Εύκολο ριζότο με ποικιλία τυριών.
Υλικά:
- 1 ¼ φλιτζ. ρύζι Arborio
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- ½ φλιτζάνι τυρί fontina, κομμένο σε κύβους
- ½ φλιτζ. τυρί gorgonzola, θρυμματισμένο
- ½ φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1-2 κύβοι ζωμό κότας διαλυμένοι σε 1 λίτρο νερό
- 1 φλιτζ. λευκό ξηρό αφρώδες κρασί
- 3 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού για γαρνίρισμα
Διαδικασία:
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε για περίπου 3’, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να φουσκώνει και να σκάει. Προσθέτετε το αφρώδες κρασί. Ανακατεύετε μέχρι να σταματήσει να αφρίζει και το περισσότερο από το κρασί να απορροφηθεί. Προσθέτετε πιπέρι. Διαλύετε τους κύβους στο ζεστό νερό και ρίχνετε λίγο-λίγο τον ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφάται κάθε φορά από το ρύζι. Έπειτα από 20-25' το ριζότο θα είναι κρεμώδες, χωρίς να έχει λιώσει το ρύζι. Βάζετε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτετε τη γραβιέρα, τη fontina, την gorgonzola και την περισσότερη από την παρμεζάνα. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και δοκιμάζετε για να προσθέσετε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται. Σερβίρετε σε μπολ, γαρνίροντας με μαϊντανό και συνοδεύοντας με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Καλή όρεξη!