Οι γονείς ως σύμβουλοι.
Συχνά, τα παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα στο σχολείο, με τους φίλους του και γενικότερα για το πώς θα διαχειριστούν τις νέες καταστάσεις. Οι γονείς θα πρέπει να είναι βοηθητικοί δίνοντας την πρωτοβουλία και το χώρο στα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα προβλήματά τους.
Πως μπορεί να είναι βοηθητικός ένας γονιός;
Είναι τρία τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι γονείς προκειμένου να είναι βοηθητικοί:
• Αποδοχή: Να επιτρέπετε στο παιδί να είναι ο εαυτός του. Να μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθει και σκέπτεται.
• Ενσυναίσθηση: Είναι μια δύσκολη δεξιότητα. Ο γονιός θα πρέπει να μπει στην θέση του παιδιού και να βιώσει το πρόβλημά του, από την δική του πλευρά. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε το παιδί να καταλάβει πως είστε συναισθηματικά δεμένοι μαζί του.
• Αυθεντικότητα: Ο γονιός θα πρέπει να είναι έντιμος, ειλικρινής, αληθινός, διάφανος όχι να υποδύεται κάποιον ρόλο. Τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να αντιληφθούν όταν οι γονείς τους πέφτουν στην παγίδα να μπουν σε κάποιο ρόλο. Οι πιο συνηθισμένοι είναι του δικηγόρου ή του ηθικολόγου. Μόλις το αντιληφθούν το πιο πιθανό είναι να αποχωρήσουν από την συζήτησή σας.
Να θυμάστε, πως όσο και αν ανησυχείτε για το πρόβλημα του παιδιού σας, θα πρέπει να δείξετε ψυχραιμία. Είναι πολύ βασικό να νιώσει πως είστε εκεί για να σας μιλήσει και να σας συμβουλευτεί. Αλλά πρέπει τον τελευταίο λόγο στο πρόβλημά του το έχει το ίδιο. Έτσι, θα νιώσει αυτοπεποίθηση. Ακόμα, το βοηθάτε να γίνει δημιουργικό ως προς την εύρεση λύσεων.