Διαβάστε μερικές συμβουλές.
Το θέμα των μαθημάτων και του διαβάσματος είναι συχνό στις περισσότερες οικογένειες. Οι γονείς πολλές φορές νιώθουν αβοήθητοι όταν βλέπουν πως τα παιδιά τους αντιδρούν ή δεν διαβάζουν όσο πρέπει. Ωστόσο, μπορούν να τα βοηθήσουν να πάρουν το διάβασμα με καλό μάτι.
• Αποδεχτείτε τα παιδιά σας. Το κάθε παιδί έχει τις δικές τους ικανότητες. Είναι σημαντικό να δείχνετε ότι πιστεύετε σ΄εκείνο πως μπορεί να επιτύχει. Όσο θετικότερα συναισθήματα έχετε και μεγαλύτερες προσδοκίες για το παιδί σας, τόσο πιο σίγουρο νιώθει το ίδιο για το εαυτό του. Προσοχή, οι μεγάλες προσδοκίες θα πρέπει να είναι εύθικτες και να μη πιέζουν το παιδί καθώς υπάρχει κίνδυνος να απογοητευτεί.
• Αξιοποιείστε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους κατά τη μελέτη. Είναι γεγονός πως, τα παιδιά, όπως και όλοι μας άλλωστε, ασχολούνται πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά με ό,τι εντάσσεται στον κύκλο των ενδιαφερόντων τους και των ικανοτήτων τους. Για παράδειγμα, σ' ένα παιδί που του αρέσουν οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούμε να ενισχύσουμε την εκμάθηση της ανάγνωσης με το διάβασμα ενός αθλητικού περιοδικού, την εκμάθηση της γραφής με το γράψιμο μια παραγράφου για έναν αγώνα ποδοσφαίρου που παρακολούθησε ή την εκμάθηση των μαθηματικών με προβλήματα που έχουν να κάνουν με το σκορ των ομάδων και των αριθμό των παικτών.
• Είναι εξίσου σημαντικό το παιδί να έχει το δικό του χώρο μελέτης ώστε να μπορεί να είναι συγκεντρωμένο. Δώστε του τη πρωτοβουλία να το διαμορφώσει μόνο του. Ο λόγος είναι πως το κάθε παιδί είναι μοναδικό, όπως μοναδικές είναι και οι ανάγκες του. Καλό θα ήταν λοιπόν, το περιβάλλον μελέτης του να είναι κατάλληλο προκειμένου να κάνει τη διαδικασία του διαβάσματος πιο εύκολη κι ευχάριστη.
• Μην ξεχνάτε να επαινείται σωστά το παιδί σας. Είναι σημαντικό να του λέτε μπράβο για την προσπάθεια του και το κόπο του. Επίσης, καλό θα είναι να τους θυμίζετε που και που τις επιτυχίες τους.
• Οι γονείς καλό είναι κάποια στιγμή, που θα είναι χαλαροί με τα παιδιά τους, να μιλήσουν για την αξία του διαβάσματος και γενικότερα της μόρφωσης. Δεν θα πρέπει να έχει τη μορφή κηρύγματος γιατί ποιο πιθανό είναι να καταλήξει σε καβγά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραδείγματα από τη ζωή σας ή ακόμα να ψάξετε πληροφορίες ή έρευνες προκειμένου να βασίσετε την άποψή σας.
• Μπορείτε να γίνετε πρότυπο. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον που οι γονείς τους διαβάζουν βιβλία, ενημερώνονται και γενικότερα ενισχύουν τη μάθηση ακόμα και μέσα από δραστηριότητες, τότε είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να ακολουθήσου το παράδειγμα τους.