XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια


25 Μαρτίου 2013

Μπορούν να σταματήσουν να τσακώνονται τα παιδιά μου;

Όλοι οι γονείς έχουν φωνάξει κάποια στιγμή «Σταματήστε επιτέλους, είστε αδέλφια» και ως απάντηση έχετε δεχτεί «Μαμά δεν φταίω εγώ, ο γιος σου ξεκίνησε» και στο σημείο αυτό η κατάσταση πυροδοτείται γι΄ άλλη μια φορά. Μ’ άλλα λόγια, όλα τα αδέλφια έχουν κάποια στιγμή τσακωθεί στη ζωή τους και έχουν ζηλέψει. Το πόσο πολύ μπορεί να ζηλεύουν και το πώς το εκφράζουν όμως είναι αυτό που διαφοροποιείται σε κάθε οικογένεια και αυτό που καθορίζει τις σχέσεις των παιδιών στην υπόλοιπη ζωή τους.

Οι γονείς από την δική τους πλευρά προσπαθούν καθημερινά να έχουν τα παιδιά τους τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Στην προσπάθεια τους οι γονείς, επεμβαίνουν στους καβγάδες των παιδιών τους ως δικαστές, προκειμένου να βρεθεί ο ένοχος που ξεκίνησε το καβγά και να τιμωρηθεί. Δυστυχώς όμως, η επέμβαση αυτή των γονιών, δεν βοηθά τα παιδιά αλλά δημιουργεί επιπλέον πρόβληματα στην οικογένεια.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να τους μάθουν στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων, ένα εφόδιο πολύ σημαντικό για την μετέπειτα ζωή τους. Καθώς οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, με διαφορετικές ανάγκες, είναι φυσιολογικό να υπάρξουν διαφωνίες ανάμεσα τους. Το βασικό όμως είναι ο τρόπος επίλυσης των αναγκών αυτών.

Διαβάστε παρακάτω μερικές γενικές συμβουλές για να βοηθάτε τα παιδιά σας να λύνουν τις διαφορές τους:

• Παραμένετε ήρεμοι.

•Τους εξηγείτε ότι είναι φυσιολογικό να θυμώσετε κάποια στιγμή με τα αδέλφια και ότι αυτό συμβαίνει σ’ όλους.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να επικοινωνήσουν το συναίσθημά τους, το ένα στο άλλο. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα συναισθήματα τόσο τα δικά τους αλλά να μπουν και στην θέση του άλλου. Πώς νιώθει ο αδελφός μου, όταν του αρπάζω το αγαπημένου του παιχνίδι ή τον χτυπάω επειδή μου το πήρε μέσα από τα χέρια μου; Είναι εντυπωσιακό, όταν θα δείτε τα παιδιά σας να επικοινωνούν με ωριμότητα, το πώς ένιωσαν. Η ενσυναίσθηση, βοηθά να καταλάβει κανείς πως νιώθει ο άλλος, αλλά παράλληλα ενισχύει το δέσιμο της σχέσης.

•Το ξύλο δεν είναι το μέσο να επιλύει κάποιος τις διαφορές του. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράσουν το θυμό τους λεκτικά. Αυτό συνεπάγεται πως οι γονείς δεν χρησιμοποιούν και οι ίδιοι την μέθοδο αυτή, ως τιμωρία.

•Θα πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά πως όταν μας θυμώνει η συμπεριφορά κάποιου, οφείλουμε να τον ενημερώσουμε, για παράδειγμα «δεν μου αρέσει να αρπάζουν τα παιχνίδια μου» .

•Μπορείτε μαζί με τα παιδιά να φτιάξετε μια λίστα με εκφράσεις που δηλώνουν θυμό, ώστε να τα βοηθήσετε να τις χρησιμοποιούν όταν τις χρειάζονται.

•Μην ξεχνάτε πως την επόμενη φορά που τα παιδιά σας, χρησιμοποιήσουν σωστά τις στρατηγικές επίλυσης των συγκρούσεων, να τα επιβραβεύσετε εκφράζοντας τους πως νιώσατε.

•Συζητήστε όλοι μαζί τι κερδίζετε όταν λύνετε τις διαφορές σας χωρίς ξύλο και έντονους καβγάδες.

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε πως αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Αν οι ίδιοι επιλύετε τις διαφορές σας με το σύζυγό σας ή με τα παιδιά σας σύμφωνα με τις στρατηγικές αυτές, τότε τα παιδιά θα κάνουν ακριβώς το ίδιο.