XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συζυγικές συγκρούσεις μπροστά στα παιδιά


6 Μαρτίου 2013

Πολλοί γονείς τσακώνονται μεταξύ τους έντονα και αναρωτιούνται αν το γεγονός αυτό έχει επιβλαβή αποτελέσματα στα παιδιά.

Αναρωτιούνται μήπως θα έπρεπε οι συζυγικές συγκρούσεις και διαφωνίες να μην γίνονται με θεατές τα παιδιά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αλλά ούτε σωστό. Οι συγκρούσεις και ο θυμός είναι φυσιολογικά φαινόμενα του καθημερινού έγγαμου βίου. Το παιδί πρέπει να κατανοήσει πως οι γονείς του είναι δυο διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές απόψεις, ανάγκες και πιστεύω. Είναι πολύ φυσιολογικό να διαφωνούν για καθημερινά ζητήματα. Μελέτες έχουν αποδείξει, πόσα σημαντικά είναι τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά όταν παρίστανται σε οικογενειακές διαφωνίες κατά τη διάρκεια των οποίων οι γονείς εκφράζουν τις ενστάσεις τους δείχνοντας σεβασμό ο ένας στον άλλο και συνεργάζονται εποικοδομητικά για την επίλυση των διαφορών τους. Μέσα από την εμπειρία αυτή, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαφωνούν, να θυμώνουν και τελικά να επιλύουν τις διαφορές τους.

Το θέμα όμως που χρειάζεται προσοχή, είναι να χειριστείτε τη μεταξύ σας σύγκρουση έτσι ώστε να γίνεστε ένα θετικό παράδειγμα και όχι μια επιζήμια εμπειρία για το παιδί. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πέσετε στην παγίδα και να εμπλέξετε τα παιδιά στους μεταξύ σας καβγάδες.

Δείτε παρακάτω μερικές γενικές συμβουλές:

Μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά σαν όπλα στις μεταξύ σας συγκρούσεις: Επειδή οι γονείς ξέρουν πόσο πολύτιμη είναι η σχέση τους με τα παιδιά τους, χρησιμοποιούν πολλές φορές τα παιδιά πάνω στο θυμό τους προκείμενου να πληγώσουν ο ένας τον άλλον.

Μην επιτρέπετε να βρεθούν τα παιδιά στο μέσο των συγκρούσεων: Οι ειδικοί ονομάζουν την σχέση αυτή «τριγωνοποιήση». Είναι η προσπάθεια του παιδιού να αναλάβει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα που έχουν έντονες συγκρούσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι γονείς δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν μεταξύ τους. Φοβούνται να αποκαλύψουν τα συναισθήματά τους, έχουν μάθει να τα κρύβουν και όταν αποφασίσουν να μιλήσουν γι’ αυτά, το κάνουν με την μορφή της κατηγορίας.

Φροντίστε να μάθει το παιδί σας ότι η διαμάχη βρήκε τη λύση της: Τα παιδιά αναστατώνονται με τους καβγάδες των γονιών τους και στεναχωριούνται. Για το λόγο αυτό αν δεν είναι μπροστά όταν λυθεί το θέμα, ενημερώστε τα ότι βρήκατε.