τον σκοτώνει ρίχνοντας του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ, το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων!

Η χαρά μου είναι μεγάλη που βλέπω άνθρωπο να έχει συλλάβει σε τέτοιο υψηλό βαθμό την βαθύτερη αξία των λέξεων και ειδικά των ονομάτων. Πήρα αυθαίρετα την άδεια να δημοσιεύσω το κείμενο αυτό, γιατί πιστεύω ότι τέτοιες σκέψεις δεν μπορεί να μένουν στο ιδιωτικό επίπεδο· θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται γνωστές στους υπόλοιπους χωρίς ειδική άδεια. Κατ’ εξοχήν σε μια εποχή που το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο αρχίζει και ζέει.

Όπως αυθαίρετα πήρα την άδεια να το δημοσιεύσω, έτσι αυθαίρετα παίρνω την άδεια να προσθέσω, με τη δέουσα προσοχή, ώστε να μην το χαλάσω: Τη σημασία του ονόματος “Οδυσσέας” τη δίδει ο ίδιος ο Όμηρος, αν θυμάμαι καλά, στη Ραψωδία Ρ’ της Οδύσσειας: “Ως πολλά οδυσσάμενος”. Εξ όσων γνωρίζω, κανένας επαΐων δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το τι σημαίνει “οδυσσάμενος”. Μπορεί να είναι κι ένας ομηρικός γρίφος, ποιητική αδεία που λέμε –αν ήταν, ας πούμε, Κώστας αντί Οδυσσέας, το ανάλογο θα ήταν κάτι σαν “κώστεψε πολύ”… Εις ό,τι μας αφορά, πάντως, θα αρκεσθούμε, νομίζω, όλοι σε αυτό που δείχνει να σημαίνει από την πρώτη ανάγνωση: Οδυσσέας, αυτός που έχει τραβήξει πολλά.

Αν μου δοθεί η άδεια, θα γράψω με την πρώτη ευκαιρία και σε ποιόν ανήκει το κείμενο.

Πηγή: http://sotosblog.wordpress.com

Δείτε ακόμα:

12 ώρες για την Ελλάδα – 400 Ευρωπαίοι διαβάζουν την Οδύσσεια επί 10 ώρες!

Mια διαφορετική συνέντευξη

Tα εμπόδια της ψυχής