XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεταφέρετε τα παιδιά σας με ασφάλεια στο αυτοκίνητο


4 Σεπτεμβρίου 2012

Car-baby.jpg

Η μεταφορά των παιδιών με το αυτοκίνητο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το ειδικό κάθισμα για τις πολύ μικρές ηλικίες είναι ένα από τα βασικότερα αξεσουάρ που θα πρέπει να απασχολούν τους γονείς.

Η ασφάλεια των παιδιών έχει πρωταρχική σημασία για κάθε γονιό από την πρώτη κιόλας μέρα που το φέρνουν στη ζωή. Η μεταφορά του με το αυτοκίνητο είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και χρειάζεται σωστή ενημέρωση εκ μέρους των γονιών.

Ανάμεσα στα πρώτα απαραίτητα για το μωρό σας είναι και το ειδικό κάθισμα για το αυτοκίνητο. Αναμφίβολα όλοι το χρησιμοποιείτε, το θέμα όμως είναι αν το κάνετε σωστά. Υπάρχουν βασικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζετε και να τηρείτε, ώστε να διασφαλίσετε την ασφαλή ,μεταφορά του παιδιού σας με το αυτοκίνητο.

  • Ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 12 μηνών (9-18 κιλά) πρέπει να κάθετε σε ειδικό κάθισμα το οποίο να κοιτάει στη πλάστη των πίσω καθισμάτων.
  • Από τη ηλικία του ενός έτους κι ως τεσσάρων (15-36 κιλά), το κάθισμα του παραμένει στα πίσω καθίσματα, αλλά κοιτά μπροστά.
  • Από την ηλικία των τεσσάρων κι έπειτα (22-36 κιλά) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά βοηθητικά μαξιλαράκια, που τοποθετούνται στο μπροστινό ή το πίσω μέρος του αυτοκινήτου και να βάζετε τη ζώνη ασφαλείας.

Λάβετε υπόψη σας ότι πάντα η καλύτερη επιλογή για ένα μικρό παιδί είναι το πίσω κάθισμα. Ένα παιδί μπορεί να μεταφερθεί στο μπροστινό κάθισμα χωρίς βοηθητικό μαξιλάρι όταν τα πόδια του ακουμπούν στο πάτωμα του αυτοκινήτου (αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου στην ηλικία των δώδεκα). Έτσι η ζώνη εφάπτεται στο σώμα του με σωστό τρόπο.

Επιπλέον πρέπει να φροντίσετε να έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης όταν πρόκειται να τοποθετήσετε το παιδικό κάθισμα και πάντα να τσεκάρετε το δέσιμο του παιδιού, κυρίως στις βρεφικές ηλικίες που το παιδί δεν μπορεί να κρατήσει μόνο του το σώμα του.