Είναι πολύ σημαντικό για τις οικογένειες να τρώνε όλοι μαζί όσο το δυνατόν συχνότερα.
Η ώρα του φαγητού δεν καλύπτει μόνο την ανάγκη της πείνας αλλά αποτελεί μια «κοινωνική ώρα» κατά την οποία τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν με τους γονείς και μεταξύ τους. Δυστυχώς, στις μέρες μας οι οικογένειες τρώνε όλο και λιγότερο μαζί λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων.
Πολλά παιδιά όχι μόνο τρώνε μόνα τους αλλά δεν τρώνε και στο τραπέζι. Σύμφωνα, με στατιστικές, όλο και περισσότερα παιδιά τρώνε ότι θέλουν και όποτε θέλουν, χωρίς κάποιο πρόγραμμα. Το πιο συνηθισμένο μέρος είναι πια μπροστά στην τηλεόραση. Ωστόσο, οι γονείς παραπονιούνται πως αποφεύγουν να πάνε με τα παιδιά τους για φαγητό σε ένα εστιατόριο ή στο σπίτι φίλων γιατί τα παιδιά τους δεν συμπεριφέρονται σωστά. Η ερώτηση είναι πως θα αναπτύξουν τα παιδιά τρόπους καλής συμπεριφοράς και κοινωνικές δεξιότητες όταν δεν έχουν τα ανάλογα ερεθίσματα και πρότυπα;
Μέσα στην εβδομάδα είναι δύσκολο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων να φάτε όλοι μαζί. Μπορείτε όμως να εκμεταλλευτείτε τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές για να καθίσετε με τα παιδιά σας και να φάτε όλοι μαζί.Καθιερώστε μερικούς κανόνες για τα γεύματα:
• Τα παιδιά πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν φάνε. • Πρέπει να κάθονται στο τραπέζι και όχι να σηκώνονται και να τρώνε το φαγητό τους κάπου αλλού. • Όχι φαγητό μπροστά στην τηλεόραση. Η τηλεόραση πρέπει να μένει κλειστή κατά τη διάρκεια του φαγητού. • Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο τραπέζι μέχρι να τους πείτε ότι τους επιτρέπετε να σηκωθούν (να είστε ρεαλιστές σχετικά με το χρόνο) • Δεν επιτρέπονται οι μάχες με το φαγητό. • Δεν επιτρέπονται οι φωνές και τα ουρλιαχτά. • Οι λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να τις διδάξετε στα παιδιά σας.
Μπορείτε να φτιάξετε τους κανόνες μαζί τους σε ένα μεγάλο χαρτόνι, χρησιμοποιώντας χρωματιστούς μαρκαδόρους. Μ’ αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να τηρήσουν τους κανόνες. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς να αποτελούν πρότυπο. Για παράδειγμα, είναι πολύ άδικο αλλά προκαλεί και σύγχυση στα παιδιά, όταν τους απαγορεύετε το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση και εσείς δεν το τηρείται. Ακόμα, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε μόνα τους το φαγητό τους. Μην γυρνάτε από πάνω τους και τους προκαλείται ένταση, αφήστε τα να απολαύσουν το γεύμα τους. Τέλος, στα παιδιά μικρής ηλικίας που ξεκινούν να τρώνε μόνα τους αφήστε να λερωθούν,να παλέψουν να με το πιρούνι να φάνε μόνα τους, μόνο έτσι θα μάθουν. Τοποθετήστε εφημερίδες ή μεγάλα πλαστικά φύλλα στο πάτωμα, φορέστε τους σαλιάρες, με άλλα λόγια τροποποιήστε το περιβάλλον αλλά μην εμποδίσετε την ανάπτυξή τους.