Πόσες φορές νιώθετε απογοήτευση για τους συνεχείς καβγάδες με τα παιδιά σας;
Πόσο συχνά νιώθετε αδύναμοι να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις αυτές; Συχνά, οι γονείς παραπονιούνται πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τα παιδιά τους, κυρίως την περίοδο της εφηβείας. «Δεν ακούνε τίποτα και δεν σέβονται κανένα πια» είναι μια φράση πολύ γνωστή σ’ όλους.
Πώς μπορείτε όμως να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή;
Πρώτα από όλα, να νιώθετε καλά για τις εντάσεις στο σπίτι σας. Η διαφωνίες είναι μέρος της ζωής και θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά σας να διεκδικούν τα θέλω τους. Οι οικογένειες που λένε πως με τα παιδιά μας έχουμε άριστες σχέσεις και δεν τσακωνόμαστε πότε, δεν είναι αξιοζήλευτες. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με διαφορετικές ανάγκες. Συνεπώς, δεν είναι λογικό να συμφωνούν όλοι μ’ όλους πάντα. Ωστόσο, ο τρόπος αλλά και η συχνότητα των εντάσεων μπορούν να αλλάξουν.
Δείτε παρακάτω 6 απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να μειωθούν οι καβγάδες στην οικογένεια σας:
• Ορίστε τις ανάγκες: Οι εντάσεις δημιουργούνται επειδή οι ανάγκες σας συγκρούονται. Διευκρινίστε και εξηγήστε πόσο σημαντικό είναι να σιγουρευτείτε ότι πρόκειται για ανάγκες και όχι λύσεις. Για παράδειγμα, η αγορά ενός αυτοκίνητου, είναι λύση. Η ανάγκη είναι η μετακίνηση σας στη δουλειά. Εντοπίστε λοιπόν τις πραγματικές σας ανάγκες κάθε φορά.
• Προτείνετε λύσεις: Στο στάδιο αυτό, δεν θα κρίνετε τις λύσεις που θα προτείνουν τα παιδιά σας. Τα μικρά παιδιά μπορεί να προτείνουν ανέφικτες λύσεις, δεν είναι όμως η στιγμή να τις απορρίψετε. Ακόμα, αν είναι μικρής ηλικίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο χαρτόνι και χρωματιστούς μαρκαδόρους, για να γίνει η διαδικασία πιο ευχάριστη.
• Αξιολογήστε τις λύσεις που βρήκατε: Εξετάστε τη λίστα των λύσεων. Ελέγξτε πόσο καλά θα ικανοποιήσει τις ανάγκες και των δύο η καθεμία απ΄αυτές.
• Επιλέξτε τη λύση: Πάρτε μαζί την τελική απόφαση για το ποια λύση θα ικανοποιήσει αποτελεσματικότερα τις ανάγκες σας και θα είναι αποδεκτή και από τους δυο σας.
• Εφαρμόστε τη λύση.
• Ελέγξτε τα αποτελέσματα: Αφού έχετε συμφωνήσει με την λύση, ορίστε ένα διάστημα όπου θα επανεξετάσετε αν η λύση που επιλέξατε σας ικανοποιεί και τους δύο τελικά στην πράξη. Αν όχι, τότε θα πρέπει να βρείτε κάποια άλλη.